נפילה. הפסד מוחץ. הפסד קשה. אלו הם חלק מהפירושים למילה תבוסה. רוב האנשים יתקשו להודות בפני עצמם, וכמובן בפני אחרים שיש משהו בחייהם שהוא גדול מידי עליהם. שהם פשוט לא יכולים להתמודד עמו. אלא שש כאלה שניצלו את תחושת התבוסה הזו להצליח הכי טוב שהם רק יכולים.
על פי שיטת 12 הצעדים ההכרה בתבוסה היא בעצם צעד אדיר לכיוון הנכון וליכולת לצאת מנצחים. היכולת לצאת מההתמכרות ולהפוך את החיים מקצה לקצה, טמון במשפט אחד: "הודינו שאנו חסרי אונים מול ההתמכרות, שאבדה לנו השליטה על חיינו" (מתוך 12 הצעדים של אלכוהוליסטים אנונימיים).
צעד זה נכתב במקור על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) ומתייחס לאובדן שליטה על אלכוהול, אבל למעשה ניתן להחליף את המונח אלכוהול בכל מילה אחרת המתארת התמכרות: קניות, עבודה, הימורים, משחקי מחשב, מרדף אחרי כסף ועוד. קיראו על התמכרות לסמים ולאלכוהול.
הצעד הראשון משמעו הכרה בעובדה שכך לא ניתן להמשיך עוד. כמובן שאותו "כך" משתנה מאדם לאדם. אבל כאשר מדברים על התמכרות ישנם כמה מאפיינים זהים לכל התמכרות.
המכנה המשותף לכל ההתמכרויות הוא שהמכור באופן קבוע צריך להגביר את רמת השימוש שלו (סיבולת): אם בעבר משקה או שניים "סידרו את הראש", היום נדרשת כמות כפולה או יותר בכדי להגיע לרמת הריגוש או ההרגעה הראשונית. התנהגות זו מובילה לתחושות מוגברות של החוסר, מתובלות ברגשות אשמה ובושה על אובדן השליטה.
הדבר הנוסף שחשוב להבין הוא, שהמכור לא משתמש בסם מתוך רצון להרגיש את תחושת ההנאה, אלא יותר בכדי להמנע מהסבל הפיזי או הרגשי, לעיתים שניהם, של תהליך הנסיגה. משמע, בסוף כל עלייה קיימת ירידה. הירידה מה"high", בתחושה של המכור היא, שהוא עומד להתפרק, שהוא אינו יכול לסבול ולהחזיק מעמד במציאות שהוא חי בה ללא שימוש נוסף. פעמים רבות המכור משכנע את עצמו ומאמין ש"הפעם הזאת היא הפעם האחרונה".
כמו כן, בהקשר זה חשוב להסביר תופעה ייחודית בהקשר של התמכרות: Cross addiction הוא מונח מקצועי המסביר שרוב המכורים סובלים ממספר התמכרויות, ולא רק אחת, ולאורך השנים משנים ומחליפים את מושא השימוש, מהתמכרות להתמכרות וכן הלאה. מאוד נפוץ לשמוע ממטופלים ש"נגמלו" מקוקאין בעזרת אלכוהול, הפסיקו לשתות על-ידי עישון גרא וכן הלאה.
התמכרות היא סימפטום לבעיה עמוקה ומורכבת יותר. הגישה הרווחת היום שהתמכרות היא תוצר של מבנה גנטי, השפעות סביבתיות ושילוב של השניים. טראומה היא מרכיב משמעותי בעברם של מכורים.
משבר חיצוני כגון פגיעה דרסטית בבריאות, בחיי המשפחה, סיבוך עם החוק או אובדן עבודה הם מה שבדרך כלל מובילים להתפרקות והתערערות של המערכת, שלמראית עין נראית נורמלית. המכור נע בין שני עולמות קוטביים. עולם אחד שנראה מתפקד ועולם שני אפל, סודי ולרוב גם מרובה בשקרים ומניפולציות.
ההתמכרות משרתת צורך רגשי - ניסיון למלא חלל כלשהו, להתמודד עם מצוקה או עם טראומה, בין אם מודעת ובין אם לא מודעת. לכן, פעמים רבות אנשים שנצליחים להגמל מהתמכרות, אך לא מטפלים בשרוש הבעיה, מוצאים עצמם חוזרים שוב ושוב למעגל ההתמכרות, שבכל פעם לובשת תחפושת אחרת.
אנשים רבים שהצליחו לצאת ממעגל ההתמכרות יעידו שדווקא התחושה שהם הגיעו "לתחתית" היא זו שנתנה להם את המוטיבציה והיכולת להפסיק את ההתמכרות ולבנות חיים חדשים וטובים הרבה יותר. יש שקוראים לתחושה הזו "מתנת הנואשות" (The gift of desperation). התחושה של הזדקקות באופן נואש לעזרה, היא זו שמאפשרת לאדם להבין את חומרת המצבבו הוא נמצא, את חומרת ההתמכרות שלו ובעיקר את האובדה שהוא חסר יכולת לשלוט בהתמכרות שלו, ושהוא זקוק לעזרה כדי להצליח לשקם את חייו. על פי שיטת 12 הצעדים, אי אפשר לדלג על שלב הנואשות - הוא הכרחי להחלמה.
ההודאה והקבלה של הצעד הראשון היא תהליך שהמטופל חייב לעבור בינו לבין עצמו. שכיח בתהליך ההחלמה, שברגעי ייאוש מוחלט קיימת הנכונות להודות בחוסר האונים, אולם ברגע שהמטופל מתחזק ומתעשת, שוב הוא חוזר לאמונתו הראשונית שהוא יכול להיות בשליטה. חזרה לצעד הראשון הכרחית כדי להפנים ולהעצים את הרצון להחלמה.
מטרת הטיפול היא לסייע למטופל להגיע להכרה הזו באופנים שונים: שיקוף חוסר השליטה, חידוד ההרס שהשימוש מוביל אליו, נטיעת תקווה והצבת מראה בריאה וניטראלית לפוטנציאל של המטופל, פוטנציאל שנשחק ונרמס מכובד השימוש.
התבוסה, ההודאה בה והמודעות העצמית הם קריטיים ליכולת לבסס המשך טיפול יעיל. הם גם הפתח להתגשמותן של אין ספור אפשרויות חדשות, חיים בריאים, חופשיים וליכולת הקסומה להרשות לאחרים להתקרב, לעזור ולהפוך להיות לחלק ממערך התמיכה שבמסע ההחלמה.