אכילה כפייתית מאפיינים וטיפול - מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


לדעת ולטפל באכילה כפייתית

אוכל מהווה מקור הנאה גדול, מרבית האנשים מרגישים כי מדי יום הם מתפתים לאכול מעבר למה שהיו רוצים וחלקם גם באופן אובייקטיבי סובלים מעודף משקל, אך גם אלו הסובלים מהשמנה קיצונית לא בהכרח סובלים מאכילה כפייתית.

אכילה כפייתית מאופיינת על ידי צריכה בלתי נשלטת של מזון בכמויות משתנות, כאשר התקפי האכילה מובילים לפעמים לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות הנלוות לכך, אך בעיקר לתחושת חוסר שליטה וחוסר סיפוק.

ההפרעה מכונה גם "תסמונת זלילה כפייתית"  או Being Eating ומוגדרת בספר האבחון הפסיכיאטרי כהפרעת אכילה.

מבין הפרעות האכילה הקיימות היא הכי פחות מוכרת, אך הנפוצה ביותר בעולם המערבי, כאשר ההערכה היא כי בין 1%-3% מכלל האוכלוסייה סובלים מההפרעה.

חייג/י לשיחת יעוץ אישית: 03-6413483

כיצד נוכל לזהות אכילה כפייתית?

ניתן לזהות כל התנהגות כפייתית לפי מידת יכולת השליטה בביצוע ההתנהגות. אכילה כפייתית היא בלתי נשלטת ומלווה בתחושה כי היא בלתי ניתנת לעצירה.

יכולים להתלוות לה אובססיות, קושי בוויסות דחפים ותחושה כי חייבים לעשות את הפעולה.

תחושת חוסר השליטה מובילה להתקפי אכילה במהלכם האכילה נעשית ללא תשומת לב. אין זה משנה מה אוכלים, האכילה מהירה, אפילו לא נעשית בגלל שהאוכל טעים במיוחד ולא נפסקת כאשר יש שובע פיזי, על כן ההתקף לעיתים מסתיים בתחושת מלאות ומחנק.

התקפי האכילה לרוב מלווים בבושה ולכן לפעמים זו התנהגות הנעשית בסתר. לאכילה הבלתי נשלטת מתלווים לרוב תחושות של גועל אשמה ודיכאון. לעיתים יש פגיעה בתפקוד, בעיות שינה וירידה בחשק המיני.

מבחינה פיזית ניתן לראות עליה או תנודות קיצוניות במשקל היכולים להוביל לבעיות בריאותיות כגון בעיות לב, סוכרת, קוצר נשימה וקשיים בניידות.

מהם הגורמים לאכילה כפייתית?

לאכילה כפייתית ישנו בסיס רגשי, פיזי ותרבותי. משערים כי בערך מחצית מהסובלים לוקים ברמה כלשהי של דיכאון. תחושות כגון כעס, שנאה עצמית, חרדה, עצב ושעמום קודמות לפעמים להתקפי הזלילה.

פעולת האכילה נועדה להפחית את עצמת הרגשות הקשים שנחווים טרם הבולמוס, או שנחווים במהלך היום. בתרבות המערבית אוכל מהווה מקור להנאה ונחמה.

הורים נוהגים לפצות בממתקים את ילדיהם ואצל משפחות רבות באמצעות אוכל מעבירים רגשות של אהבה ודאגה. הפנייה לאוכל כגורם מנחם מהווה דרך קלה ומוכרת אותה מכירים עוד בילדות.

שנאה או הרס עצמי גם יכולים להוביל לאכילה כפייתית מתוך ידיעה כי פעולה זו מזיקה לגוף מבחינה בריאותית.

גורמים פיזיים יכולים להיות קשורים למנגנוני רעב ושובע לקויים או לנטייה גנטית לדיכאון ולפיתוח התנהגויות אובססיביות היוצרות קושי בוויסות דחפים.

 

דיאטות קיצוניות גם יכולות להוביל לאכילה כפייתית. נוצרת התניה של "הכול או כלום" בנוגע לאוכל. או שעושים דיאטה קיצונית במהלכה כמעט ולא אוכלים או שפורקים עול ואוכלים הכול.
 
האכילה הכפייתית יוצרת מעגל בו הפעולה שנועדה ליצור בתחילתה הקלה מורידה בסיומה את מצב הרוח ומערערת את תחושת שליטה.

אכילה ללא בקרה משבשת את מנגנוני תחושת השובע ונוצר עם הזמן קושי גדול יותר להבחין מתי הגוף זקוק למזון או להזנה מסוג אחר.

דרכי טיפול

הטיפול בהפרעות אכילה מתייחס למאפיינים הנפשיים והפיזיולוגים. לאכילה כפייתית השלכות בריאותיות ועל כן יש לאזן את הגוף בסיוע דיאטנית ועיסוק בספורט.

טיפול רגשי הכרחי להצלחת הטיפול הגופני ומהווה משענת למטופל בה הוא לומד להכיל רגשות קשים, ללמוד להתמודד עם אובססיות וסערת רגשות, ולרכוש דרכי התמודדות יעילים והרגלי תזונה בריאים.

תמיכה חברתית גם היא חשובה, יש להכיר בכך שזו הפרעה בלתי נשלטת המובילה לתחושות בושה וניכור אצל הסובל ממנה שאינו שולט בבעיה וזקוק לעזרה מקצועית.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה