הפרעת קשב וריכוז מאופיינת בליקויים ביכולת למיקוד תשומת הלב, בנטייה לפעילות יתר, ובאימפולסיביות. מקובל לחשוב שההפרעה פוגעת בתפקוד כאשר נדרשת רמת ריכוז מקסימלית כמו לדוגמה במקומות עבודה או לימודים, אך לא כך הדבר.
ההפרעה אינה סלקטיבית ולמעשה היא בעלת השפעה על תחומים נרחבים, בין היתר על מערכות יחסים בינאישיות, ובפרט על הזוגיות.
זוגיות ארוכת טווח אינה נשענת על תשוקה ואהבה בלבד, אלא תלויה גם ביחסי חברות ויכולת לעבוד בצוות המסייעים לניהול חיי שגרה ומשפחה משותפים.
אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מתקשים לעיתים לנהל אינטראקציה זוגית תקינה. אימפולסיביות, צורך בריגושים, קושי להתמודד עם שעמום והנטייה לנדוד במחשבות יכולים לעיתים להקשות על ההרמוניה ביחסים.
אימפולסיביות ונטייה למוסחות דעת הם מהסימפטומים הבולטים של ההפרעה. אימפולסיביות יוצרת נטייה להגיד כל מה שעולה לראש ללא סינון וחשיבה מוקדמת. במערכת יחסים זוגית זה עלול להתבטא בקטיעת בן הזוג בעת שיחה, בהעלבה שלא במתכוון, ובקושי ללמוד מניסיון.
מוסחות הדעת גורמת לכל הפרעה קטנה לקטוע את תשומת הלב ומקשה על היכולת להקשיב לבן הזוג מבלי לקפוץ מנושא לנושא או להיות מכוון לצרכיו כאשר הוא זקוק לכך.
איך הפרעת קשב משפיעה על הזוגיות והיחסים האינטמיים בין בני זוג? ד"ר אילן טל בריאיון לידיעות אחרונות
העומס של שגרת החיים והעייפות של סוף היום עלולים עוד יותר להקשות כאשר אחד מבני הזוג סובל מהפרעות קשב וריכוז. תקופות של לחץ וחרדה מחמירות תסמינים של הפרעת הקשב ומגבירים תזזיתיות וחוסר שקט.
שגרה עלולה לשחוק כל מערכת זוגית, אך אנשים עם הפרעות קשב מתקשים במיוחד להתמקד בפעולות שמשעממות אותם ומפתחים נטייה לברוח משעמום דרך יצירת אטרקציות וריגושים חדשים. הם עלולים לחפש אחר ריגושים אלו מחוץ למסגרת הביתית ולהזניח תוך כדי את בן הזוג ואת המשפחה.
רגישות לריחות ורעשים, ונדידה במחשבות יכולים לגרום לבעלי ההפרעה לאבד עניין במין. הקושי בניהול זמן גורר לעיתים התעסקות בפעילויות עד השעות הקטנות של הלילה ולחוסר תיאום בלוחות זמנים עם בן הזוג שהולך לישון יותר מוקדם.
מודעות ואבחון נכון של ההפרעה הוא שלב ראשון בהתמודדות. האבחון נעשה אצל רופא נוירולוג או פסיכיאטר.
יתרון האבחון הפסיכיאטרי הוא ביכולת להבדיל בין הפרעת קשב לבין מצבים נפשיים אחרים היכולים לגרום לחוסר ריכוז ועצבנות, כמו לדוגמה הפרעות חרדה או דיכאון.
הטיפול התרופתי להפרעות קשב נחשב ליעיל ביותר. ניתן להתייעץ עם פסיכיאטר לגבי התאמת שעות נטילה ומינון של התרופה באופן שיהיה מותאם לשעות העבודה וגם לשעות בהם נמצאים עם המשפחה.
מודעות להשפעת הפרעת קשב וריכוז על זוגיות מאפשרת לבני הזוג למצוא יחד פתרונות מותאמים כמו לדוגמה תכנון אירועים שוברי שגרה המשותפים לבני הזוג, לגלות סובלנות להפרעה ולהתמקד במציאת אפיקי התמודדות חיוביים היכולים לחזק את הזוגיות.
כמו כן ישנם טיפולים פסיכולוגים המסייעים בהתמודדות עם השלכות ההפרעה כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי או טיפול לפיתוח מודעות עצמית (מיינדפולנס). אלו יכולים לסייע במציאת אפיקי התמודדות יעילים שישפרו את החיים הזוגיים.