תסמונת גיל המעבר אצל נשים וגברים - הקליניקה במרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


תסמונת גיל המעבר

המושג גיל המעבר מוכר לרבים כתקופה המאפיינת נשים מגיל החמישים ואילך בה היא חווה האישה שינויים פיזיים רבים ביניהם גלי חום, הפרעות בשינה, הפסקת הווסת ועוד. תופעה זו קרויה בעגה המקצועית "מנופאוזה" ובמינוח אחר גיל הבלות.


חשוב גם לשים לב לשינויים הרגשיים החלים בנפש, כפי שנפרט בהמשך, חלק מתופעות גיל הבלות קשורות בשינויים במצב הרוח. כמובן שההתמודדות עם המעבר לתקופה חדשה בחיים ועם חוסר הוודאות בדבר אופי תקופה זו, מזמנת לא פעם קושי רגשי וצורך בסיוע מקצועי.

אנו ממליצים לפנות לסיוע על ידי פסיכולוג, פסיכיאטר או כל איש מקצוע אחר מהתחום, כאשר מתחילים להתמודד עם מעבר זה או בכל מקרה בו נזקקים לטיפול בסימפטומים וקבלת כלים להתמודדות עם השינויים החדשים בחייך. ליצירת קשר עימנו.

תקופת הפרה-מנופאוזה

תסמיני תקופה זו יכולים להופיע עד 10 שנים לפני הפסקת המחזור. בתקופה זו מתחילים הסימנים השונים שילוו את האישה בתקופת גיל המעבר, עוצמתם ונוכחותם משתנה מאישה לאישה. זו התקופה בה השחלות מתחילות אט אט להפסיק לתפקד, הביוץ עוד קיים, והמחזור אינו תקין. מתחילים השינוים ההורמונליים, בעיקר ירידה של הורמון האסטרוגן.  

תקופת המנופאוזה ופוסט מנופאוזה

כאשר לא מופיע מחזור 6 חודשים לפחות, רשמית, נכנסת האישה לתקופה זו, אז גם מפסיקות השחלות לתפקד, ונפסק ייצור הביציות ומבוססת האבחנה של גיל המעבר.

תקופות אלו מלוות בשינויים הפיזיולוגים המוכרים כתקופת גיל המעבר, המופיעים בעוצמות שונות ומינונים שונים אצל כל אישה ופוחתים בהדרגה עם הזמן. ישנן נשים שלא חשות כלל סימנים, וישנם נשים שחשות כמעט את כל התופעות.

הסימפטומים העיקריים לגיל המעבר:

  • גלי חום
  • הפרעות שינה
  • הזעת לילה
  • יובש בנרתיק
  • קושי במתן שתן ו/או דלקות בדרכי השתן
  • כאבי ראש ובטן
  • דפיקות לב
  • עייפות
  • השמנה
  • נשירת שיער
  • בעיות בזכרון
  • ירידה בחשק המיני
  • עצבנות
  • שינויים במצב הרוח, דיכאון או חרדה

בנוסף לסימפטומים הללו, עלולות להופיע תופעות נלוות או סיבוכים המחייבים פנייה לרופא:

  • בריחת סידן ודילול העצם (מחלת האוסטיאופורוזיס)
  • בריחת שתן (בשל אובדן גמישות רקמות הנרתיק והרחם)
  • מחלות של מערכת הלב וכלי הדם (בשל ירידה ברמת האסטרוגן הגורם לחוסר גמישות של השרירים האלסטיים בגוף וכן בשל נדידת שומן לאיברים פנימיים כמו הכבד)
  • מחלות דמנטיות. למידע נוסף: דמנציה.

 

טיפול בתופעות גיל המעבר - כן או לא?

גיל המעבר אינו מחלה, זהו תהליך טבעי בגופה של האישה, עם זאת, הפניה לטיפול היא לא לשנות את התהליך עצמו, אלא לאפשר איכות חיים גבוהה כתמיד למרות השינוי.

ראשית, עוד טרם פניה לטיפול, רצוי לנסות להמנע מגורמים שעלולים להחמיר את התופעות כמו עישון, תזונה לקויה (גם רזון קיצוני או אנורקסיה עלולים להגביר את תסמיני המנופאוזה) ולאמץ התנהגויות בריאות כמו פעילות גופנית סדירה ודיאטה נכונה. טיפולים תרופתיים והורמונליים נועדו להפחתת הסימפטומים ולעיתים אף למניעתם, תוספת סידן מומלצת במקרים של בריחת סידן. 

קיימים מחקרים לכאן ולכאן בדבר השלכות לקיחת הורמונים (ישנם מחקרים המעידים על קשר בין לקיחת הורמונים להתפתחותו של סרטן השד), ויש שאינם תומכים באפשרות זו. בכל מקרה, אין לקחת הורמונים על דעת עצמך - תמיד יש להוועץ בדעת רופא, שכן כל מקרה לגופו ונטילת תרופות מחייבת בדיקה מקיפה.

כאמור חלק מהסימפטומים של גיל המעבר הינם רגשיים, שינויים במצב הרוח נפוצים, וקיימת סכנה להתפתחותו של דיכאון וכן לעיתים מופיעים פחדים מפני המוות, סכנות בריאותיות וכדומה.

במקרה ומופיעים תסמיני שכאלה מומלץ לגשת ראשית לפסיכיאטר, שהינו רופא לכל דבר, על מנת לקבל אבחנה מדוייקת ומפורטת אודות מצבך. נשים שונות חוות תקופה זו באופנים שונים ואין להסיק על עצמך מבחינת מצבה של אחרת. לאחר קבלת האבחנה יוכל הפסיכיאטר להמליץ על טיפול פסיכיאטרי מתאים הן לסימפטומים הגופנים והן לקשיים הרגשיים.

הטיפול הרגשי יכול להעשות על ידי תרופות לטיפול בדיכאון, או על ידי טיפול בשיחות הניתן על ידי פסיכולוג או איש מקצוע מהתחום. מטרתו של טיפול בשיחות הינו לתת מקום להביע את הרגשות, המחשבות, הפחדים הקשורים בגיל המעבר, מתן כלים להתמודדות עם השלכות גיל זה, ומציאת הדרך לבניית איכות חיים מספקת.

הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית מציעה לך לבוא לפגישת אבחון על ידי פסיכיאטר או לפגישת ייעוץ עם פסיכולוג, על מנת למצוא יחד את הדרך לשפר את איכות חייך. חווית גיל המעבר אינה מבשיית- פני אלינו בכל עת ונשמח לסייע. ליצירת קשר עימנו.

קצת על גיל המעבר אצל גברים...

מפתיע לגלות כי בשנים האחרונות התפתח מושג מקביל לגיל המעבר, אצל הגברים המכונה אנדרופאוזה - לו אפיונים אחרים, חשובים לא פחות.

הסימפטומים הנפוצים הם: חולשה, קושי בהרדמות ושינה רציפה, שינויים במצב הרוח, חוסר חשק ואנרגיה, ירידה במסת השריר ולפעמים גם גלי חום. הסיבה העיקרית לתופעה היא ירידה בהפרשת הורמון (הטסטוסטרון במקרה זה).

מומלץ לפנות לאיש מקצוע לשם אבחון ובדיקת אפשריות טיפול להתמודדות עם השינויים הגופניים והרגשיים ומציאת הדרך לשיפור איכות החיים. ליצירת קשר עימנו.


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול פסיכיאטרי צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה