תחושה של חוסר אמון בעצמי, קושי בקבלת החלטות, העדפה תמידית של טובת האחר על פני טובת העצמי, העסקת המחשבות באופן בלתי פוסק באיך אנשים יגיבו, מה יגידו ומה יחשבו עלי, קושי בלהכיר אנשים חדשים ובני זוג, העצמת הכישלונות וביטול ההצלחות, כל אלה הם מאפיינים נפוצים של התופעה המכונה חוסר ביטחון עצמי.
המחיר הכבד שטמון בכך הוא הסבל והכאב הנפשי המלווה אותך יום יום. לכך מתלווה גם אי- מימוש של היכולות האישיות והרצונות הפרטיים, בשל הנטייה לפעול ולבחור על פי הציפיות של אחרים.
חשוב לדעת שחוסר ביטחון אינו בהכרח חרדה או דיכאון, אך יכול להיות מאפיין של אחת מההפרעות הללו, שלכל אחת אבחנה וטיפול שונה.
לכן, אם תחושות ומחשבות, כפי שתוארו לעיל, מלוות ומטרידות אותך, חשוב לדעת שאבחנה נכונה וטיפול מתאים על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר יכולים להקנות לך כלים להפגת המתח, שיפור חייך, והשגת שקט נפשי.
אם זיהית אחד מהסימנים הללו אצלך, אצל ילדך או אצל אחד ממכריך, אל תהסס/י לפנות לקבלת ייעוץ וטיפול על ידי פסיכולוג. בקליניקה תוכל/י לפנות, ללא חשש לפרטיותך, לצוות המומחים לשם קבלת אבחון ובניית תוכנית טיפולית מתאימה.
טיפול בחוסר ביטחון יכול להיעשות במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או באימון, אם כי ששיטות אלו לא מעניקות למטופל תחושת ביטחון מקיפה וברוב המקרים מסייעות לו רק סביב בעיה מסוימת ואינן פותרות את בעיית חוסר הביטחון מהשורש.
הדרך המומלצת לטיפול בחוסר ביטחון עצמי הוא בטיפול פסיכולוגי דינמי (רגשי). טיפול זה מתבסס על שיחות בין המטופל למטפל, דרכן נוצר קשר טיפולי ואמון הדדי. יצירת קשר בין אישי הוא שלב ראשון בטיפול, שכן דרכו מתחיל המטופל לרכוש בטחון באחר ולומד לסגל לעצמו תחושת ערך.
במהלך השיחות המטופל והמטפל מעבדים חוויות נוכחיות, המעוררות את תחושת חוסר הביטחון ומעלים גם חוויות ילדות מוקדמות, שמהוות תשתית לתחושה זו. בנוסף לעיבוד הגורמים שהביאו לחוסר הבטחון, מוצאים יחד דרכים לשינוי דפוסי התנהגות ומחשבה המשמרים את חוסר הביטחון.
טיפול דינמי הינו תהליך ממושך ומורכב מפגשים רבים. לכן חשוב מאוד למצוא מטפל חם, נעים ומקצועי שתוכל/י להיפתח אליו ולשתפו ברגשותיך ובמחשבותיך. במרפאה קיים צוות מומחים בעל ניסיון רב שיישמח לסייע לך בכל עת ובכל נושא.