אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המאובחנת באמצעות הקריטריונים הבאים: הגבלה חמורה של צריכת קלוריות המובילה לירידה במשקל, פחד קיצוני מהשמנה גם כאשר משקל הגוף נמוך, ועיוות בתפיסת משקל הגוף.
לסובלים מהפרעה זו משקל הגוף הוא בעל השפעה מרכזית על הערכה העצמית וניכרת חוסר מודעות להשלכות המסוכנות שיש למשקל הגוף הנמוך. מבין ההפרעות הפסיכיאטרית זו נחשבת להפרעה בעלת אחוזי התמותה הגבוהים ביותר, כאשר שיעורי התמותה במהלך 10 השנים הראשונות של המחלה מגיעים ל-10%.
אנורקסיה נרבוזה היא מחלה מורכבת בעלת גורמים גנטיים, אישיותיים ומשפחתיים, כאשר נהוג לייחס לאנורקסיה גם מרכיב תרבותי. החברה המערבית מקדשת מבנה גוף רזה כאידיאל יופי נשי, ואכן כ-90% מהסובלות מההפרעה הן נשים, ובעיקר נערות בגילאים 13-25. מעריכים כי כ- 1% מכלל המתבגרים בחברה המערבית סובלים מהפרעה זו.
טיפול באנורקסיה נרבוזה והפרעות אכילה
הפרעות אכילה נחלקות לשלושה סוגים עיקריים, אך הרבה פעמים רואים שילוב בין תסמינים של כל אחד מהסוגים:
אנרוקסיה נרבוזה מאובחנת כאשר נגרם אובדן משקל ניכר (אובדן מעל 15% ממשקל הגוף המומלץ) העלול לגרום בעיות רבות והפרעה בתפקוד הגוף. נשים הסובלות מאנורקסיה חוות בין השאר הפסקה או אי סדירות של המחזור החודשי.
הן האבחון והן הטיפול נעשים על ידי מטפלים מהתחום: דיאטנית, פסיכולוג ופסיכיאטר, המשלבים כוחות, ניסיון וידע על מנת לטפל בבעיה. בקליניקה הרכבנו צוות מומחים על מנת לעזור לפונים בנושא זה. אם עולה בך חשש כלשהו כי הנך סובלת מתסמינים מסויימים או בעיות הקשורות בתזונתך, נשמח לעזור באבחון, ייעוץ וטיפול.
מי המטופלת הטיפוסית?
לרוב אישה צעירה או נערה, אשר נמצאת בתהליך של דיאטה ונראית רזה, לעתים אפילו רזה מאד, ונושא משקלה מאד מעסיק אותה. מאפיינים שכיחים נוספים:
ריבוי דיאטות
תקופות בהן לא מופיע המחזור או מחזור לא סדיר
עיסוק מרובה בפעילות גופנית
שקילה חוזרת ונשנית וכאשר עולה במשקל תעשה פעולות מידיות לירידה בחזרה
שאיפה חוזרת ונשנית, עיקשת ובלתי נשלטת להפוך לרזה
עיסוק מתמיד במראה ודימוי גוף נמוך
הסובלות מאנורקסיה עשויות להכין ארוחת מלכים לבני המשפחה, אך הן עצמן יישארו בשליטה ולא יאכלו כלל או שיאכלו מעט
בנות רבות הסובלות מתופעות אלו פונות לטיפול, שכן הן חשות כי איבדו שליטה על הרגלי האכילה שלהן או על חייהן בכלל. חשוב לדעת כי הפרעות האכילה מהוות סימפטומם למצוקה רגשית כלשהי והיא למעשה הבסיס האמיתי להופעתן. לכן, טיפול נכון מתמקד ראשית כל בסימפטומים הגופניים אך לא מתעלם מהגורמים הרגשיים ולכן בהמשך הטיפול מושם דגש על מקורות הבעיה.
טיפול נכון הינו טיפול המשלב בין כמה גורמים מקצועיים: דיאטנית, פסיכולוג ולעיתים גם פסיכיאטר.
בשל כך הקמנו בקליניקה לטיפול רגשי ונפשי במרכז ד"ר טל צוות מומחים מקצועי לטיפול בהפרעות אכילה הכולל את כל הגורמים שציינו לעיל. הצוות יכול גם לסייע לך בהדרכה איך לזהות סימנים מוקדמים, בייעוץ, באבחון ובדרכי טיפול אפשריים.
להלן כמה תופעות או סימנים היכולים להעיד על קיומה האפשרי של הפרעת אכילה ואנורקסיה, ועם הופעתן יש לשקול פנייה לפסיכיאטר או פסיכולוג לשם אבחון וקבלת סיוע מקצועי:
תנודות במצבי הרוח (מצב רוח ירוד המתחלף במהירות עם מצב רוח גבוה)
במשך הזמן עלולים גם להופיע סימנים למחלות לב ולאוסטיאופורוזיס (צפיפות עצם נמוכה)
כאמור, סימנים אלו יכולים להיות נורת אזהרה אדומה לקיומה של הפרעת אכילה מסוג אנרוקסיה נרבוזה. אם הופעתם מוכר לך לגבי עצמך או אחד הסובבים אותך, חשוב לפנות ללא דיחוי לאבחון וטיפול.