תחושת מסוגלות והביטחון עצמי, נבנים כבר בשנים המוקדמות לחייו של האדם דרך החוויות שחווה והתגובות שמקבל עליהן מהאנשים הקרובים והמשמעותיים לו. פידבקים חיוביים על חוויה של שליטה ומסוגלות שאנו חווים, מחזקים את ביטחונו של האדם ביכולותיו ומעודדים בכך חשיפה ליותר התנסויות. יחסי הגומלין בין אישיותו של האדם והתנהגותו לבין הסביבה בה חי ותגובותיה, הם אלו שמעצבים את תפיסת העצמית שלו כבעל מסוגלות ויכולת שליטה על חייו.
פגיעה בביטחון העצמי עשויה להיגרם משינוי דרמטי בחיים כגון גירושין, לידה, הרעה במצב הבריאותי וכן קשיים רגשיים ונפשיים מגוונים החלים בתקופות שונות בחיים. לא פעם, שינויים או אירועים שאנו חווים בילדות משפיעים על הדימוי העצמי שלנו, לרבות קשיים בהתמודדות לימודית, קשיים חברתיים וכדומה.
לעיתים, כמו שסירה מטלטלת בים סוער ומתקשה להתייצב, גם אנחנו מתערערים ומתקשים להתייצב בעקבות שינויים שונים. השינוי שאנו חווים יכול להוביל לשינוי בתפיסה העצמית וביכולותינו להתמודד, ולעיתים גם לפגיעה בביטחון ובערך העצמי. נוכל לדאוג לשימור הביטחון העצמי במצבים אלו בעזרת התמודדות ממוקדת מצב שתדגיש בפנינו את תחושת השליטה הכללית שיש לנו על חיינו והיכולת להתמודד עם המצב הנוכחי ללא ערעור כל יסודנו.
שיפור הביטחון העצמי היא משימה מאתגר, אך ניתן לעשות זאת במספר דרכים:
ביטחון עצמי נמוך פוגע בתפקודו של הילד, באיכות חייו ובסביבתו ואף עלול לגרום לקשיים נפשיים בבגרות.
ביטחון עצמי נמוך בקרב ילדים בא לידי ביטוי במצבים שונים כגון התחמקות ממשימה “מאתגרת”, מבלי
לנסות לבצע אותה, רגרסיה התפתחותית, נטייה לרמות במשחק (כשקיים חשש להפסד),התפרצויות בכי וזעם חוזרות ונשנות, ביקורת עצמית גבוהה, קושי בקבלת ביקורת או חיזוקים חיוביים, רגישות יתר לדעות של הסביבה.
באופן טבעי, ילדים שונים באופיים וכחלק מזה שונים באופן בו ניגשים לדברים, בנטייה להתנסות בחוויות ולהתמודד מול אתגרים חדשים. לכן, בעזרת תגובה מותאמת מצד ההורה יוכל הילד בדרכו להתקדם בתהליך ההתפתחות ותחושת המסוגלות. האיזון בין הגנה תמיכה ועידוד להתנסות הוא המפתח לבניית הביטחון העצמי. במצב של הפרת האיזון כגון הגנת יתר מפני התנסות, זלזול בהצלחות או תגובות חריפות לכישלון -עשויה חווית הביטחון העצמי של הילד להתערער ולגרום להתפתחות הערכה עצמית נמוכה שתבוא לידי ביטוי בחייו הבוגרים.
בנייה, שימור ושיפור ביטחון עצמי אינם תהליכים שעוצרים באף גיל. אמנם ידוע כי בתקופת הילדות מתפתח ונבנה הביטחון העצמי בצורה משמעותית, אך בכל גיל חשוב להתעסק בו ובהשפעת ההערכה העצמית שלנו על חיינו. הביטחון העצמי שלנו או החוסר בו באים לידי ביטוי בכל תחומי חיינו- מעולם העבודה דרך המשפחה ועד לתחביבים. התפיסה העצמית משפיעה ומושפעת כאחד על ההתמודדות שלנו עם המצב, ועל מנת להתפתח ולאפשר תחושת הערכה עצמית, חשובה ההבנה על השפעתו העצומה של הביטחון העצמי ושימורו גם בחיינו הבוגרים.
תחושה של חוסר אמון בעצמי, קושי בקבלת החלטות, העדפה תמידית של טובת האחר על פני טובת העצמי, העסקת המחשבות באופן בלתי פוסק באיך אנשים יגיבו, מה יגידו ומה יחשבו עלי, קושי בלהכיר אנשים חדשים ובני זוג, העצמת הכישלונות וביטול ההצלחות, כל אלה הם מאפיינים נפוצים של התופעה המכונה חוסר ביטחון עצמי.
המחיר הכבד שטמון בכך הוא הסבל והכאב הנפשי המלווה אותך יום יום. לכך מתלווה גם אי- מימוש של היכולות האישיות והרצונות הפרטיים, בשל הנטייה לפעול ולבחור על פי הציפיות של אחרים.
חשוב לדעת שחוסר ביטחון אינו בהכרח חרדה או דיכאון, אך יכול להיות מאפיין של אחת מההפרעות הללו, שלכל אחת אבחנה וטיפול שונה.
לכן, אם תחושות ומחשבות, כפי שתוארו לעיל, מלוות ומטרידות אותך, חשוב לדעת שאבחנה נכונה וטיפול מתאים על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר יכולים להקנות לך כלים להפגת המתח, שיפור חייך, והשגת שקט נפשי.
אם זיהית אחד מהסימנים הללו אצלך, אצל ילדך או אצל אחד ממכריך, אל תהסס/י לפנות לקבלת ייעוץ וטיפול על ידי פסיכולוג. בקליניקה תוכל/י לפנות, ללא חשש לפרטיותך, לצוות המומחים לשם קבלת אבחון ובניית תוכנית טיפולית מתאימה.
טיפול בחוסר ביטחון יכול להיעשות במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או באימון, אם כי ששיטות אלו לא מעניקות למטופל תחושת ביטחון מקיפה וברוב המקרים מסייעות לו רק סביב בעיה מסוימת ואינן פותרות את בעיית חוסר הביטחון מהשורש.
הדרך המומלצת לטיפול בחוסר ביטחון עצמי הוא בטיפול פסיכולוגי דינמי (רגשי). טיפול זה מתבסס על שיחות בין המטופל למטפל, דרכן נוצר קשר טיפולי ואמון הדדי. יצירת קשר בין אישי הוא שלב ראשון בטיפול, שכן דרכו מתחיל המטופל לרכוש בטחון באחר ולומד לסגל לעצמו תחושת ערך.
במהלך השיחות המטופל והמטפל מעבדים חוויות נוכחיות, המעוררות את תחושת חוסר הביטחון ומעלים גם חוויות ילדות מוקדמות, שמהוות תשתית לתחושה זו. בנוסף לעיבוד הגורמים שהביאו לחוסר הבטחון, מוצאים יחד דרכים לשינוי דפוסי התנהגות ומחשבה המשמרים את חוסר הביטחון.
טיפול דינמי הינו תהליך ממושך ומורכב מפגשים רבים. לכן חשוב מאוד למצוא מטפל חם, נעים ומקצועי שתוכל/י להיפתח אליו ולשתפו ברגשותיך ובמחשבותיך. במרפאה קיים צוות מומחים בעל ניסיון רב שיישמח לסייע לך בכל עת ובכל נושא.