מה עובר על הילד שלך? הדרכת הורים בגיל ההתבגרות
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


מה עובר על הילד שלך? הדרכת הורים בגיל ההתבגרות

במה מאופיין גיל ההתבגרות?

אנו אולי זוכרים את עצמנו כמתבגרים החווים קשיים ומצוקות שונות בגיל ההתבגרות שלנו, אבל כהורים קשה לנו להיות סבלניים או נינוחים לגבי אותו תהליך בדיוק שעוברים ילדינו. תחושה זו הינה טבעית ומשותפת להורים רבים.

גיל ההתבגרות הינו מעבר מילדות לבגרות, ומתוקף כך מכיל קשיים שונים: הרצון להיות עצמאיים מול התלות הקיימת בהורים, הרצון להוכיח את עצמי בלימודים ובחברה, יצירת זהות ייחודית מול השתייכות והרצון "להיות כמו כולם", פגישה עם בני המין השני וחווית אהבה ראשונה או אהבה נכזבת.

בנוסף, ההתמודדות עם שינויים גופניים ורגשיים רבים יוצרים קונפליקטים הקשורים בדימוי הגוף, בדימוי עצמי וגיבוש זהות מינית.

יש הבדל בין התמודדות טבעית של המתבגר עם קונפליקטים אלה, הנפוצים בגיל ההתבגרות, לבין קשיים או מצוקות רציניות יותר סביב נושאים אלה.

חשוב מאוד לשים לב לסימנים מקדימים ובעת הצורך לפנות לגורם מאבחן מקצועי ולבחון אפשריות טיפול מתאימות על מנת למנוע את החמרת המצב. בעיות בדימוי הגוף אצל נערות עלולות להתפתח להפרעות אכילה, בעיות התנהגות אצל בנים עלולות להתפתח לעבריינות, דיכאון או חרדה עלולים להחמיר, או להוביל לאובדנות.

למרות החשש הטבעי שאתם חווים, אל תתעלמו! בכל מצוקה או קושי של ילדכם המתבגר פנו להתייעצות עם גורם מקצועי, פסיכולוג או פסיכיאטר מומחים לילדים ובני נוער שיוכלו לכוון אתכם לטיפול הנכון.

מבחינים במשהו חריג?

גם כאשר הורים מבחינים כי משהו "עובר" על הילד המתבגר שלהם, קשה להם לעיתים לפנות אליו, לפתוח עמו בשיחה ולעזור לו. מתבגרים רבים חווים מה שנקרא מרד נעורים, זה מתבטא בעיקר בהתנגדות להורים, כעס או הסתגרות מפניהם.

הורים למתבגרים? 20 השאלות שעדיף שלא תשאלו אותם - אפרת פיינשטיין בכתבה שפורסמה ב- YNET

לעיתים נראה כי בן הנוער לא מעוניין בעזרת הוריו ("אל תתערבו לי בחיים" הוא משפט נפוץ בבתים רבים) וכי בכל מחיר הוא מעוניין להפגין עצמאות ולהתרחק מהוריו.

פעמים רבות הוא גם חש כי הוריו לא מבינים אותו ולא יכולים להזדהות עם מצוקותיו, ולכן הוא מסתגר בעצמו ומסרב לענות על שאלות הנוגעות לחייו הפרטיים. דבר זה עלול לעורר דאגה רבה בקרב הורים המתקשים להבין מה בדיוק בן הנוער חווה ואיזו מצוקה הוא חש, וכן חשים חוסר אונים מול חוסר היכולת ליצור עמו שיחה כנה ולסייע לו.

 

חשוב לזכור, גם כאשר יש ילדים קטנים בבית- בן הנוער עדיין זקוק לך כהורה שתכוון אותו ותיתן לו את התמיכה שהוא צריך. למרות שהוא בשלב בו הוא בונה את חייו העצמאיים, הוא מועד לעשות טעויות רבות. זהו משחק עדין בין לתת לו לעשות טעויות מהן יוכל ללמוד לבין למנוע ממנו טעויות שעלולות לפגוע בו.

כהורים עלינו להרפות כשצריך, ולא להרעיף עליו גינוני אהבה כשהוא לא מעוניין מחד גיסא, ומאידך גיסא להיות תקיפים ולהציב גבולות ברורים, כאשר רואים שיש צורך בכך.

פעמים רבות הדרכת הורים היא הפתרון המוצלח ביותר להתמודדות עם קשיים של גיל ההתבגרות.

ישנם מקרים בהם הורים הנמצאים בהדרכה יכולים לסייע לבן או הבת המתבגרים, יותר מאשר טיפול לבן הנוער עצמו, שבו המטפל פוגש את המתבגר לשעה אחת בשבוע. הדרכת ההורים מעניקה להורים כלי אבחון ראשונים להבין אלו קשיים בן הנוער חווה וכן כלים להתמודדות מול אותם ביטויים של המצוקה.

כלים אלו ניתנים ליישום במהלך חיי היום יום - בבית, בבית הספר, בעת מריבות או בעת מצבים רגועים יותר. הדרכת הורים היא גם מקום בו ההורים יכולים לפרוק את התחושות והמצוקות שלהם ביחס לגידול ילדיהם.

בעזרת הדרכת הורים ניתן להחזיר למשפחה את האווירה המשפחתית המאוחדת, השלווה התומכת והמרגיעה  שחוו בעבר.

הקליניקה לתמיכה נפשית ורגשית במרכז ד"ר טל מציעה אבחון וטיפול על ידי מיטב אנשי המקצוע בתחום הילדים והנוער, פסיכולוגים ופסיכיאטרים, בהדרכות הורים או בטיפול פרטני עם בן הנוער.נשמח לענות על כל שאלה בנושא וכן לקבוע פגישת ייעוץ ראשוני עבורכם או עבור ילדכם.


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול בילדים ונוער צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
תרופות נפוצות
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה