עוד לפני אלפי שנים ידעו לזהות את היתרונות החברתיים ו/או הבריאותיים של אלכוהול וידעו לעמוד גם על נזקיו. המורכבות של אלכוהול מופיעה בהיסטוריה גם דרך האמונות ודתות שונות, אשר באות לידי ביטוי בביטויים כמו "נכנס יין יצא סוד", גם ביהדות, בנצרות ובאסלאם מזהירים מפני הסכנות שבשתיית אלכוהול ובחלקן אף שתיתי אלכוהול אסורה על פי הדת.
צריכת אלכוהול היא מתעתעת - מצד-אחד, השתייה מעניקה תגמול, כמו תחושת קלילות, אפשרות לחיבור קל יותר עם אחרים, העדר עכבות, טעם טוב ועוד. מנגד, צריכת אלכוהול מופרזת ידועה ככזו העלולה להוביל לאלימות, תוקפנות, אובדן שליטה, נטילת סיכונים והתרגלות ל"טיפה המרה", קרי התמכרות.
אלכוהול מהווה תפקיד משמעותי בתחום הפנאי בחברה המערבית. הלגיטימיות התרבותית והחברתית שלו לצד היותו נפוץ כל כך מגבירה את פוטנציאל ההתמכרות אליו.
ראוי לציין כי כמעט מחצית מהאמריקנים מעל גיל 12 שנה (48.3%) מדווחים על שתייה באירועים חברתיים (מחלקת הבריאות של ארה"ב, שירות התמכרות לסמים ואלכוהול, 2002). כמו-כן, תוצאות של סקר משק הבית הלאומי לשנת 2001 על שימוש בסמים הראה כי כחמישית מהאמריקאים מעל גיל 12 שנים דיווחו על שתייה מוגזמת. בנוסף, כ -14% מאוכלוסיית ארה"ב עמדו בקריטריונים להגדרת התמכרות לאלכוהול. ההערכה היא כי כ - 14% מהמכורים או מהמשתמשים לרעה, סובלים מליקוי קוגניטיבי מתמשך (Rourke ו Loberg, 1996). ממצאים רבים מצביעים כי ההתמכרות לאלכוהול מהווה את האחת הבעיות הבריאותיות והחברתיות הקשות ביותר בעולם המודרני. מדובר באחד מגורמי המחלות והמוות העיקריים בעולם.
כמה עובדות חשובות על אלכוהול והתמכרות - מה חשוב לדעת?
אז מה זה בעצם אלכוהול?
אלכוהול הוא המוגדר כחומר פסיכו-אקטיבי, הגורם למצב של שיכרות כשהוא משפיע על מערכת עצבים המרכזית. במינונים נמוכים הוא מעלה מצב-רוח, מוריד עכבות, ממריץ וגורם לתחושת שחרור ואופוריה. במינונים גבוהים הוא מדכא את מערכת העצבים. אלכוהול נספג בדם באמצעות מערכת העיכול, ולכן ישנו פרק זמן שאיננו מיידי, עד הגיעו למוח. הוא מתפרק בעיקר בכבד (הסופג את הנזק הגדול ביותר).
עלייה בריכוז האלכוהול בדם מובילה לתחושת שכרות (זו הסיבה שרק כ10% מהחומר הפעיל מגיע למוח). חשוב לזכור, אלכוהול הוא סם מאד ממכר. הדוגמה לכך זה החמרמורת בוקר לאחר השתייה - hangover. חמרמורת זו היא סוג של תסמונת גמילה וכאשר אנשים מוצאים "שהדרך הטובה ביותר להתמודד איתה היא לשתות עוד מנה", מעמיק מעגל ההתמכרות.
מדכא מערכת העצבים המרכזית. אלכוהול נמצא בקבוצה של מדכאי מערכת העצבים המרכזית. אלכוהול פועל בכמה שלבים. כשהוא מגיע למוח במינונים קטנים הוא בעצם מוריד את העכבות. גורם לנו להרגיש משוחררים ושמחים יותר. מייצר אווירה של חופש, של חיבור. מנהגים חברתיים ותרבותיים של אלכוהול מוסיפים כמובן לתחושה הזו.
מה היא שתייה מתונה, מוגזמת וכבדה? מתי הסיכון לאלכוהוליזם עולה?
מהי מנת אלכוהול סטנדרטית? ישנם הבדלים בהגדרה מהי מנת משקה סטנדרטית במדינות שונות. בישראל ההגדרה של משקה סטנדרטי הנה כ-14 גרם של אלכוהול נקי (100% חומר פעיל שנקרא אתנול) שזה שווה ערך ל 330 סמ"ק בירה, 140 סמ"ק יין ו-40 סמ"ק משקה חזק עם 40% כהל (וודקה, וויסקי, ג'ין וכדומה).
מה היא שתייה מתונה? שתייה מתונה מוגדרת 14 מנות לגברים בשבוע ו 7-8 מנות לנשים בשבוע.
מהי שתייה מוגזמת / מופרזת? (שימוש לרעה - אירוע של שכרות ו/או אובדן) שתיית אלכוהול מוגזמת זהו אירוע חד פעמי שאדם שותה מעבר לכמות מתונה. NIAAA מגדירה שתייה מוגזמת כדפוס של שתיית אלכוהול המביא את ריכוז האלכוהול בדם (BAC) ל -0.08 אחוזים - או 0.08 גרם אלכוהול לדציליטר - ומעלה. עבור מבוגר טיפוסי, דפוס זה מתאים לצריכת 5 משקאות או יותר לגברים ו - 4 או יותר משקאות לאישה, תוך כשעתיים (לפחות יום אחד בחודש). בהקשר להבדלים מגדריים בנוגע לצריכה והשפעת אלכוהול ניתן למצוא מידע נוסף בקישור הבא. אלכוהול ונשים – השפעותיה של שתיית אלכוהול על נשים (drtal.co.il)
מהו שימוש כבד באלכוהול? (התמכרות ואובדן שליטה) NIAAA מגדירה שימוש כבד באלכוהול כיותר מ -4 משקאות בכל יום לגברים או יותר מ -3 משקאות לנשים. SAMHSA מגדיר שימוש כבד באלכוהול כשתייה מוגזמת בחמישה ימים או יותר בחודש האחרון.
התמכרות לאלכוהול מוגדרת כמחלה מוחית כרונית הגורמת לנזקים רגשיים, תפקודים, משפחתיים והכלכליים מהגבוהים ביותר. סביב צריכת אלכוהול ישנם מיתוסים רבים המצדדים בצריכת אלכוהול ומשכיחים את הסיכונים הרבים שבו, וביניהם סיכונים מיידים (אלימות, תוקפנות, פגיעה בהתמצאות במרחב, נהיגה בשכרות ועוד רבים) וסיכונים ארוכי טווח ברמה גופנית, רגשית, תפקודית ומשפחתית. לרוב בשיח הציבורי, ההתייחסות לנזקי אלכוהול בדרך כלל הינה לסיכונים המיידים ופחות לנזקים לטווח זמן הארוך.
התמכרות לאלכוהול נקראת גם אלכוהוליזם. בעבר, ידענו לזהות אלכוהוליזם כאשר היה מדובר באותו אלכוהוליסט שהיה שותה כל יום מהבוקר עד הלילה ולא מצליח להפסיק, הופך לדר רחוב ומקבץ נדבות. היום ההגדרה של התמכרות לאלכוהול מורכבת הרבה יותר בעיקר בשל הגורמים שדיברנו עליהם: נפוץ, לגיטימי, זול ומלווה אירועים חברתיים רבים. בנוסף לכך, בשנים האחרונות אפשר לראות כי תרבות היין ובירה מתפתחות כענפים קולינריים נפרדים.
מאפיין בולט של התמכרות - סבילות - Tolerance. בדומה להתמכרות של חומרים ממכרים אחרים, לאחר זמן מה וכמויות השימוש, הגוף מפתח סבילות (tolerance) ותלות. שתיית אלכוהול בכמויות גדולות גורמת לשינויים בתפקוד המוח, ובעיקר באותם אזורים הקשורים להנאה, שיפוט והתנהגות. ישנן תיאוריות שונות המבקשות להסביר את השוני במידת הסבילות לבין הנטייה להתמכר לאלכוהול. מרביתן מייחסות את ההבדלים לגנטיקה ולהשפעה סביבתית, ומתוכן נגזרים גם גורמי הסיכון להתמכרות לאלכוהול.
גורמי סיכון להתמכרות לאלכוהול. תחילת שתיית אלכוהול מגיל צעיר, גנטיקה, תורשה והיסטורית השתייה המשפחתית, נטייה גנטית, המצאות של הפרעות נפשיות (בעיקר לדיכאון וחרדה), חשיפה לטראומה ועוד.
כיצד שימוש ארוך טווח ומסיבי באלכוהול פוגע בגוף, בנפש ובהתנהגות בלי קשר להתמכרות?
פגיעות אפשריות ומוכחות: פגיעה בקוגניציה - ברמה הפיזיולוגית יש פגיעה בקוגניציה כמו כל חומר שמדכא את מערכת העצבים המרכזית; פגיעה בריכוז ; פגיעה בכבד; היעדר שליטה. תחת השפעת אלכוהול, אנחנו פחות שולטים על עצמינו - "נכנס יין יוצא סוד", פגיעים יותר, חשופים ועוד.
ירידה בתפקוד תעסוקתי. אצל מכורים / שתיינים כבדים אנו מזהים ירידה ופגיעה משמעותית בתפקוד התעסוקתי. גם בגלל שהיכולות הקוגניטיביות יורדות - זיכרון וריכוז וגם בגלל שמכורים רבים נוגהים לבלות ולשתות בלילות ויום לאחר מכן אינם מצליחים לתפקד בהתאם.
העלאת רמת תוקפנות ואלימות. אלכוהול במינונים מסוימים אצל אנשים מסוימים מעלה רמת אלימות ותוקפנות. כשאלכוהול מוריד עכבות הוא בעצם זה שמוריד מנגנוני ויסות ומוריד מנגנוני פיקוח שישנם אצל כל אחד מאתנו. לכן, אחד הסכנות הגדולות של מקרה שכרות בודד ו/או רבים זה שאדם מרשה לעצמו לעשות דברים שהוא לא מרשה בחיי היום יום.
סיכונים בריאותיים לטווח קצר
מובן כי לצריכת אלכוהול סיכונים בריאותיים רבים לטווח קצר, וביניהם: פגיעות - כגון תאונות דרכים, נפילות, טביעות וכוויות; אלימות - כולל רצח, התאבדות, תקיפה מינית ואלימות של בן/ת זוג; הרעלת אלכוהול - מצב חירום רפואי הנובע מרמות גבוהות של אלכוהול בדם; מצבי סיכון בקרב בני נוער - התנהגויות מיניות מסוכנות, כולל יחסי מין לא מוגנים ו/או יחסי מין עם שותפים מרובים. התנהגויות אלו עלולות לגרום להריון לא מכוון ו/או למחלות, ביניהם איידס (HIV); פגיעה בהריון ובעובר.
סיכונים בריאותיים לטווח ארוך
לאורך זמן, שימוש מופרז באלכוהול יכול להוביל להתפתחות של מחלות כרוניות ובעיות חמורות אחרות הכוללות: לחץ דם גבוה, מחלות לב, שבץ מוחי, מחלות כבד ובעיות עיכול, סרטן השד ו/או הפה ו/או הגרון ו/או הוושט ו/או הכבד ו/או המעי הגס ו/או היחלשות מערכת החיסון ו/או הגדלת הסיכוי לחלות ו/או בעיות למידה וזיכרון, כולל דמנציה וביצועים ירודים בלימודים. בנוסף, בעיות נפשיות, כולל דיכאון וחרדה ובעיות חברתיות ו/או משפחתיות.
"פנים רבות" להתמכרות לאלכוהול
בהתמכרות לאלכוהול אנו נתייחס לשתי תצורות עיקריות : בינג'ים, בולמוסים של שתייה, קרי התקפי שתייה, או שתייה יום יומית (לא בהכרח בכמויות גדולות מאד).
בינג'ים. מדובר באובדן שליטה על אירוע שתייה. אדם מתחיל לשתות ומאבד שליטה. אינו יכול לתכנן ולשלוט כיצד ומתי אירוע השתייה יסתיים והדבר חוזר על עצמו יותר מפעם אחת. יש תרבויות שבינג' זוהי ההתמכרות הנפוצה לאלכוהול. אחד המקרים השכיחים היא תופעה של שתייה ללא גבולות בסופי שבוע - מתחילים לשתות בחמישי בערב, לאורך כל סוף השבוע, מעולפים כל הימים הללו, ולאחר מכן חוזרים לשגרה תפקודית (מסוימת) ביום ראשון.
שתייה כרונית. יש התמכרות גם מסוג אחר - שתייה כרונית. בניגוד לדעה הרווחת, היא לא חייבת בהכרח להתחיל בבוקר. מדובר בשתייה יום-יומית. למרות שיש הרבה תרבויות שהשתייה היום יומית נחשבת התנהגות תרבותית מקובלת נהוג לחשוב שמדובר אולי באנשים שלא נגדירם כמכורים. האומנם? כאן ההגדרה של כמות לאורך זמן מסייעת לנו להגדיר מה הופך אדם למכור.
למה מתמכרים משתמשים לרעה ומתמכרים?
אלכוהול כפתרון לוויסות רגשי. התמכרות לאלכוהול כמו כל התמכרות היא בעצם פגיעה בתפקוד של האדם עצמו ובני משפחתו. כמו כל התמכרות מדובר בעצם אובדן שליטה על התופעה. אלכוהול בגלל שהוא כל כך נפוץ יש הרבה צורות של אובדן שליטה. קרי, של התמכרות. הרבה פעמים נשמע מכורים לאלכוהול אומרים:
"אבל אני שותה רק בסוף שבוע - האם אני מכור?".
"אני שותה רק בערבים - האם אני מכור?".
"אז מה שאני שותה? אני מצליח בעבודה מאד - האם אני מכור"?
התשובה לשאלות אלו היא פעמים רבות כן
אם צריכת האלכוהול היא אתה שותה על מנת לווסת את הרגשות השליליים, אם אתה מתחיל לשתות ולא יודע מתי ואיך תסיים, אם אתה לא יכול לעצור את השתייה למרות שאתה מבחין בהשלכותיה ההרסניות (מריבות במשפחה, איום בפיטורין, פתיחת תיק על נהיגה בשכרות ועוד), אם נקלעת למצבים שאתה לא רוצה / לא מתכנן להגיע אליהם התשובה חד-משמעית. כן, אתה מכור לאלכוהול.
גורמי סיכון בהתמכרות לאלכוהול
תמרורי אזהרה. כמו כל התמכרות נראה אצל המכור הרבה סבל ועם זאת גם הכחשה, שקרים, מניפולציות. הוא יוצא החוצה מביתו כדי לשתות ומסתיר זאת מבני המשפחה. שותה כשהוא מגיע לעבודה למרות שיש לו דבר משמעותי או חשוב עבורו באותו היום והוא יודע שזה פוגע בתפקוד שלו. שותה בערב וקם בבוקר "הפוך" ולא מסוגל לתפקד כפי שהיה רוצה וכדומה.
התנהגויות חריגות. בנוסף, ננסה לזהות התנהגויות סיכון ו/או התנהגויות שלא מאפיינות את האדם. ככל שהאובדן שליטה הוא גדול יותר, ככה אנחנו נראה התנהגויות חריגות, למשל, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, אדם שלא מתכוון לנהוג אבל הוא צריך להקפיץ את ילדיו לחוג בערב למרות שהוא שתה והוא יבחר כן "לעלות על ההגה". אמא שמשאירה את ילדיה לבד בביתם "רק כדי לרדת שנייה לקיוסק לקנות בקבוק בירה". הורה שמגיע שתוי למסיבה בגן של ילדיו ועוד.
הכחשת שתייה?
חשוב להבין כי בתפיסה הטיפולית אנחנו לא מתייחסים למכור כמי כמכחיש את צריכת האלכוהול שלו. כמו כל מכור גם מכור לאלכוהול לא חושב שהוא מכור עד שהוא בעצם מגיע להבנה עמוקה שיש בעיה שפוגעת לו באיכות החיים או בסובביו. למרות ניסיונותיו להפסיק הוא לא מצליח. עד אז הוא הישרדותית ינסה לתמרן את המערכת, להביא את המערכת להבנה שהוא מאד רוצה להפסיק ואפילו מנסה. "המצב בשליטה, אני לא משקר לאף אחד. אני יודע מה אני עושה". הוא בעצם משקר קודם על לעצמו. הוא לא רוצה להפסיק לשתות. הוא לא רוצה שהאלכוהול ישלוט לו בחיים. אבל, הוא גם לא רוצה להתאמץ ולהיכנס עכשיו לרמת סבל שהוא לא יכול לשאת במידה ויפסיק לשתות.
מהם הצעדים להפחתת צריכת האלכוהול ו/או לבנות מערך של שתייה?
בעבר היה נהוג לשאול "מהם הצעדים להפחתת צריכת האלכוהול"? לתפיסתנו המקצועית, זו שאלה שאיננה מתאימה לכל המכורים באשר הם. כשאדם מכור לאלכוהול אנו לא יודעים אם הוא יצטרך להתנזר לגמרי מכל האלכוהול או שהוא יוכל לבנות מערך של שתייה. פעם היה נהוג לכוון את המכור להתנזרות טוטאלית. הבנה טיפולית מיושנת כי כל כוסית שהמכור ישתה תביא אותו למצב של אובדן שליטה. כאמור, היום אנו נוכחים לדעת שיש הרבה מאד סוגים התמכרות של אלכוהול - שתייה בבוקר, בערב ועוד.
החזרת שליטה לחייו של המכור. בשורה התחתונה, אנו לא מדברים על צעדים להפחתת צריכת אלכוהול, אלא על ניסיון להחזיר שליטה בחיים. מדובר בפריצת דרך תודעתית בעולם הטיפול שלמרות שאלכוהוליזם זו התמכרות כרונית קשה, אנחנו כן נוכל ללמוד אפשרויות לחיות ולשלוט בצריכת אלכוהול.
הגישה שאנחנו כמרכז טיפולי דוגלים בה הינה "מזעור נזקים", לסייע לאדם להחזיר שליטה ולהגביר איכות חיים.
מה אני יכול לעשות? - טיפול
תהליך טיפול להתמכרות באלכוהול הוא מורכב כמו כל תהליך טיפולי אחר שאנחנו מכירים. בנוסף, הוא מורכב בדיוק כמו שנושא האלכוהול מורכב. הטיפול באדם ששותה ברמה יום-יומית שונה מטיפול בזה ששותה בבינג'ים (בולמוסים). כצפי שהתייחסנו קודם, התפיסה הטיפולית היא לא של התנזרות. לטיפול במכור לאלכוהול שתי גישות עיקריות לטיפול רווחות -
גישת הטיפול המערכתי - משפחתי. בין היתר, אנו עובדים עם מה שנהוג לכנות "תלות-שיתופית". בני המשפחה הקרובים להם לעתים יש השפעה ניכרת על ההתמכרות. אלו, אשר במידה מסוימת, בלי משים, מאפשרים את ההתמכרות.
גישת מזעור-נזקים ומניעת מעידה. בראש ובראשונה, אנו לא נכפה על האדם את "התורה הטיפולית" שאנחנו מאמינים בה, אלא נבנה ביחד "מפה חדשה". קרי, אנחנו כן ננסה לייצר מנגנוני שליטה והימנעות מבוקרת משתיית אלכוהול. ננסה להבין עם המטופל מה יחזיר לידיו את השליטה לתחושתו.
המורכבות של תהליך טיפולי במכור לאלכוהול היא שלכל אדם מכור ומשפחתו יש תכנית ייחודית שמתאימה להם. זו כמובן מבוססת על הגישות הטיפוליות אשר הוזכרו לעיל.
אבחון עצמי להתמכרות לאלכוהול
כפי שצוין בהרחבה, היום באבחון התמכרות לאלכוהול אנחנו מחפשים דפוסים שונים ומגוונים, וביניהם - פגיעה בתפקוד, שקרים ומניפולציות, ויסות רגשי דרך אלכוהול, קושי לעצור למרות הרצון ולמרות ההשלכות השליליות. כאמור, האבחון הוא מאד פשוט. אם הבן-אדם לא מצליח לשלוט בכמויות הצריכה ו/או עובר את המינון המומלץ אפשר להגדיר זאת כסיכון מובהק לאובדן שליטה על השימוש באלכוהול. לכן, המדד להתמכרות הוא נורא פשוט - אם אתה עובר על המינון של כמות שתייה מתונה - אתה מכור.