שיפור וריפוי מצבים גופניים ונפשיים על ידי צמחי מרפא מוכר עוד מימי קדם, אז תרופות כימיות ורפואה קונבנציונלית לא היו קיימות והיכרות מעמיקה עם סגולות הטבע כמו גם צריכת מזון שמקורו הינו מהטבע, היוו את עיקר הטיפול הרפואי.
כיום, ידועות השפעותיהם של תוספי תזונה שונים וכן תמציות של צמחי מרפא אשר מסייעות למצבים רגשיים כמו חרדה, דיכאון, אובססיות ועוד.
את הטיפול ניתן לצרוך במקביל לטיפול תרופתי אחר או במקביל לטיפול רגשי, אך חשוב להתאים הן את המינון והן את סוג הטיפול באופן אישי לכל מטופל ועל-ידי היוועצות עם איש מקצוע מומחה.
שכיחות הדיכאון עולה בשנים האחרונות, כאשר מוערך כי אחד מכל חמישה אנשים סבל בעבר או יסבול מדיכאון.
כמעט כל אחד חווה בעבר תקופה קצרה או ארוכה יותר של מצב רוח ירוד, ירידה באנרגיות או חוסר חשק. שינויים במצבי רוח הם טבעיים ולגיטימיים בעקבות אירועים שונים (כמו אבל, פיטורין, פרידה מבן זוג וכדומה), אך מצבי דיכאון הם כאלה המוגדרים על ידי הופעתם של כמה תסמינים הנמשכים למשך שבועיים לפחות.
בין התסמינים הנפוצים הינם: מצב רוח ירוד, אנהדוניה (היעדר הנאה מפעילויות שבעבר הסבו הנאה), צמצום בפעילות שגרתית וחברתית, חוסר אנרגיה, עצבות, התבודדות, התפרצויות זעם, שינויים בתיאבון ובשינה, תחושות: ריקנות, ייאוש, חוסר תקווה ועוד.
גם כאשר דיכאון אינו מטופל הוא חולף מעצמו בפרק זמן של כמה שבועות עד כמה חודשים, אך אין זה אומר שהוא חלף לתמיד. נהפוך הוא - דיכאון שאינו מטופל נוטה לחזור בשנית, לאחר מספר חודשים או שנים ולעיתים גם בעוצמה גבוהה יותר.
המושג "רימיסה מלאה" משמעו הפחתת הסיכויים לחזרתו של הדיכאון והחלמה מלאה ממנו. זו מתאפשרת על ידי פניה לטיפול מקצועי.
הטיפולים הקיימים כיום הינם טיפולים תרופתיים ולצידם טיפולים רגשיים כמו למשל טיפול דינמי, טיפול CBT, טיפול ביופידבק ועוד.
מלבד זאת, ישנם תוספי תזונה וצמחי מרפא שיכולים להקל על מצבי דיכאון, כמו תמצית צמח ההיפרקום וכן התוסף אומגה 3.
היפרקום הינו צמח מרפא, המכונה בעברית פרא. ביוונית, השם היפרקום Hyper-Icon משמעו - "איקונה-מעל" או "מעל לתופעה", כאשר במקור הוא יועד לגירוש רוחות רעות או לטיפול באנשים שסבלו ממלנכוליה או עצבות - מה שהיום אנו מכנים דיכאון.
במינונים מסוימים היפרקום מוכח כפועל באופן דומה לתרופות הפסיכיאטריות וישנן גם תרופות פסיכיאטריות אשר הופקו מצמח זה.
ככל הנראה, היפרקום מדכא את פעילותו של האנזים של MAO (מונואמין אוקסיאודיז) ובכך מגביר את פעילותם של סרטונין ודופמין ומסייע בהפחתת תסמיני הדיכאון.
כצמח מרפא ניתן לקבל אותו בתמיסה טבעית נוזלית, אשר אינה מחייבת מרשם רופא, ולמרות זאת חשוב להתאים את המינון על ידי איש מקצוע מכיוון שמינונים שונים מתאימים למצבי דיכאון, חרדה, אובססיות ועוד.
חשיבותה של התאמה על ידי איש מקצוע נובעת גם מהעבודה כי בתמצית היפרקום ישנו חומר פעיל יחסית ובמידה וניטלות תרופות נוספות יש לוודא כי אין אינטראקציה ביניהן.
אומגה 3 הינו תוסף תזונה הנמצא כבעל השפעה על דיכאון קל-בינוני, אך בעוצמה לא גבוהה, תלוי מה מקורו.
אומגה 3 היא למעשה חומצת שומן בלתי רוויה המצויה בחי ובצומח (המקור הידוע ביותר הינו דגים, אך הוא אינו היחידי) וידועה כבעלת חלק בהתפתחות המח, בוויסות תגובות דלקתיות, בפעילות של הלב וכלי הדם ועוד.
אומגה 3 אינה מסייעת באופן בלעדי לטיפול בדיכאון ובדרך כלל היא מומלצת לשילוב יחד עם טיפול תרופתי במינון נמוך.
בעקבות מחקרים אחרונים, כיום הנטייה הינה להמליץ על טיפול באומגה 3 במינונים גבוהים ובכך לאפשר את יעילות התוסף, לאפשר הפחתה במינון תרופות קונבנציונליות ובמקביל להימנע מתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי.
בדומה לדיכאון, חרדה נחשבת כיום לאחד מהקשיים הרגשיים הנפוצים, כאשר תחת חרדה נהוג לכלול קשיים כמו: התקפי חרדה (פאניקה), חרדה כללית (GAD), פוביות ספציפיות (לרבות, אגרופוביה), חרדה חברתית וכן הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD).
טיפולים נפוצים לחרדה הינם טיפולים ממוקדים כמו CBT או ביופידבק, וכן טיפולים תרופתיים. מלבד אלו, ניתן להיעזר גם בצמח המרפא היפריקום (הסבר לעיל) וכן בפרוביוטיקה.
תכשירים פרוביוטים מסייעים באיזון במערכת העיכול בין חיידקים "טובים" לבין חיידקים "רעים".
חיידקים טובים הם למעשה חיידקים הנמצאים על דופן המעי ומסייעים בפירוק המזון מבלי להפריש חומרים מזיקים וכן, בעצם מיקומם על דופן המעי הן מגנים מפני פגיעתם של חיידקים ופטריות ומונעים מצבי זיהום ודלקת.
צריכת מוצרי חלב אינם תמיד מספיקים על מנת ליצור את האיזון הדרוש במערכת העיכול ולכן חשוב ליטול פרוביוטיקה באופן יזום.
מלבד יתרונות אלו מחקרים מראים כי ישנו קשר בין נטילת פרוביוטיקה לבין שיפור במצב הרוח, הפחתת סימני חרדה ולחץ, בעיקר באנשים הסובלים מרגישות בטנית.
בדומה לנטילת אומגה 3 ותמצית ההיפריקום, גם נטילת פרוביוטיקה מחייבת היוועצות עם רופא מומחה על מנת להתאים לכל אחד את סוג התוסף, את המינון ולבחון שאין אינטראקציות עם תרופות אחרות.