הכעס מהווה רגש דומיננטי ויסוד חשוב בעולם הרגשי ובהתנהגות האלימה של התוקף. אי יכולת לעצור את הכעס על-ידי התוקף האלים נוטה לגרום לתגובת שרשרת המתבטאת בהעצמה של תחושות הכעס ובהתפרצויות זעם אלימות.
יש הרואים בכעס כרגש המניע את התוקף האלים ויש הרואים בו כרגש המתעצב במהלך אינטראקציות אלימות.
חייגי אלינו לסיוע יעוץ ותמיכה: 03-6413483
קנאה אף היא מהווה רגש דומיננטי העלול להוביל לידי התפרצות זעם בלתי נשלטת. מחקרים מראים כי קנאה קשורה בצורך של התוקף באהבה, תמיכה, אינטימיות והזנה רגשית.
אחרים מפרשים את קנאתו של התוקף האלים כתחושה פנימית עזה של בידוד רגשי שהגבר חש מול העולם, אותו הוא תופס וחווה כמקום עוין עבורו. דרך הקנאה התוקף מנסה לשלוט בקורבן ובכך הוא מנוע מלהתמודד עם ההכרה בבדידות שלו.
גברים אלימים מאופיינים בצורך עז בשליטה עצמית, נטייה שליטה על אחרים וציפייה לקבלת זכויות מיוחדות בשל היותם גברים.
כאשר הגבר נכשל בניסיונו לשלוט באחרים מתפתחת אצלו תחושה מעורבת של כישלון וייאוש אשר פוגעת בתחושת הערך העצמי שלו. התסכול המתעורר בו יבוא לידי ביטוי בנקיטת אלימות כלפי אדם קרוב לו שלרוב הינו בת זוגו.
בנוסף למרכיבים האישיותיים אשר מרכיבים את הפרופיל האישיותי של הגבר האלים, ישנן גם השפעות חברתיות אשר תרמו להיווצרות התופעה.
נורמות חברתיות שהשתמרו מתקופות העבר וכוללות עמדות נוקשות בכל הקשור לראיית מוסד הנישואין, חלוקת תפקידי המינים וכללי התנהגות גברית ונשית: הגבר נתפס כגורם החזק והשולט ואילו הבעת רגשות נתפסת כסימן של חולשה המאפיין את ההתנהגות הנשית.
האישה נתפסת כנחותה וייעודה הינו לשרת את הגבר. שימוש באמצעי כוח הוא לגיטימי לצורך חינוכה וריסונה.
מרכיב חברתי נוסף הינו תהליכי הסוציאליזציה לתפקידי מין המלמדים גברים כי "גברי" פירושו להיות שתלטן, קשוח ורציונאלי, שאינו מבטא את רגשותיו כאשר התפקיד הרגשי שייך לנשים.
תפקידה של האישה הינו לזהות ולפרש את רגשותיו של הגבר, דבר היוצר תלות שלו בה. תלות זו מתפרשת על ידי הגבר כנחיתות כוחנית.
כאשר תחושת הנחיתות הזו משתלבת בצורך של הגבר בשליטה וכוח, מתגברים התסכול והכעס עד להתפרצותה של התנהגות אלימה. ביטויים ראשונים של אלימות משפחה שאינם מטופלים מייד עם הופעתם, עשויים להשתרש וליצור מעגל מתמשך ומתעצם של אלימות, אשר קשה לעצרו.
אלא שלמרות הקושי וגם במקרים בהם האלימות במשפחה משתמרת במשך שנים, ניתן להביא לשינוי. טיפול באלימות במשפחה הינו טיפול הוליסטי, המשלב בין טיפול זוגי וטיפול פרטני ומחייב את הפסקת האלימות באופן מידי.
טיפול באלימות אינטימית מקנה לגבר כלים אחרים לבטא את רגשותיו, מחזק את ביטחונה העצמי של האישה ומאפשר שיקום ובנייה מחדש של מערכת היחסים הזוגית.