על גמילה מתרופות – התמכרות לתרופות והליך הגמילה
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


על גמילה מתרופות

כאבי שיניים, התקררות, קושי להירדם, התאוששות מניתוח, כאבי פרקים, כאבים כרוניים, דיכאון או חרדה, כולם הם דוגמאות למצבים המצריכים נטילת תרופות בין אם באופן קבוע ובין אם באופן זמני.

לעיתים הרצון להפיג את התחושה הקשה עלול להביא לשימוש לא נכון בתרופה, לעיתים גם החשש מהתמכרות עלול למנוע מאדם לשנות מינון, למרות הסבל שהוא חש. ואכן קיים גבול עדין בכל הקשור בשימוש בתרופות, בעיקר אלו שיש בהן סכנת התמכרות.

בכל שאלה או חשש, צוות המומחים בקליניקה לטיפול נפשי ורגשי, ישמח לסייע לך. חשוב שתדע/י שאין סיבה לסבול וישנן דרכים רבות להתמודד עם הכאב הפיזי או הנפשי ולשם כך אנחנו כאן.

אל תהססו! פנו אלינו עוד היום: 03-6413483

מהי התמכרות לתרופות?

תרופה מוגדרת כחומר (או תרכובת של כמה) שנועד להקל על כאבים וסימפטומים הנובעים ממחלה.

התמכרות לתרופות היא שם כולל להתמכרות לתרופות מרשם שניתן לרכוש רק על ידי מרשם רופא, והתמכרות לתרופות ללא מרשם, בין אם משככי כאבים ובין אם תרופות אחרות שניתן לרכוש באופן עצמאי, ללא הגבלה.

לא כל כאב ולא כל מצב רפואי זמני המצריך שימוש במשככי כאבים מהווה סכנה להתפתחותה של התמכרות.

מתוך אלו שנזקקו בשלב זה או אחר בחייהם למשככי כאבים, בין חזקים יותר ובין אם פחות, רובם לאחר שחלף הכאב הפסיקו גם עם הכדורים,  אך יש רבים שגילו לאחר הפסקת הכאב,  שההתמכרות חזקה מהם.

יחד עם זאת ישנם אנשים שהשימוש הלגיטימי הראשוני הופך לשימוש לרעה ואף להתמכרות.

זה קורה כאשר עם הזמן עולה הצורך להגדיל מינון או להקטין את הפרשי הזמן בין נטילת הכדורים על מנת להשיג את אותה תחושה ראשונית שהקלה על הכאב או המצוקה.

תופעות אלו הם סימני אזהרה משמעותיים להתמכרות. סימני אזהרה נוספים הם הופעת סימני גמילה, פיזיים ורגשיים, לאור ניסיון להפסיק את השימוש כגון: רעד בגוף, אי שקט, עצבנות, סימני חרדה ועוד.

לבסוף, פגיעה בתפקוד התעסוקתי ו/או החברתי של האדם – הבאה לידי ביטוי בהתרחקות מחברים, בני משפחה וקרובים וכדומה מעידה אף היא על התפתחותה של התמכרות. 

לאלו תרופות אפשר להתמכר?

נהוג לסווג את התרופות שעלולות לגרום להתמכרות, כלומר תרופות שאדם עלול להגביר את השימוש בהן למרות שאין לו כבר צורך רפואי בכך, לשלוש קבוצות עיקריות:

תרופות לשיכוך כאבים – התמכרות למשככי כאבים נעה מהתמכרות לתרופות כמו אדוויל ואקמול ועד תרופות נרקוטיות כמו מורפיום, פרקוסט, אוקסיקונטין ועוד.

ללא פיקוח רפואי נכון, שימוש לא מבוקר בתרופות מרשם מפחית את יכולת הסבילות של הגוף כלפי הכאב הראשוני, כלומר קיים צורך להגדיל את כמות החומר או להגביר את תדירות השימוש על מנת לקבל את האפקט הראשוני של התרופה – כלומר שיכוך הכאב, כך שלאורך זמן נוצרת תלות בנטילת התרופה. 

כדורי שינה ותרופות הרגעה – אלו ניתנות בדרך כלל להקל הסימנים של חרדה, בעיות שינה, לטיפול באפילפסיה, לעיתים גם ניתנות לאחר אירועים משבריים או בכל מצב אחר המצריך  בתרופות המתבססות על הרפיית שרירים.

התמכרות לכדורי שינה נפוצה לא מעט בקרב מבוגרים המתמודדים עם קשיי שינה או בקרב צעירים הצורכים כדורי שינה על מנת להתמודד עם קשיים נפשיים כגון דיכאון.

כדורי הרגעה, בעיקר ממשפחת בנזודיאפינים, מכילים חומרים המעלים את הסיכון להתפתחותה של התמכרות.

כאשר אלו נלקחים ללא פיקוח רפואי מתאים, השפעתם המרגיעה על מערכת העצבים עלולה לגבות מחיר כבד של התרגלות לחומר ובעקבותיו צורך בעליה בשימוש ותופעות של גמילה כשפגה השפעת התרופה.

בדומה למשככי כאבים, השפעתן של תרופות הרגעה טובה לטווח הקצר, אך בטווח הארוך היא מחמירה עוד יותר את המצב הנפשי ונוספות לה סכנות ההתמכרות.

תרופות ממריצות – הכוונה לתרופות שנועדו להגברת ערנות או לדיכוי תיאבון, בניהן גם תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.

בחלק מתרופות אלו מצוי החומר בנזדרין שהוא חומר מעורר הגורם להמרצת תפקוד הלב והנשימה ומהווה סכנת חיים בשימוש לא מבוקר. כיום ישנו שוק שחור של תרופות כמו ריטלין, קונצרטה ואחרים הנמכרים כסמי רחוב.

כיצד ניתן לזהות התמכרות לתרופות?

אחת התופעות הנפוצות בקרב מתמכרים לתרופות היא הגברת השפעת התרופה על ידי צריכה אלכוהול או על ידי שילוב עם תרופות מרגיעות אחרות או משככי כאבים אחרים.

זהו למעשה ביטוי אחר לצורך בעלייה בשימוש או בכמות, המהווה את אחד מסימני האזהרה המשמעותיים ביותר בזיהוי התמכרות.

ביטוי אחר להתמכרות ותלות שנוצרה אצל המתמכר לתרופה הוא הצורך בהשגת התרופה בכל מחיר, מצפון, מוסר, הגיון וכדומה, אינם רלוונטיים ומכורים עלולים למצוא את עצמן קונים תרופות באופן לא חוקי, מזייפים מרשמים, מרמים רופאים, הולכים לכמה רופאים פרטיים שונים ועוד.

סימן אזהרה נוסף ומשמעותי לא פחות הוא כאשר האדם נוטל את התרופה, לא על מנת להתמודד עם כאב בעוצמה גבוהה, אלא על מנת "להשתמש" בתחושת הקהיית החושים שמעניקה התרופה, כדי להתגבר על תחושות של חרדה, מתח או דיכאון.

ואכן פעמים רבות ניתן למצוא דרכים חלופיות (טבעיות או גם רפואיות אחרות) על מנת להתמודד עם קשיי שינה, כאבים שונים, בעיות בעיכול, בעיות עור, התקררות המצריכה תרסיס אף ועוד.

אך כאשר הצורך בתרופה נובע ממקור נפשי, טיפולים חלופיים אלו לרוב אינם רלוונטיים.

טיפול בהתמכרות יכול לכלול גמילה מוחלטת מהתרופה הממכרת לא פעם גם תוך שימוש באמצעים אלטרנטיביים, אך העיקר בטיפול הוא טיפול בקושי הרגשי ובנייה של ערך חיים בריא יותר.


שימוש בתרופות מרשם עשוי להפוך, ללא כוונה מראש, להתמכרות. גם כשהמטרה הראשונית הייתה בהקלה על כאב, התמודדות רגשית ואפילו צורך רפואי לגטימי אתם עשוים למצוא את עצמכם חסרי שליטה ותלויים בתרופות מרשם. במרכז ד"ר טל נפתחה מרפאה ייחודית, "מרשם לבאלנאס" לטיפול בהתמכרות לתרופות מרשם הכוללת גמילה, מציאת חלופה תרופתית וסיוע בחזרה לשגרת חיים בריאה והשבת תחות השליטה. 

לפרטים נוספים צרו קשר 

לכתבה שהתפרסמה ב - YNET על ידי ד"ר אילן טל ואינה ארצי, לחצו כאן 


 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה