"אמא שלי היא חולת ניקיון". יש מי שאומר את זה כהלצה, ויש מי שאומר את זה מתוך ידיעה אמיתית ומוכחת, לא פעם גם בגלל שה"מחלה" עברה בתורשה לדור הבא.
מה כל כך רע בזה? למה לא לאפשר לכל אחד להיות חריג קצת בדברים שחשובים לו? והאם זה יכול להחמיר? שאלות נפוצות אלו נשאלות לא רק על אובססיית ניקיון אלא על כל התנהגות העונה לקריטריונים של התנהגות אובססיבית קומפולסיבית.
בינתיים, בין ספונג'ה לספונג'ה, אם בכל זאת את/ה טרוד/ה מהאפשרות כי "אולי הפעם הגזמתי?" אנו ממליצים להגיע לפגישת ייעוץ, בה תוכל/י לספר על עצמך ועל ההתנהגויות הסובבות נושא זה בחייך ולברר האם יש צורך באבחון, שיחות נוספות או בניית מהלך טיפולי המתאים לך באופן אישי ומתאים לקושי בחייך. התקשר/י אלינו בכל עת.
אובססיית ניקיון היא אחד מהסוגים המרכזיים הקיימים בהתנהגות כפייתית. ההתנהגות באובססיית ניקיון מרוכזת כולה בהגנה מפני זיהום ובניקיון חוזר ויסודי של חפצים בסביבתו של האדם.
מאפייניה העיקריים הם "טקסי ניקיון" יסודיים המתרחשים תכופות, ללא קשר לרמת הלכלוך הקיימת בסביבתו של המנקה.
כל ההתנהגויות האובססיביות מקורן בחרדה. האדם הסובל מאובססיית ניקיון חווה את הלכלוך בסביבתו כגורם מעורר חרדה של ממש - לעתים עקב הפחד מחיידקים למיניהם העשויים "לדבוק" בו אילולא ינקה את עצמו ואת סביבתו תכופות, ולעתים עקב פחד מאבק, קרינה או חומרים כימיים העלולים לסכן אותו; לעתים החרדה היא מופשטת יותר, והאדם תופס את הלכלוך כדבר שלילי ומאיים ללא הסבר רציונלי הקשור לכך.
אובססיית ניקיון היא אחד הסוגים הנפוצים ביותר של ההפרעה האובססיבית-קומפולסיבית, או בשמותיה הנוספים הפרעה טורדנית-כפייתית - OCD.
הפרעה זו גורמת לסובלים ממנה לחוות חרדות קשות הקשורות לנושא מסויים, ולבצע טקסים ארוכים ומפורטים על מנת להרגיע את החרדות הללו. נושאים נפוצים אחרים הקשורים להפרעה טורדנית-כפייתית הם בדיקות חוזרות ונשנות ("האם סגרתי את הגז? האם כיביתי את האור? האם נעלתי את הדלת?"), מחשבות טורדניות, התנהגות דתית הולכת ומחמירה ואיסוף אובססיבי של חפצים.
ההפרעה הטורדנית כפייתית נחשבת לנפוצה יחסית (סובלים ממנה כ2.5% מן האוכלוסייה), והיא פוגעת באופן משמעותי באיכות חיי האדם הסובל ממנה. לצערנו, רבים מן הסובלים מאובססיית ניקיון אינם מזהים את התנהגותם כבעייתית או חריגה וכן אינם מבינים כי הדבר פוגע משמעותית באיכות חייהם ובתפקודם הנוכחי והעתידי כאחד.
כמו בתת-סוגים אחרים של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, הטיפול המקובל והמצליח לאובססיית ניקיון הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. לעיתים, בהתייעצות עם פסיכיאטר בלבד, יש גם צורך ללוות את הטיפול בתרופות על מנת להתמודד עם הסימפטומים החריפים של החרדה.
קיראו על CBT
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי יכול לכלול מגוון טכניקות. למשל, טכניקה מוכרת היא זו של חשיפה הדרגתית, בה מתרחשת חשיפה של המטופל אל הגורמים שמעוררי חרדה אצלו, תוך מניעת התגובה הטקסית האופיינית.
כך לדוגמה חושפים את האדם להיות במחיצתו של דבר מלוכלך ואפילו מלוכלך מאד, ובהדרגה אף לגרום לו להיות מלוכלך - וכל זאת, בלי שיבצע את טקסי הניקיון השגרתיים שהוא רגיל לעשות. כמו כן, האדם לומד תרגילי הרגעה, המסייעים לו לעמוד בפני החרדה שהלכלוך מעורר בו ולשלוט בדחף הגורם לו לבצע את טקסי הניקיון במקום להיכנע לו.
בנוסף, האדם לומד לזהות את דפוסי המחשבה הנוקשים והלא יעילים, שגרמו לו לייחס תוצאה קטסטרופלית למציאות שאין בה באמת סיכון (כך למשל אבק בבית איננו מסוכן, ואף נורמלי, אך אדם הסובל מאובססיית ניקיון מגיב אליה כאילו היה זה אירוע מסכן חיים לו ולסובבים אותו). מטרת הטיפול היא לשנות את אותם דפוסי מחשבה קבועים, שנראים כבלתי נשלטים ובהתאמה לשנות את ההתנהגות הנובעת מהם.
טיפול נוסף שיכול לסייע במקרים של אובססיית ניקיון הוא טיפול פסיכולוגי רגשי, המתחקה אחר הסיבות להתנהגותו של האדם ובעיקר אחר הסיבות של חרדתו. טיפול זה מתבסס על ההנחה כי אובססיית ניקיון היא למעשה דרך אחת בה החרדה באה לידי ביטוי, וכי טיפול בסימפטום האובססיבי אינו מספיק, אלא יש גם לטפל בחרדה העמוקה שבבסיס, חרדה שהעולם הינו מסוכן ולא בטוח.
אם כך למעשה הטיפול באובסיסיית ניקיון הוא טיפול המותאם למטופל, וחשוב להבין שלא כל שיטת טיפול שהצליחה עבור אחד תצליח גם אצל האחר. מסיבה זו אנו ממליצים על ייעוץ אישי לפני החלטה על דרך טיפול, הכולל גם אבחון נכון, הכרת אישיות המטופל והצעת תוכנית טיפול מתאימה. בקליניקה לטיפול נפשי ורגשי במרכז ד"ר טל נשמח לסייע לכם במטרה זו. אנחנו כאן.