ברור לכל כי קיים קשר הדוק בין דיכאון או חרדה לבין מחלות סופניות כגון סרטן או טרשת נפוצה, שהרי ההתמודדות עם הידיעה על סבירות למוות בטרם עת מעוררת פחדים ועצבות לגיטימיים ביותר. אלא שלקשר הברור הזה יש שתי משמעויות חשובות ביותר.
המשמעות הראשונה היא שאין להסתפק בהבנת הלגיטימציה של קושי נפשי לאור המצב הגופני, אלא יש להבין כי הדיכאון והחרדה חייבים להיות מטופלים באופן מלא.
בדיוק כמו שהמחלה הגופנית גורמת לסבל, כאב ואי נוחות גופנית לאדם, כך גם הדיכאון או החרדה גורמים לאותן תחושות ולאותה רמת סבל ומועקה נפשית, אם לא יותר.
לא מספיק להגיד "ברור שאתה סובל מדיכאון אם אתה חולה בסרטן", אלא להיפך - יש להבין כי סבל זה לא חייב להיות מנת חלקו של החולה וכי יש דרכים להקל גם על הסבל הנפשי ולשפר את התמודדותו הרגשית של האדם עם מחלתו.
המשמעות השניה, חשובה לא פחות, היא ההבנה כי טיפול בהשלכות הנפשיות של מחלות גופניות אינו נובע רק מהצורך בהקלה על מצוקתו של המטופל, אלא גם כגורם מניעתי.
דיכאון וחרדה, המלווים מחלות גופניות רבות, עלולים להחמיר את מצבו העתידי, הגופני והנפשי, של האדם, אם לא יטופלו כראוי.
למעשה, הזנחתו של המצב הנפשי עלולה להגביל את השיקום של החולים (למשל בהתאוששות מהתקף לב), להגביר את התפתחותה של המחלה (למשל במחלות לב), להחליש את המערכת החיסונית ולהשפיע על מערכות חשובות אחרות הקשורות ליכולתו של הגוף להתגבר על מחלות.
כך למשל, ידוע כי בקרב חולי סרטן, דיכאון וחרדה משפיעים על יכולתו של האדם לשרוד את המחלה.
מכאן שהקשר בין דיכאון וחרדה הוא קשר דו כיווני: מחלות גופניות עלולות ליצור קשיים נפשיים כמו דיכאון או חרדה, וקשיים נפשיים כגון אלה עלולים להחמיר או אף לגרום למחלות גופניות.
לחצו לקריאה נוספת בנושא התמודדות נפשית עם מחלות כרוניות
חשוב להבין, שכאשר מדברים על השפעה הדדית של דיכאון וחרדה על מחלות גופניות, אין הכוונה למחלות כרוניות או סופניות בלבד.
למעשה, קשר כזה יכול להתקיים בכל מחלה גופנית, ורואים זאת בבירור בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, סכרת, מחלות של מערכת העיכול, השמנת יתר, עישון, מחלות של הכליות, בעיות שינה וכן בבעיות של בריאות האישה כמו בעיות פוריות, קשיים במהלך ההיריון וכן לאחר הלידה.
לחצו לקריאה נוספת בנושא גוף ונפש
מטופלים המגיעים אלי בעקבות דיכאון או חרדה הנובעים ממחלות גופניות, לא פעם מעידים כי הרופא נמנע מלהעניק להם טיפול תרופתי להתמודדות עם הקשיים הנפשיים.
ואכן, רופאים רבים נמנעים מטיפול תרופתי, לעיתים בשל העדר ידע אבחוני בנושא, לדוגמא: האם החרדה היא אכן תוצר של המחלה? האם הדיכאון הוא תופעת לוואי של הטיפול התרופתי? ועוד, או מתוך החשש של שילוב בין תרופות לבעיה הפיזית לבין תרופות לקושי הנפשי.
לחצו למידע על מגוון תרופות לטיפול בקשיים רגשיים שונים
כמו כן, ההכרה בלגיטימציה של הקושי הנפשי יכולה לבוא על חשבון הבנה כי המצוקה הנפשית חייבת להיות מטופלת.
מכאן מתבקשת התמחות של רופאים שונים גם בחלק הנפשי וכן מתבקשת היכולת לאבחן באופן נכון את הסבל של המטופל.
מלבד המלצה על טיפול תרופתי אני רואה חשיבות רבה בהתאמת טיפול רגשי לאדם העומד מולי, הן בהקשר למחלה שלו וביטוייה הנפשיים, אך גם בהקשר לכוחות שלו וליכולתו להסתייע בשיטות טיפוליות שונות.
שיטות טיפול שונות מתייחסות לקשיים הספציפיים לכל מחלה ומחלה. לדוגמה, טיפול בשיטת ביופידבק.
בביופידבק רואה האדם באופן חזותי איך נראה הכאב שלו או איך נראית החרדה שלו. האדם מחובר לחיישנים המציגים מדדים גופניים שונים על מסך מחשב, כך שבעת חווית הכאב או חווית החרדה הוא רואה מה קורה לו בגוף, איך קצב הלב עולה, איך לחץ הדם משתנה ועוד.
המטפל מסייע למטופל ללמוד טכניקות שונות לשלוט במדדים אלה, להפחיתם ובכך להקל על מצוקתו. את השינוי רואה וחווה האדם בזמן אמת, הוא מצליח לחוות שליטה בדיוק באותם מקומות שהוא חש חסר שליטה.
טיפול בשיטה זו מסייע לאנשים הסובלים מחרדה, בחילות, כאבים, ומקל על תופעות הנלוות למחלות שונות, כמו למשל תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים לסרטן.
לא רק העצבות המובנת והפחד מפני המוות עומדים במרכז הטיפול הפסיכותרפויטי בחולים שונים. נושאים מגוונים יכולים להיות קשורים ליכולת ההחלמה של המטופל.
כך למשל יש הרואים במחלה שלהם את מקור הסבל היחידי בחייהם, הם תולים את פתרון הסבל הנפשי והמצוקה רק בהחלמה מהמחלה ובטוחים כי ברגע שזו תיפתר יפתרו כל הבעיות האחרות כמו קשיים ביחסים במשפחה או עם בן הזוג או עם עצמם.
לחצו לקריאה מורחבת בנושא טיפול זוגי ומשפחתי
באופן דומה, יש חולים התולים במחלה שלהם את חוסר יכולתם לפעול לשיפור הרגשתם ורואים בה מתן לגיטימציה עצמית לתקיעות שלהם: "אם לא הייתי שמנה הייתי יכולה להתחיל מערכת יחסים..... רק בגלל המחלה אני לא מתחיל עבודה חדשה ..... אני חייב את העישון בשביל להרגיש טוב עם עצמי..." ועוד.
הטיפול הפסיכולוגי מתייחס לאותם מצבים סובייקטיביים של המטופל, הגורמים לא רק לתקיעות נפשית ופיזית, אלא גם להגדלת הסיכון להחמרה בהיבטים אלה.
תחושות חוסר האונים ואי הוודאות של חולים במחלות גופניות המסתכמות לשאלות הכואבות "מה יהיה איתי?... מתי כבר אוכל לחזור לחיות חיים נורמליים?... מתי כבר אוכל להפסיק לפחד?" עומדות גם הן במרכזו של הטיפול הפסיכותרפויטי.
זאת ועוד, טיפול נפשי מסייע למטופלים להתמודד עם רגשות אשמה (למשל אצל אנשים הסובלים מהשלכות העישון) עם בעיות של דימוי גוף ודימוי עצמי, כמו למשל: בעיות עור, השמנה, נשירת שיער ועוד, עיבוד חווית האבל והאובדן - לאו דווקא במחלות סופניות, עם תחושת הבדידות שבהתמודדות עם המחלה ועוד.
האמון והקשר שבן המטופל למטפל הוא שלב חשוב בהצלחתו של כל טיפול נפשי. בנייתו של אמון זה יכול להיתקל בקשיים כאשר המטופל מדבר על מושגים רפואיים הקשורים במחלתו והמטפל לא מכיר או מבין בהם.
מסיבה זו אני רואה חשיבות גדולה לטיפול במרכז רב מקצועי בו אנשי המקצוע מפרים זה את זה על ידי שיתוף בידע ובניסיון שלהם.