מתי הילד מוכן לעלות לכיתה א'? מהי בשלות? באילו תחומים היא מתבטאת? מה הן המיומנויות הבסיסיות והחשובות הנדרשות מילד כדי שיהיה מוכן למעבר לבית הספר? האם כדאי לילד להישאר שנה נוספת בגן או שעדיף שיעלה לכיתה א' עם בני גילו בכל מחיר?
הרצף ההתפתחותי בילדים דומה, אך כל ילד צפוי לעבור רצף זה בקצב שלו. בשלות מתייחסת לרכישת אבני דרך התפתחותיים, ומיקום הילד ברצף התפתחויות הצפוי בארבעה תחומים: התחום הקוגניטיבי-שכלי, התחום הפיזיולוגי, התחום החברתי והתחום הרגשי.
חייג/י עכשיו לייעוץ ראשוני: 03-6413483
העלייה לכיתה א' אינה שרירותית, אלא מותאמת לשלב ההתפתחותי שבו נמצא הילד. מוכנות לכיתה א' היא שלב בו הילד בשל לעבור מפעילות שהיא ברובה משחקית, לפעילות של למידה מוסדרת ומובנית יותר.
בחברה המערבית, מקובל לחשוב שמרבית הילדים מגיעים למצב שבו הם מוכנים לעלות לכיתה א' בסביבות גיל 6.
אולם באופן טבעי, לכל ילד קצב התפתחות משלו וילדים אינם מגיעים לבשלות לפי תאריך לידתם.
יש כאלה המתאימים כבר קודם ואחרים מתפתחים קצת יותר לאט. מאחר ובגיל הגן בכל חודש ניכרת התפתחות משמעותית, חשוב לשים לב בעיקר לילדים הצעירים שבמחזור, אלה שימלאו להם 6 שנים רק בתחילת כיתה א': ילידי ספטמבר – דצמבר.
חשוב להדגיש כי בסופו של דבר הרוב המוחלט של הילדים יגיע לבשלות ולמוכנות לכיתה א'. גם אם חלים עיכובים מסוימים בדרכם, לרוב מדובר בתהליכים טבעיים, שאינם מעידים בהכרח שלילד יש בעיה.
מדוע חשוב שילד יגיע לכיתה א' כשהוא אכן מוכן לקראתה?
ילד שמגיע לכיתה א' כשהוא בשל ומוכן ללמידה, יחווה חוויה טובה יותר, ירגיש יותר ביטחון בכוחותיו וביכולתיו להצליח ולרוב יגלה יותר מוטיבציה ורצון ללמוד ולהתאמץ.
לעומתו, ילד שמגיע כשאינו מוכן עדיין, יתקשה יותר להתמודד, יחווה יותר תסכול, ובאופן טבעי הילד והוריו עלולים לחוש דאגה ואכזבה.
מסיבות אלה, כדאי לאתר את הילדים שלגביהם יש ספקות ולקבל החלטה נכונה שתעזור להם להגיע לכיתה א' כשהם מוכנים ובשלים יותר לקראתה.
אבני דרך בהתפתחות אשר מקלים על הכניסה לכיתה א'
ישנם תהליכים חשובים אשר מגיעים לבשלות ומאפשרים לילדים להתמודד עם רף המשימות של מסגרת בית-ספרית.
ארבעה תחומים מגדירים תהליכים אלה: התחום הפיזיולוגי, התחום הקוגניטיבי-שכלי, התחום החברתי והתחום הרגשי.
התחום הפיזיולוגי
הבסיס לכל פעילות אינטלקטואלית הוא שליטה ותיאום מוטורי יעיל. בתחום זה, מתייחסים לגדילה פיזית, התפתחות המוטוריקה הגסה והעדינה ותיאום בין התחומים.
מוטוריקה גסה: מתייחסת לתחושה של שליטה בגוף, יכולת להתארגן במרחב, ויכולת לתכנן תנועות בצורה נכונה ומתאימה לפעילות נדרשת. למשל – הליכה יציבה, קפיצה, בעיטה בכדור, ושמירה על שיווי משקל ועוד.
מוטוריקה עדינה: הכוונה לשימוש בכף היד ובאצבעות: כפתור כפתורים, אחיזה נכונה של עיפרון או מספריים, יכולת להעתיק צורות גיאומטריות או יכולת לצייר ציורים הכוללים פרטים כמו רקע וסביבה.
תחום קוגניטיבי-שכלי
יכולת שכלית חשובה ללמידה בכך שהיא עוזרת להגיע לאיכות והפשטה בחשיבה. בגיל הזה יכולת הביטוי המילולי משתפרת והילד מתחלי לדבר בצורה שוטפת ונכונה מבחינה דקדוקית.
הילד מסוגל לבטא את רצונותיו ומחשבותיו, מבחין בפרטי סיפור ויודע לחזור באופן נכון על רצף סיפורי.
בגיל זה ישנה סקרנות ויכולת קליטה גדולה יותר של מידע, עלייה בטווח הריכוז ויכולת להבין מושגים מתמטיים בסיסיים.
תחום חברתי
ההתפתחות החברתית מאפשרת לילד להיפתח ליצירת קשרים עם אנשים נוספים, מעבר לבני ביתו. קבוצת השווים הופכת לדומיננטית יותר עבורו ומתפתחת יכולת לאינטראקציה בינאישית משמעותית.
הסתגלות חברתית מתאימה כוללת את היכולת לקבל נורמות וסמכות, להגיב לאירועים ללא התפרצויות זעם או הסתגרות, להבין מטרות קבוצתיות, חוקי משחק ושיתוף.
תחום רגשי
אצל ילד הבשל רגשית נראה יכולת לזהות את רגשותיו ורגשות של אחרים ויכולת לבטא רגשות בצורה מותאמת.
מתפתחת יכולת להתמודד עם קשיים רגשיים – פרידה מההורים, תסכולים וכעסים, ויכולת לוויסות רגשי - להתמודד עם קושי, להתגבר ולהירגע.
ילד שאינו בשל מבחינה רגשית, הוא ילד בעל מצבי רוח אשר משתנים במהירות ולעיתים בקיצוניות, חסר ביטחון, חרד יתר על המידה, אינו מוכן לקחת חלק בפעילויות או לבצען בנוכחות אחרים, ביישן בצורה חריגה, מתקשה לדחות סיפוקים, וממלא הוראות באיטיות רבה או אינו ממלא אותן כלל.
מנינו כאן את המיומנויות הבסיסיות והחשובות הנדרשות מילד כדי שיהיה מוכן למעבר לבית הספר. מוכנות הילד חשובה במיוחד מכיוון שמערכת בית הספר שונה ממערכת הגן.
זו מסגרת בה הילד מתמודד עם אתגרים חדשים ונדרש להתרכז במשימות לימודיות, נדרש ליתר אחריות ועצמאות, להסתגל לחוקים חדשים, לדמויות רבות יותר, למקום ולחברים חדשים.
ילד שהתפתחותו המוטורית אינה תקינה, יתקשה בביצוע משימות כגון – העתקה וכתיבה נכונה.
ילד שאינו בשל מבחינה רגשית, לא יוכל ללמוד מבלי שקשייו הרגשיים יתערבו או יפריעו ללמידה.
ילד שאינו בשל מבחינה קוגניטיבית, יתקשה להבין את החומר הנלמד בכיתה ויצבור פערים לימודיים, יחסית לבני כיתתו.
ילד הסובל מליקויים במיומנויות החברתיות, יתקשה להתמודד עם האתגרים החברתיים אשר מסגרת בית הספר מציבה בפניו. ארבעת התחומים קשורים זה בזה, מושפעים זה מזה ומשפיעים זה על זה.
המעבר לבית הספר ולכיתה א' הוא צומת חשוב בחיי הילד והמשפחה. היום, יותר מתמיד, אנו מודעים לחשיבותה של הבשלה נוספת ומתן הזדמנות למיצוי תהליכים לפני הריצה הגדולה במרוץ הארוך של הלמידה הפורמאלית.
מחקרים רבים מראים כי עדיף להשאיר שנה נוספת בגן, על מנת לאפשר לילד הזדמנות לרכוש מרכיבים חסרים מבחינה התפתחותית והיא עדיפה מהתחלה קשה שעלולה להשניא את חווית הלמידה בבית הספר.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי לכל ילד ישנם חלקים בהם הוא חזק ובשל יותר וישנם כאלו שפחות.
בתי הספר לוקחים בחשבון את השונות הרבה שקיימת בין הילדים בעלייה לכיתה א' ונותנים לכך מקום.
גם אם הבשלות לכיתה א' אינה מושלמת, ניתן לעזור לילד ולקדמו בהשגת הרף המקובל.
פעמים רבות, ההורים נמצאים בקונפליקט כאשר הם מבחינים שבחלק מהתחומים הילד אינו בשל או אינו מוכן ושואלים את עצמם מה נכון יותר לעשות.
בכל מקרה בו יש ספק, ניתן להעריך את הבשלות והמוכנות באמצעות הערכה מקצועית, אשר תשפוך אור על שאלת המוכנות.