לא מעט אנשים סביבנו משתמשים בסמים וזקוקים לעזרה בתהליך הפסקת השימוש והגמילה. כיצד נדע האם האדם זקוק לכך? אילו שיטות גמילה קיימות? אילו סוגי גמילה קיימים? מהם הקשיים המרכזיים שניתקל בהם בדרך? האם יש הבדל בין גמילה מסמים קשים לעומת קלים? זאת ועוד, במאמר שלפניכם.
מבחינה כימית, סמים וחומרים אחרים שמשנים את התודעה והרגשות שלנו שונים מאוד זה מזה בהרכב ובמבנה שלהם.
לכל סם ישנה השפעה עיקרית המאפיינת אותו. המשותף להם, ולחומרים אחרים שאינם מוגדרים בחוק כאסורים כגון אלכוהול וניקוטין, הוא שהם גורמים לעלייה משמעותית בחומר הנקרא דופמין ומקושר למסלולי הגמול וההנאה במוח שלנו.
ניתן לסווג סמים שונים לקבוצות לפי סוג ההשפעה שלהם:
התמכרות לסם הינה תלות בסם או בתרופה- חוקיים או לא חוקיים. האדם המכור לא מצליח לשלוט בדחף ליטול את הסם. כלומר, ישנו דחף או רצון עז לצרוך אותו על אף הנזקים שנגרמים בגללו. לרוב, אדם שמכור לסם לא יצליח להיגמל בעצמו ויזדקק למסגרת גמילה תומכת או ליווי מקצועי.
התמכרות לסמים תתבטא בתחושות של שימוש יותר מהמתוכנן, ניסיונות חוזרים להפסיק ללא הצלחה אפילו לערב אחד, עלייה בכמות הסם משימוש לשימוש, תחושה ש"אני פשוט לא מצליח לשלוט בצורך, זה גדול עלי". כמו כן, היא תתבטא גם בקשיים בתפקוד, התרחקות מכל מה שאפיין את החיים לפני הסם ושימוש חוזר למרות המודעות לנזקים הרבים של הסם.
ישנם גורמים שונים המובילים להתמכרות ומעלים את הסיכון לפתח אותה. חלק מהגורמים הינם סביבתיים, כלומר זמינות הסם ושימוש בו בסביבה החברתית הקרובה מעלים את הסיכון. חלק נוסף מהגורמים הוא גנטי. כלומר, ישנו מרכיב תורשתי בנטייה להתמכרות כך שאדם שאחד מהוריו מכור נמצא בסיכון גבוה יותר להתמכר בעצמו.
כיצד מגדירים התמכרויות? לחץ/י לקריאה
סמים שונים ישפיעו אחרת ויגרמו לתסמינים שונים. עם זאת, תסמיני ההתמכרות לסמים משותפים כמעט לכל הסמים:
תופעות הלוואי של גמילה מסמים עשויות להיות פיזיולוגיות, רגשיות וחברתיות. חלק מהתופעות יכולות להיות מידיות, בעוד שאחרות יכולות להופיע לאחר זמן מה מתחילת תהליך הגמילה.
תופעות לוואי פיזיולוגיות עשויות לכלול: עייפות וחולשה, כאבי שרירים, הופעת נפיחות, בעיות נשימה, עליה או שינוי במשקל, בעיות שינה. בטווח הזמן הקרוב והסמוך לגמילה יופיעו תסמיני גמילה: תופעות של רעידות, צמרמורות, סיוטים, דחף חזק לשימוש בחומר וכדומה.
תופעות הלוואי הרגשיות הן לרוב תחושות של חרדה, דיכאון, קשיי וויסות, תחושת ייאוש ותסכול, תחושת ריק וחשש מפני העתיד.
תסמיני הגמילה אינם תלויים רק בסוג הסם, אלא גם באופי שלו, בהשפעתו על הגוף ובכמות שנצרכה. למשל, אלכוהול במינונים גבוהים יכול להוביל לתסמונת גמילה קשה ולכן תהליך גמילה מאלכוהול במינונים גדולים חייב להיות בפיקוח. מכאן, שכל גמילה עומדת בפני עצמה, כתלות גם באדם עצמו, במצבו, וכן בחומר אליו התמכר.
עם זאת, ניתן לחלק את תסמיני הגמילה על פי סוג הסם. תסמיני גמילה קלים כוללים לרוב דכדוך, כאבי ראש וכאבי בטן, בעיות עיכול, ישנוניות או עצבנות וכדומה. אלו תסמינים שבדרך כלל יופיעו בגמילה מסמים כמו ניקוטין, מריחואנה וסמי הזיה.
תסמיני גמילה קשים כוללים בדרך כלל הקאות, צמרמורות, עליה או ירידה בלחץ הדם, דיכאון וחרדות, כאבים קשים ואף הזיות במקרים מסוימים. כמו כן, הגמילה מורכבת וארוכה יותר במקרים כאלו. תסמיני גמילה קשים יופיעו בדרך כלל מהתמכרות לחומרים ממשפחת האופיואידים ומשככי כאבים חזקים, אך לא רק.
גמילה מסמים לא חייבת להיעשות על ידי אשפוז במרכז גמילה. במקרים רבים ניתן להיגמל מסמים גם בקהילה ובמרכז שאינו אשפוזי.
בשנים האחרונות התמכרות לסמים לא עונה לכל המאפיינים של הנרקומן הקלאסי של שנים עברו. להתמכרות לסמים פנים רבות. ישנם אנשים המכורים לסמים אך בעלי תפקוד גבוה יחסי. ישנם אנשים המכורים לסמים ומצליחים לנהל אורח חיים "נורמטיבי" לאורך תקופה יחסית ארוכה. הדואליות שביכולת לתפקד מצד אחד וחוסר היכולת להפסיק את השימוש בסם מהצד השני היא שמאפשרת מניעה של הידרדרות בתפקוד ומצביעה על יכולת להצליח להיגמל בטיפול.
ישנן מספר דרכים בהן אפשר לטפל בהתמכרות לסמים, כך כל אחד ואחת יכולים למצוא את הדרך המתאימה להם.
טיפול בשיטת סי בי טי להתמכרות בסמים מועיל מכמה בחינות. ראשית, השיטה עוזרת לאנשים להבין את תהליכי החשיבה והאמונות הבסיסיים שמניעים את התמכרותם. פעמים רבות מקור השימוש בסמים נובע מאמונה לפיה הסם מסייע בהתמודדות עם מתח או כאב נפשי. סי בי טי עוזר לאנשים לזהות את האמונה הזו ולהחליף אותה האמונה אחרת ומיטיבה יותר.
שנית, השיטה מעניקה לאנשים מיומנויות חיוניות למניעת חזרתיות. התמכרות מביאה לרוב יחד איתה טריגרים או מצבים המפעילים את האדם להשתמש בסם. השיטה מסייעת לזהות ולהתמודד עם אותם טריגרים ביעילות, ובכך מפחיתה את הצורך בשימוש הסם להשגת המטרה.
במרכזינו אנו משלבים גם אלמנטים של CBT בטיפול בהתמכרויות ושימוש לרעה, יחד עם שיטות טיפול נוספות היעילות בתחום זה.
ישנם מקרים בהם אדם יישאב את מירב הכוחות שלו מקבוצת תמיכה. כמו כן, ידוע כי טיפול קבוצתי מסייע למכורים להתגבר על התמכרותם, כמו למשל טיפול קבוצתי בראי שיטת 12 הצעדים, שהיא הפופולרית בתחום הטיפולים הקבוצתיים בהתמכרויות. הטיפול הקבוצתי מאפשר למטופל להביע את עצמו, לרכוש תובנות והשראה ממטופלים נוספים, לזכות לתמיכה רגשית, וללמוד מהעצות ומהניסיון של מנחת הקבוצה.
פעמים רבות מקור ההתמכרות והגורמים לנטייה להתמכרות מצויים בתת במודע ובעברו של המטופל. טיפול דינאמי הינו טיפול מעמיק ויסודי, שיורד לנבכי הנפש של המטופל. זאת כדי "להיכנס בעובי הקורה" ולמצוא את שורש הסיבה העומדת בבסיס ההתמכרות. טיפול דינאמי מתמקד בטראומות, קונפליקטים בלתי פתורים, חוויות רגשיות של המטופל ומערכות היחסים שלו. המיקוד במישורים האלו הוא מה שמאפשר להביא למודע את הגורמים הנסתרים להתמכרות ולפתור אותם. כך, נוצרת הקלה רגשית והצורך בשימוש בחומרים כדי להשיגה פוחת.
אף על פי כן, ברוב המקרים אנו מאמינים שטיפול במכור חייב להיעשות גם על ידי מעורבות של המשפחה בטיפול. אנו מאמינים כי לכל אחד מתאימה תכנית אחרת ולשם כך אנו בונים יחד עם המטופל את התוכנית המתאימה לו ביותר.
לחץ כאן לסיפור ההצלחה של יואב שנגמל משימוש במריחואנה!
גמילה מסמים לא חייבת להעשות על ידי אשפוז במרכז גמילה. במקרים רבים ניתן להיגמל מסמים במרפאות חוץ.
בשנים האחרונות התמכרות לסמים לא עונה לכל המאפיינים של הנרקמון הקלאסי של שנים עברו.
לחץ/י כאן למידע נוסף על גמילה מהתמכרויות וטיפולי גמילה
להתמכרות לסמים פנים רבות. ישנם אנשים המכורים לסמים אך בעלי תפקוד גבוה יחסי, ישנם אנשים המכורים לסמים ומצליחים תקופה ארוכה יחסית לנהל אורח חיים "נורמטיבי".
הדואליות שביכולת לתפקד מצד אחד וחוסר היכולת להפסיק את השימוש בסם מהצד השני היא שמאפשרת מניעה של הדרדות ויכולת להצליח בטיפול.
מכורים הנמצאים במלכוד כגון זה מצליחים להבין מה הם יכולים לאבד, מרגישים שהם לא רוצים לתת לחיים שלהם להחליק מבין האצבעות, יש להם מוטיבציה אך הם צריכים את התמיכה הנכונה על מנת לעשות זאת.
בחנו את עצמכם: האם את במערכת יחסים של תלות שיתופית עם המכור?
אנו מאמינים כי טיפול נכון בהתמכרויות הוא טיפול הוליסטי - כוללני. זהו טיפול שאינו נעשה רק באמצעות תמיכה של איש מקצוע אחד או על ידי שיטה אחת.
זהו טיפול הנעזר בכל אותם גורמים שיכולים לסייע לאדם לצאת ממעגל ההתמכרות. יש פעמים בהם טיפול פסיכיאטרי תומך הכרחי, במקרים אחרים אין צורך בכך.
ישנם מקרים בהם אדם יישאב את מירב הכוחות שלו מקבוצת תמיכה. ברוב המקרים אנו מאמינים שטיפול במכור חייב להעשות גם על ידי התערבות של המשפחה בטיפול.
לחץ/י כאן לקריאה על שיטת 12 הצעדים לגמילה מהתמכרויות
אנו מאמינים כי לכל אחד מתאימה תוכנית אחרת ולשם כך אנו בונים יחד עם המטופל את התוכנית המתאימה לו ביותר.
רגע אחד לפני, ועם הכוחות הקיימים בך תוכל/י להשיב את השליטה לחייך אך גם להרגיש תחושת שחרור וחופש, לאהוב את החיים מחדש ובעיקר את עצמך.