הפרעת אכילה אינה תופעה נשית בלבד. על אף כי באופן כללי לגברים דמוי גוף חיובי יותר מאשר לנשים והם פחות עסוקים בדיאטות, כיום ידוע כי גם גברים לוקים בהפרעות האכילה השונות, ובעיקרן בולמיה.
החשיפה הרבה באמצעי התקשורת שמה דגש רב גם על הגוף הגברי. אנו נחשפים בפרסומות וסדרות לגברים חטובים בעלי מבנה גוף שרירי ומוצק. גברים שמים דגש כיום על המראה שלהם יותר מבעבר.
יותר מבעבר, כיום, גברים מקפידים יותר על הלבוש שלהם, טיפוח היגיינה אישית וכן תיחזוקו של גוף שרירי וחטוב. עם ההקפדה ההולכת וגוברת עולה גם שיעורם של בעיות אכילה.
כפי שיפורט בהמשך קיימים הבדלים רבים בין הופעת הפרעת אכילה אצל נשים והופעתה אצל גברים מבחינת גורמים, סימנים ומאפיינים. אלא שמבחינת סכנה לפגיעה גופנית קיימת אותה סכנה, וזו מעלה את חשיבות האבחון והטיפול בזמן.
בשל חשיבות זו וההבדלים הקיימים בין גברים ונשים, בהקשר לבעיה, הקמנו בקליניקה תוכנית מיוחדת לטיפול בהפרעות אכילה בקרב גברים. התוכנית מאפשרת הן ייעוץ לגבי הבחנה בסימנים לקיומה של בעיה והן ליווי טיפולי לאחר האבחנה.
קשיים באבחון
הפרעות אלו אצל גברים נבדלות ממקביליהן אצל נשים ועל-כן פעמים רבות קל לפספס ולטעות באבחנתם.
הסיבה העיקרית היא שמרבית השאלונים וכלי המדידה הקיימים כיום מכווננים לבדוק הימצאותם של הפרעות אכילה אצל נשים.
כך למשל ההתייחסות הינה אל אזורים כמו הישבן, הנחשבים בעייתיים עבור נשים, ופחות אצל גברים וכן התייחסויות להתנהגויות של נגיעה וצביטה חוזרת של איזורים, התנהגות הנחשבת התנהגות נשית יותר.
דוגמא נוספת, היא הפסקת המחזור החודשי הנחשבת פרמטר חשוב באבחון של אנורקסיה אצל נשים כשחסרה לה מקבילה גברית.
קושי נוסף באבחון היא כי נראה שגברים מתקשים יותר לפנות לטיפול בשל בעיה של הפרעות אכילה, מאחר ולהפרעות אלו ישנה סטיגמה של הפרעות נשיות ומתלווה אלמנט של בושה.
הבדלים בין נשים וגברים
הפרעות מסוג זה אצל גברים נבדלות כאמור מאלו אצל נשים וזאת במספר תחומים.
ראשית, ניראה כי גברים עסוקים בעיקר בצורת הגוף ועיצובו ופחות בהקשר של משקל או מידות כמו אצל נשים. כך הם יעסקו יותר בספורט באופן אובססיבי ובדיאטות המבוססות בעיקר על חלבונים יותר מאשר הקאות או ספירת קלוריות האופייניות אצל נשים.
אצל גברים גיל התפתחות בעיות אכילה הינו מאוחר יותר מזה של נשים וניראה כי אחוז גדול מהם סבלו לפני כן מהשמנת יתר. מחקרים מראים כי בסיס ההפרעה אצל גברים קשור בהצקות בילדות לגבי עודף משקל וכן בעיות בריאותיות אצל האב וחרדה כי גם הם יסבלו מכך בהמשך.
גורם סיכון להתפתחות אנורקסיה בקרב גברים, הוא מיניות. מחקרים מראים כי בקרב הומוסקסואליים ישנה שכיחות רבה יותר של הפרעות אכילה, עם כי מרבית הגברים הסובלים מכך אינם הומוסקסואליים. בנוסף, ניראה כי אצל גברים הסובלים מהפרעות אכילה ובעיקר בולימיה ישנו שימוש באלכוהול ובסמים.
לסיכום ניראה כי שיעור הפרעות אכילה אצל גברים נמצא בעליה. מאחר והפרעות אכילה גורמות לנזקים בריאותיים נרחבים ומסבות סבל נפשי רב, יש להיות ערניים לכך בייחוד לאור העובדה כי גברים פחות פונים לסיוע של טיפול פסיכולוגי מנשים.
עירנות זו מוטלת אם כך על הסביבה והקרובים למטופל, לייעוץ נוסף לגבי סימנים אופיינים לקיומה של בעיה כלשהיא וקבלת הדרכה איך להביא קרוב לטיפול ואבחון, תוכל/י לקבוע פגישת יעוץ עם אחד ממומחי התחום שיישמח לעזור לך בשאלות אלו.