אבחון אוטיזם באמצעות אדוס ADOS
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


אבחון אוטיזם באמצעות אדוס ADOS

אוטיזם ( ASD) נחשבת להפרעה נוירו-התפתחותית מורכבת הפוגעת ביכולת לפתח תקשורת חברתית תקינה ומתאפיינת בין השאר בהתנהגות מצומצמת ונוקשה.

הלקויים התקשורתיים, כמו גם ההתנהגויות הנוקשות הינם נרחבים ומתבטאים אצל כל אחד באופן שונה וייחודי, לכן נהוג לאבחן אוטיזם על פני ספקטרום או רצף הנבדל מבחינת הסימפטומים ומידת חומרתם.

אצל ילד או אדם אחד לדוגמה, נראה רכישת שפה יחסית תקינה, ליקויים רבים ביכולת להבין מחוות גוף והעדפה יתרה לשחק במכוניות בלבד, בעוד אצל ילד אחר יהיה עיכוב משמעותי ברכישת שפה, קושי במגע אנושי והצמדות עיקשת לרוטינה.

איך מאבחנים אוטיזם?

למרות שמוסכם כי אוטיזם נגרם מליקוי נוירו- התפתחותי, אין עדיין מדדים פיזיולוגים כמו בדיקת דם, סריקת מוח או בדיקות גנטיות שניתן באמצעותם לאבחן את ההפרעה.

בהיעדר מדדים פיזיולוגים חד משמעיים האבחנה נעשית על בסיס תצפית מדוקדקת בהתנהגות הילד ותגובותיו הרגשיות, וראיון מקיף של ההורים. בגיל מבוגר, האבחנה נעשית ע"י ראיון קליני ותצפית. בשני המקרים, נדרש מבחן ספציפי לאבחון- מבחן ADOS עליו יפורט בהמשך.

אבחון באמצעות ראיונות ותצפית נתון לפרשנות המאבחן ולכן כדי לאבחן אוטיזם נדרשים שני אבחונים נפרדים, רפואי ופסיכולוגי, מגורמי מקצוע מורשים בלבד.

האבחון הרפואי בילדים נעשה בידי פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא התפתחותי עם ניסיון תעסוקתי של שלוש שנים לפחות. האבחון הפסיכולוגי נעשה בידי פסיכולוג קליני או פסיכולוג התפתחותי.

 

לפרטים נוספים אודות אבחון וטיפול באוטיזם וכן על אבחון באמצעות ADOS צרו עמנו קשר בטלפון 03-6413483

 

אתגרים אבחונים

קיימים אתגרים רבים באבחון אוטיזם. למשל, היכולת לרכישת מיומנויות חברתיות לא מבשילה במלואה בגיל הרך ויש צורך לדעת אם מדובר בעיכוב התפתחותי זמני או הפרעה יציבה. בנוסף לכך, ביטויי ההפרעה שונים מילד לילד ואין רשימת סימפטומים אחידה לאבחון. לדוגמה, אצל ילד אחד נראה יכולת דלה של שפה מילולית ואצל אחר קושי להבין מחוות גוף, שניהם עדיין יכולים להיות על הספקטרום האוטיסטי.

אבחון המבוסס על ראיונות הורים ותצפית עלול להיות מוטה וסובייקטיבי. כדי לייצר אחידות נעשה שימוש בשאלונים מוסדרים ותצפיות מובנות, ובמבחן ספציפי ADOS.

 

אדוס ADOS (Autism Diagnosis Observation Schedule)

ה- ADOS מאפשר לערוך תצפית אבחונית לפי מדדים מוסכמים שנבחרו בקפידה לאחר סדרה של מחקרים וניתוחי אבחונים קודמים. הוא כיום הכלי המהימן ביותר לאבחון אוטיזם ומכונה ”סרגל הזהב“.

ADOS מאפשר לאבחן אוטיזם אצל מבוגרים, ילדים ופעוטות החל מגיל 12 חודשים.

אבחון באמצעות ADOS נעשה דרך אינטראקציות ותצפיות מונחות המאפשרת לבחון התנהגויות חברתיות ותקשורתיות המעידות על אוטיזם.

ב- ADOS קיימים ארבעה סוגי מבחנים התואמים לגילו ורמתו של הנבדק. סוללת אבחון לילדים שאינם רכשו שפה, סוללה לאבחון ילדים עם שפה חלקית, סוללה לילדים שרכשו שפה, וסוללה אחרונה מתאימה למתבגרים ומבוגרים.

האבחון אורך מספר מפגשים ומאפשר לאבחן ביתר דיוק את קיומה של ההפרעה. ה- ADOS הוא כלי ששילובו באבחון מאפשר הכרה מביטוח לאומי, וקבלת חינוך מותאם וקצבת נכות נלווית.

למעשה, אבחון אוטיזם יכול להידרש משתי סיבות שונות: 

צורך באבחון קליני - הכוונה אבחון לשם הידיעה האם הילד/המבוגר מאובחן על הספקטרום והיכן על הרצף. לרוב, מי שמבקש את האבחון הזה ירצה לערוך את האבחון לשם הידיעה וההבנה של המציאות. 
צורך באבחון לרשויות - הכוונה לאבחון שמתבצע לשם הגשת מסמך מסודר לרשויות כמו עירייה, ביטוח לאומי, צבא וכדומה. 
 
אבחון קליני דורש הערכה פסיכיאטרית בלבד, אשר לרוב, אינה כוללת מסמך כתוב. בעוד שאבחון לרשויות דורש גם אבחון פסיכיאטרי וגם אבחון פסיכולוגי מסוג ADOS) ) הנערך על ידי פסיכולוג מומחה המוכשר לעריכת אבחון זה. אין הכרח ששני אנשי המקצוע יעבדו באותו מקום או מכון, אך הרשויות ידרשו מכם את שני סוגי המסמכים - מסמך מפסיכיאטר ומסמך מפסיכולוג. 
 
בבואכם לברר פרטים אודות אבחון אוטיזם אנו ממליצים לבחון עם עצמכם מראש לאיזה צורך אתם זקוקים לאבחנה ואז לגשת לבירור עם איש מקצוע או מכון מתמחה בתחום 
במרכזינו - אבחון אוטיזם למבוגרים נעשה לצורך קליני, או לרשויות כאשר אנו עורכים אבחון על ידי פסיכיאטר בלבד

 

לפרטים נוספים אודות אבחון וטיפול באוטיזם וכן על אבחון באמצעות ADOS צרו עמנו קשר בטלפון 03-6413483

 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה