דיכאון לאחר לידה - אבחון וטיפול בדיכאון אחרי לידה -מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


דיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה טיפול של פסיכולוג או פסיכיאטר ?

לידה אמורה להיות אירוע משמח ואופטימי, שיש בה יצירת חיים חדשים, והתחדשות של המשפחה.  אבל המציאות פעמים רבות שונה ממה שאנו מתארים לעצמנו. אין זה נדיר כי נשים חשות עצבות, דכדוך ואף דיכאון לאחר הלידה.

טיפול בדיכאון לאחר לידה (דיכאון אחרי לידה) טיפול פסיכולוגי ותרופתי

למידע אודות חרדה בזמן הריון ליחצו כאן.

קיימים כמה מצבים נפשיים היכולים להופיע אצל אישה לאחר הלידה, הנעים ממקרים קלים, שכיחים וחולפים ועד מקרים קשים יותר שבמקרים קיצוניים אף מצריכים אשפוז.

כמה זמן נמשך דיכאון לאחר לידה?

דיכאון אחרי לידה מתפתח, בדרך כלל, במהלך מחצית השנה הראשונה שלאחר הלידה, ונמשך בממוצע שישה עד תשעה חודשים.

ניתן לחלק את הדיכאון לאחר לידה לשלושה מצבים מוכרים

1.דכדוך (Baby Blues)

בייבי בלוז ובעברית דכדוך לאחר לידה, הינו מצב נפוץ ואף מאוד, כאשר מעל 50% מתארות שהן חוות אותו, בכל האוכלוסיות בעולם. בייבי בלוז הוא מצב בו עולות תחושות ומצבים רגשיים שונים, המופיעים לרוב כשלושה ימים לאחר הלידה (או יותר): עצב, בכי תכוף, שינוי במצב הרוח עצבות והתרוממות רוח מתחלפים תכופות, בלבול ועצבנות, חרדה ופחד, אי שקט קשיי שינה וירידה בתיאבון.

כאמור, הדכדוך מתחיל בימים שלאחר הלידה, וחולף מעצמו בתוך מספר ימים.

דכדוך לרוב יהפוך לדיכאון כאשר הוא מתגבר בעוצמתו, אינו חולף לאחר מספר ימים ונמשך לתקופה ארוכה יותר. סימנים שכיחים שמעידים שהדכדוך הפך לדיכאון הם למעשה סימני הדיכאון שיפורטו בהמשך. 

2.דיכאון

  • תחושות אופייניות לנשים הסובלות מדיכאון סביב הלידה:

הסימפטומים הנפוצים של דיכאון שלאחר לידה כוללים מצב רוח ירוד, שינויים בתיאבון, חרדות שונות, מחשבות אובססיביות, עצבנות, קשיי שינה, היעדר יכולת לחוות הנאה, תלונות גופניות, פרצי בכי, עצבות, תנודות תכופות במצבי הרוח.

בנוסף, המייחד את תופעת הדיכאון שלאחר לידה, לעומת הדיכאון הקליני, ה"קלאסי" הם תחושות אמביוולנטיות או תחושות שליליות של האם כלפי התינוק, המלוות בספקות או בדאגות בדבר היכולת לטפל בו. כמו כן, נפוצים רגשי אשם ואכזבה מהתפקוד כאם כמו גם תחושות אשם כלפי התינוק שהביא לשינוי המשמעותי בחייה של היולדת.

מאפיין נוסף הינו מחשבות אובססיביות, כלומר מחשבות טורדניות החוזרות על עצמן שוב ושוב ומופיעות לפחות שעה ביום. מחשבות אלו יכולות להיות קשורות לטיפול בתינוק, לחשש להזיק לו, או חשש מוגזם לבריאותו, כמו גם מחשבות הקשורות לעצמי ובעיקרן מחשבות שליליות כלפי העצמי וכלפי איכות התפקוד האימהי.

תחושות גופניות, המאפיינות גם חרדה, באות לידי ביטוי למשל בדופק מואץ, הזעה, חולשה, סחרחורות, בחילות, מתח שרירים גבוה והרגשה המזכירה התקף לב. 

  • מהם הגורמים לדיכאון?

לא ניתן להצביע על גורמים ידועים ומוכחים באופן מוחלט להופעתו של דיכאון אחרי לידה. ישנם התולים את התפתחותו של דיכאון אחרי לידה בשינויים ההורמונליים המשמעותיים המתרחשים בגופה של היולדת ויש הטוענים כי הקשר בין שינויים הורמונליים לדיכאון מעולם לא הוכח. אחרים מצביעים על גורמי סיכון הקשורים עם דיכאון אחרי לידה כמו למשל לידה טראומטית, גופנית אך גם רגשית, למשל, חוויה שלילית של הצוות הרפואי בעת הלידה, היריון שהסתיים בהפלה טרם הלידה הנוכחית, חוויה של אובדן תינוק בעת לידה קודמת, מצב מצוקה של העובר בעת הלידה וכדומה. כמו כן, השינוי החד שעוברת היולדת בחיי היום יום שלה - האחריות של טיפול בתינוק, השינוי ביחסים עם בן זוג וכדומה, עבור לא מעט מהנשים, מהווה טריגר להתפתחותו של דיכאון. גורם סיכון המשמעותי ביותר הוא חוויה של קודמת של דיכאון אחרי לידה או כל אפיזודה דיכאונית אחרת במהלך החיים. 

כמו כן, באופן כללי תופעת הדיכאון, ובכללה גם דיכאון אחרי לידה היא תופעה עם קשר גנטי. כלומר, לאישה שאמא שלה חוותה דיכאון אחרי לידה יש סיכוי גבוה יותר לחוות דיכאון אחרי לידה, מאשר אישה ללא רקע משפחתי של דיכאון. יחד עם זאת, אין זה הכרח ולא כל בת לאם שסבלה מדיכאון אחרי לידה תסבול גם היא.

  • מי נמצאת בסיכון?

במקרה של דיכאון אחרי לידה ידוע כי אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להתפתחותו של דיכאון אחרי לדיה הוא חוויה קודמת של דיכאון אחרי לידה או חוויה קודמת של דיכאון, למשל בתקופת גיל ההתבגרות. גם תופעות רגשיות אחרות כמו חרדה עלולה להוות גורם סיכון לדיכאון שלאחר לידה.  

מלבד דיכאון קודם, גורמי סיכון אחרים הם דיכאון במשפחה, סיבוכים בלידה או חווית לידה קשה ו/או טראומטית, טמפרמנט קשה של התינוק כמו גם דימוי עצמי נמוך של האישה.

  • הצעות להתמודדות עם דיכאון לאחר לידה

חשוב לשים לב לשינויים שעוברת היולדת כבר בשבוע הראשון לאחר הלידה. כאשר מופיעים כמה סימנים יחד באופן יציב במשך כמה שבועות, כאשר היולדת מביעה תחושות ייאוש, אשמה כלפי עצמה או כלפי התינוק וכאשר תפקודה הולך ופוחת ונראה כי אינה מסוגלת לטפל בתינוק, יש לפנות לאיש מקצוע לעזרה.

ניתן לפנות לאחות טיפת חלב לשם הדרכה וסיוע במציאת איש מקצוע באזור המגורים, ניתן לפנות לפסיכיאטר שיכול לסייע במתן טיפול תרופתי תומך והמלצה על טיפול רגשי מתאים או לאיש מקצוע אחר (פסיכולוג, פסיכותרפיסט) בעל ניסיון בטיפול בדיכאון.

ישנן כמה אפשרויות טיפול בדיכאון אחרי לידה - טיפול תרופתי בלבד, טיפול תרופתי בשילוב טיפול בשיחות או טיפול בשיחות בלבד. טיפול בשיחות יכול להיות טיפול קוגניטיבי התנהגותי שהוא טיפול קצר טווח ומתאים במקרים מסוימים או טיפול פסיכולוגי - דינמי. החשוב מכל הוא להתאים לכל יולדת את הטיפול המתאים ביותר למצבה.

3. סימפטומים פסיכוטיים

​פסיכוזה שלאחר לידה הִנָּהּ תופעה קשה ונדירה ביותר (מקרה אחד או שניים לכל אלף לידות) היא מאופיינת בבלבול, קשיי שינה, הלוצינציות ודלוזיות, ולעתים גם בתקופות של מאניה ובעקבותיהן דיכאון. מלבד זאת, עלולה הפסיכוזה להביא את האם לפגוע בתינוק או בעצמה

דיכאון אחרי לידה גם אצל גברים

כאשר אישה יולדת, מלבד התינוק ישנו גורם נוסף במשפחה החדשה, שלא פעם נדחק הצידה-  הגבר. המציאות היא שאחד מכל עשר גברים חווה דיכאון אחרי לידה. אבות רבים מביעים חשש מההוצאות הכלכליות העתידיות, מיכולתם להיות אבות, חווים הפחתה משמעותית בתשומת הלב של האישה ולעיתים גם לא פעם נאלצים לקבל את השינוי באוכלוסיית הבית בדומתה של החמות הבאה לסייע לבת ולרך הנולד. כל אלה משפיעים על האב הטרי ועל מצב רוחו, דבר המתבטא לא פעם בדיכאון. בשונה מנשים, גברים נוטים להגיב בהסתגרות והתכנסות פנימה, בירידה בתקשורת הבין אישית, ניכור והתרחקות מהאישה ו/או המשפחה וכדומה. אם כן, במקביל למצב רוחה של היולדת יש לשים לב גם לשינויים החלים במצב רוחו של הגבר ולתת עליהם את הדעת.    

 

אבחון נכון על ידי איש מקצוע היא אבן דרך למציאת טיפול מתאים והשבת השקט הנפשי לחייך.

פני אלינו בכל עת ונשמח להקשיב לכוון ולסייע לך!

אם הסימנים שמנינו אינם חולפים לאחר מספר ימים, ייתכן כי הדכדוך הופך לדיכאון של ממש. דיכאון אחרי לידה גם הוא שכיח: כ-15% מהנשים מפתחות מצב של דיכאון במהלך שלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה.

הסימנים המופיעים במצב זה דומים לסימנים המופיעים בדיכאון רגיל, והם כוללים: מחשבות ייאוש עד מחשבות אובדנות, עצבות ואנהדוניה (חוסר יכולת ליהנות), הפרעות בשינה ובתיאבון, תשישות נפשית ופיזית, ירידה בריכוז ובזיכרון, מצב רוח דפרסיבי, חרדות שונות, מחשבות אובססיביות, עצבנות, קשיי שינה, פרצי בכי ועוד.

אלא שדיכאון אחרי לידה מתייחד גם בסימנים האופייניים לאישה היולדת ועצם הפיכתה לאם. כך מופיעות תחושות אמביוולנטיות או שליליות כלפי התינוק, המלוות בספקות או בדאגות בדבר היכולת לטפל בו. נפוצים גם רגשי אשם ואכזבה מהתפקוד כאם.

סימפטומים אלו מגבילים את תפקודה של האם בצורה יותר משמעותית מאשר ה"בייבי בלוז" ולכן לעתים דרוש טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.

מתי כדאי לפנות לקבלת טיפול מקצועי?

במקרים של דכדוך לאחר לידה לא תמיד יש צורך בטיפול תרופתי (הניתן על ידי פסיכיאטר), ופעמים רבות נעזרות הנשים בטיפול פסיכותרפויתי על ידי פסיכולוג או שפשוט המצב חולף מעצמו.

במקרים של דיכאון אחרי לידה וסימפטומים חמורים יותר, חשוב לפנות לאיש מקצוע, פסיכולוג או פסיכיאטר, להתייעצות ולהחלטה על הדרך הטיפולית הנכונה.

אל תתביישי בתחושות המלוות אותך לאחר הלידה, תופתעי לשמוע כי נשים רבות אחרות מרגישות בדיוק כמוך!

ד"ר לפידוס מתמחה בתחום הייעוץ הפסיכיאטרי בקרב נשים בכלל ובמצבים רגשיים המאפיינים נשים בהריון ולאחר לידה כמו למשל, דיכאון לאחר לידה, חרדה מלידה, קשיים רגשיים האופייניים בטיפולי פוריות,  התמודדות רגשית לאור קשיים בקשר אם-תינוק.

כמו כן, אל תתעלמי שכן המצב יכול להחמיר ואז הטיפול עשוי להיות ארוך ומורכב יותר. בקליניקה שלנו תוכלי לפנות לגורם מומחה לשם ייעוץ, באופן דיסקרטי ובלי חשש לפרטיותך, יחד תבחנו מה היקף הדיכאון ואיזה טיפול הכי טוב עבורך.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה