לפני מבחן חשוב, תחרות גדולה, הרצאה בפני הבוס או אפילו לפני לידה, אנו רוצים יותר מכל להירגע, לא לחשוב על כלום, לאגור כוחות ולהכין את הגוף והנפש לקראת האירוע המלחיץ והמרגש כאחד. בדיוק בשביל כך נועדה שיטת הטיפול בדימיון מודרך המלווה גם בתרגילי הרפיה.
אם גם אתם, לקראת אירוע כזה, חשים צורך בהקלה על התחושות, במציאת דרכים להתמודדות עם התרגשות יתר או חרדה, תוכלו להתקשר אלינו, ולקבוע פגישת ייעוץ עם אחד המומחים שלנו בתחום. נשמח לסייע בכל עת!
דמיון מודרך הוא כלי טיפולי, פסיכולוגי, הנשען על התיאוריות הקוגניטיביות והפיזיולוגיות. בבסיס התיאוריה עומדת ההנחה כי אנו יכולים לשנות התנהגויות ורגשות על ידי שליטה טובה יותר בגוף וע"י שינוי המחשבות שלנו.
מקובל לתאר את הדימיון המודרך במונחים של הרפיה עמוקה ותרגול מנטלי. זהו שילוב בין השימוש במערכת הגופנית, בדגש על מערכת העצבים, יחד עם שיטות פסיכולוגיות, שמטרתן להקל על מצוקה ספציפית או לפעול לשיפור איכות החיים.
מטרת הדמיון המודרך היא להגביר כמה שיותר את השפעתו של הלא מודע. המטפל והמטופל מגדירים לפני הטיפול את המטרה הטיפולית הכללית ואת התכנים עליהם יעבדו בעת הדימיון המודרך עצמו.
המטפל משתמש בטכניקות הרפיה שונות, המאפשרות הגברה של הלא מודע וצמצום של המודע. המטפל מנחה את המטופל לחשוב על חוויות, מצבים, סיטואציות והתנהגויות עמם קשה לו להתמודד או כאלו שמהוות עבורו מצוקה, או לחילופין לדמיין מצבים אותם היה רוצה להשיג (למשל להרגיש רגוע בעת פרזנטציה מול הבוס).
כך, המטפל מנחה את המטופל לחשוב על המצב באופן ה"חי" ביותר על ידי צבעים, ריחות, זיכרונות ושימוש בכמה שיותר חושים.
החשיבות של הדימיון ה"חי" מבוסס על ההנחה כי יש קשר בין פעולת הדימיון לבין מאפיינים גופניים- גם אם רק נדמיין את עצמנו לחוצים, אותם שרירים או תופעות (כמו לחץ דם גבוה או דפיקות לב מהירות) יתעוררו גם ללא נוכחות הגורם המלחיץ. המטפל מנצל תופעה זו, כדוגמה חיה לאפשרות לשנות את התחושה ולתרגל מיומנויות קריטיות בזמן אמת.
יתרון נוסף של הטיפול הוא הבנת נפשו של המטופל על ידי שימוש במידע המגיע מהלא מודע. באופן זה, המטופל מזהה בעיות וקשיים שהם מקור לתחושות הנוכחיות שלו ויכול להסתייע במטפל כדי למצוא פתרונות, ללמוד מיומנויות התמודדות ודרכים להקל על התחושות.
אנשים פונים לטיפול על ידי דימיון מודרך כאשר הם חווים קשיים ביישום מיומנויות חברתיות, בהתמודדות עם חרדות כמו למשל פחד קהל או חרדה חברתית, דיכאון, התמודדות עם עומס משימות בחיים ולחצים (יש אנשים המשתמשים בשיטה זו באופן עצמאי יום יום) ועוד.
כמו כן, הטיפול מסייע לאנשים המתמודדים עם בעיות פיזיות כמו מחלות וכאבים כרוניים, אז משתמשים בעקרונות השיטה על מנת לשלוט בכאב ולהגיע לכדי רגיעה פיזית ונפשית. נמצא כי אנשים המתמודדים עם פיברומיאלגיה, הסתייעו רבות בשיטה זו על מנת להקל על הכאבים המתלווים למחלה, כמו גם חולי סרטן שעברו טיפולים כימותרפיים.
בין השיטות המוכרות היום לטיפול בדימיון מודרך הן: שיטת סילביה, בה הדגש הוא על יצירת דימויים חיוביים לשם הפחתת רמת המתח ושיפור ההרגשה, שיטת קיי שמטרתה בעיקר למצוא כוחות פנימיים לשם התגברות על כאבים ולבסוף שיטת NLP, העוסקת בעיקר בשימוש בחושים לשם השגת שינוי, ומתמקדת בשיפור יכולות התקשורת עם אנשים.
צוות המומחים בקליניקה ישמח לסייע לכם בכל קושי אותו אתם חווים. הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל מונה את מיטב המטפלים בתחומים השונים בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים, שיישמחו לשמוע אתכם, לייעץ ולסייע בכל הניתן בכל עת.