פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) - אבחון וטיפול
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


סימנים נפשיים וגופניים לפיברומיאלגיה

מהי מחלת הפיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) הינה מצב רפואי ונפשי משולב אשר גורם סבל רב ובעל השלכות תפקודיות מרובות. הסימנים המרכזיים של פיברומיאלגיה הינם כאבים כרוניים במקומות שונים בגוף, עייפות והפרעות שינה. המחלה שכיחה באופן בולט יותר בנשים וכתשעים אחוז מן הפונים הם נשים.

סימנים פיזיים למחלה

החלק הגופני של פיברומיאלגיה כולל כאבים מפושטים בגוף, הממוקדים בפרקים אך לא רק שם, כך שברוב המקרים המטופלים מאובחנים אצל ראומטולוג או רופא כאב. הכאבים השונים צריכים להיות מפושטים במקומות שונים.

הקריטריונים האבחנתיים של האיגוד הראומטולוגי מגדירים 18 נקודות רגישות (trigger points) אשר מאפיינות פיברומיאלגיה, אך באופן פרקטי הכאב מפושט ואינו בהכרח מוגבל לנקודות אלו. לפיברומיאלגיה ישנם מאפיינים ביולוגיים ברורים אשר נמצאו בבדיקות הדמיה תפקודיות.

קיראו על פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית

סימנים נפשיים למחלה

החלק הנפשי של פיברומיאלגיה מורכב מעט יותר. הכאב המפושט והנמשך, לאחר זמן, משפיע על מצב רוחו של המטופל ושכיח לפגוש אנשים המתארים עצבות, תשישות ותחושות של יאוש. פעמים רבות, הלוקים בפיברומיאלגיה סובלים גם מדיכאון בעת האבחון.

במקביל קיימות עדויות מחקריות כי קיים קשר בין פיברומיאלגיה לפוסט טראומה נפשית. מחקרים שנעשו בארץ מראים חפיפה רבה בין שתי האבחנות, כך שיתכן כי המדובר בביטוי גופני של פוסט טראומה בחלק מן המקרים.

כמו כן, נמצא כי בקרב הסובלים מפיברומיאלגיה, קיים שיעור גבוה יותר של אנשים שבעברם אירוע טראומתי נפשי כזה או אחר.

אורח החיים עם פיברומיאלגיה

המגבלה התפקודית הנלווית לפיברומיאלגיה הינה לכן משולבת ולעיתים רבה ביותר. הכאבים ובעיות השינה, יחד עם התשישות, מקטינים את יכולתו של האדם לתפקד בבית אך בעיקר בעבודה.

הדיכאון ופוסט-הטראומה הנפשיים משפיעים על התפקוד המשפחתי, הבין אישי והחברתי. כתוצאה מכך, הסובלים מפיברומיאלגיה מתקשים לתפקד בתחומים נרחבים של חייהם.

גופים סטטוטוריים שונים בישראל, כולל בתי המשפט, החלו להכיר בפיברומיאלגיה כבעיה ולהורות על נכות בגינה, והם נעזרים בחוות דעת רב מקצועיות לשם כך.

 

טיפול במחלה

הטיפול בפיברומיאלגיה מורכב ורב מקצועי. הוא כולל התייחסות לכאב וכולל טיפול תרופתי, במידת הצורך הידותרפיה או טיפולים משלימים להפחתת כאב. בתחום הנפשי יש לעיתים צורך בטיפול מסוג  קוגניטיבי התנהגותי או בטיפול בעיבוד אבל, באם היה אירוע טראומתי בעבר.

בנוסף יש מקום לטיפול אנטי דכאוני באם יש עדות למצב של דיכאון. הטיפול דורש גם קשר בין הגורמים המטפלים השונים- הראומטולוג, רופא הכאב, פסיכיאטר ופסיכולוג.
 

לקריאה נוספת:

 

לחץ כאן למעבר להרצאה של ד"ר טל בנושא פיברומיאלגיה: "כשכאב ותסכול נפגשים - תמונת חיים עם פיברומיאלגיה"


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה