הפרעות קשב וריכוז בילדים - לאבחון וטיפול חייגו 036413483
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

אין כמעט הורה שלא מרגיש שגידול ילדיו שואב ממנו אנרגיות ומשאיר אותו עייף, עייף הרבה יותר מלעבוד מסביב לשעון, מהתקופות שהיה סטודנט או אפילו מהתקופות ששילב בין השניים.

למידע וייעוץ ראשוני חייג/י: 03-6413483

הורים לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז נוטים פעמים רבות להרגיש עוד יותר עייפים, בייחוד כשהם נאלצים להתמודד עם בעיות התנהגות אצל ילדים, בין השאר:

לרדוף אחרי הילד שיאכל, לסדר איתו את הילקוט מידי יום, להזכיר לו שוב ושוב ללכת להתקלח/לצחצח שיניים/לסדר את החדר ועוד, לעשות איתו שיעורי בית כשהוא נזכר בעשר בלילה, (אפילו אם עושים את שיעורי הבית בשעה חמש זה עלול להיות סיוט) להקפיץ אותו לבית הספר כשהוא מפספס את האוטובוס ולבקש שוב ושוב קצת שקט....

איך זה בא לידי ביטוי?

הפרעת קשב וריכוז כוללת שתי קבוצות עיקריות של סימפטומים; אלו הקשורים בהיעדר קשב ואלו הקשורים בהתנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית.

סימנים אלו מאפיינים ילדים צעירים כחלק טבעי בהתפתחותם, יחד עם זאת כאשר אלו מופיעים אצל ילד בתדירות או במינון גבוה יותר מקבוצת גילו, ייתכן וקיים קושי. 

•    סימפטומים הקשורים בהיעדר קשב כוללים: מוסחות גבוהה, חוסר יכולת להתרכז במשימות לאורך זמן, קושי בארגון וסדר, קושי בסיום מטלות, שכחנות, אי שימת לב לפרטים, קושי להתרכז בגירוי אחד בסביבה מלאת גירויים, איבוד חוט המחשבה, קושי לזכור סדר פעולות, נטייה לשכחנות ולאיבוד חפצים, נטייה להתחמק ממשימות הדורשות מאמץ קוגניטיבי ועוד.

•    סימפטומים הקשורים בהיפראקטיביות כוללים: היפראקטיביות (חוסר שקט ופעילות מוטורית מוגברת), אימפולסיביות, התנהגות של "קוצים בישבן", חוסר מנוחה, קושי לשבת במקום אחד לאורך זמן ונטייה לשנות מיקום ותנוחה לעיתים קרובות, נטייה להתחצף, קושי לדחות סיפוקים, נטייה לריב עם ילדים בני גילו בשל הצקות והפרעות לפעילות של אחרים, דיבור יתר ועוד.

הגורמים להופעתם של הפרעות קשב וריכוז

אחד התחומים הענפים ביותר במחקר כיום הינו התחום של הפרעות קשב וריכוז. תיאוריות רבות דנות בגורמים האפשריים להופעתם של קשיים אלו: תיאוריות הקשורות בתזונה, בהתפתחות העובר במהלך ההיריון, גורמים תורשתיים, גורמים ביוכימיים (אשר עליהם מתבסס גם הטיפול התרופתי) ועוד.

לחצו עוד: הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים (שאלות ותשובות)

על פי אחד ההסברים המעניינים שינויים במבנה המוח ובעיקר בפעילות המוחית הם הגורמים להתנהגות המאופיינת כהפרעת קשב וריכוז.

אותו שינוי במבנה המוחי קשור בעיקר בקושי של אותו אדם לבצע אינהיבציה, כלומר, לעכב התנהגויות שהוא מעוניין או מרגיש צורך להוציא לפועל.

אותה תיאוריה גם קושרת בין שינוי בפעילות המוחית לבין קושי לוויסות ושליטה עצמית, אשר נפוצים בקרב אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז.

שליטה עצמית היא בעצם היכולת שלנו לעכב תגובה מוטורית או רגשית לאירוע מסויים, והיא הבסיס לביצוע כל משימה.

במהלך התפתחותם ילדים רוכשים מערכת של יכולות לשליטה ובקרה על התנהגותם המכונות "פונקציות ניהוליות" (executive functions), ביניהן ניתן למצוא למשל יכולת תכנון מוקדם, שימוש בזיכרון עבודה, רכישת כללים, שימוש ברמזים, דיבור עצמי מופנם ומכוון מטרה, וויסות תחושות, וויסות מוטיבציה והתנהגות ועוד.

פונקציות אלו מסייעות לבני אדם להתעלם מהסחות דעת, להתמקד בזכירת מטרת המשימה ובהשגתה. הקושי האובייקטיבי לעסוק בהכוונה עצמית וחוסר היכולת לרסן התנהגות עצמית לא נאותה, באים לידי ביטוי באותם סימנים המאפיינים הפרעת קשב וריכוז.

ברור אם כן, כי ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז אינם רוצים להציק לאחרים, הם אינם רוצים שילדים יתרחקו מהם כי הם קיללו אותם בלי שהתכוונו לכך או דחפו אותם ברגע אימפולסיבי, הם לא בוחרים לשכוח כל פעם מחדש איך לענות על תשובה באופן מלא (גם אם למדו זאת עשרות פעמים) ולא היו באמת רוצים לזכות לגערה מהמורה כי שוב היו חייבים להתנדנד על הכיסא. במובן מסוים, לפעמים זה פשוט מחוץ לשליטתם.

טיפול בהפרעות קשב וריכוז  

בהמשך למחקר הענף העוסק בגורמים להפרעות קשב וריכוז, מחקרים רבים נעשו על מנת למצוא את הדרכים הטובות ביותר להקל על ילדים (ומבוגרים) הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, לאפשר להם הזדמנות שווה לילדים אחרים ובעיקר להפחית את המצוקה שהם חווים בכל התחומים - לימודית, חברתית, משפחתית ואישית.

לכל ילד עשוי להתאים טיפול אחר והחשוב הוא למצוא לילד את הטיפול הטוב ביותר עבורו. טיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז הוא הטיפול המוכר ביותר היום. טיפול זה מתבסס על ההבנה כי שינויים בחומרים המופרשים בגופנו (דופמין ונוראדרנלין) קשורים בהופעתם של סימני הפרעת קשב וריכוז.

איזון חומרים אלו בגוף, באמצעות תרופות, מסייעת בהקלה על הסימנים ההיפראקטיביים ובהגברה של יכולות קשב. ילדים רבים מצליחים להתגבר על קשייהם באמצעות טיפול תרופתי וחווים שינוי משמעותי בחייהם.

אחרים עלולים לסבול מתופעות לוואי של התרופה בעוד שישנם הורים שאינם מעוניינים להתמודד עם הקושי באמצעות התערבות כימית ולכן חשוב שיכירו גם אפשרויות טיפול בילדים אחרות.

כמו כן, חשוב לזכור כי טיפול תרופתי מן הראוי שינתן רק לאחר אבחון מלא ורק על ידי פסיכיאטר ילדים או נוירולוג מומחה.

התמודדות ללא תרופות

ישנם מקרים בהם התמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, שלא על-ידי תרופות, יכולה להיעשות באמצעות הדרכת הורים ובאמצעות טיפול פסיכולוגי פרטני.

אלו כוללים רכישת טכניקות ואסטרטגיות המסייעות לילד להתגבר על קשיי הקשב שלו, להצליח לווסת את דחפיו ולשפר מיומנויות הקשורות בניהול זמן, ארגון למידה, השלמת משימות על פי הסדר וכן מיומנויות חברתיות ותקשורתיות.

טיפול נוסף המוכח כיום כטיפול יעיל עבור הפרעות קשב וריכוז הינו טיפול באמצעות נוירופידבק. טיפול זה נשען על אותה הבנה שהסברנו לעיל - ישנו קשר בין הפעילות המוחית של האדם לבין הופעתם של סימני קשב וריכוז.

בניגוד לטיפול התרופתי, נוירופידבק אינו נחשב להתערבות כימית בגוף או התערבות חודרנית כשלהי. באמצעות נוירופידבק האדם לומד לאמן את המוח שלו, בדגש על חיזוק דפוסי פעילות מוחית המסייעים בהגברת קשב ובהפחתת אימפולסיביות.

כך למשל, במהלך הטיפול האדם לומד להגביר בעיקר דפוסי פעילות מוחית המסייעים לתהליכי למידה. יתרונו העיקרי של טיפול זה היא העובדה כי הוא מסייע לטווח ארוך ומנתק את התלות בתרופות.

איך זה בדיוק קורה? האם זה מתאים לילדים? מה בדיוק עושים בכל טיפול? ומי יכול לטפל באמצעות נוירופידבק? תשובות לשאלות אלו תוכלו לקרוא במאמר: הפרעות קשב ושיטת הנוירופידבק.

לשאלות נוספות, קביעת פגישת התייעצות, אבחון או התאמת טיפול - התקשרו אלינו בכל עת ונשמח לסייע.

 

לשיחה אישית חייגו: 03-6413483

הכנסו לפורום לקבלת יעוץ מצוות המומחים שלנו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה