קשיים בגמילה מחיתולים והפרעות הפרשה אצל ילדים - מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


קשיים בגמילה מחיתולים והפרעות הפרשה אצל ילדים

למה לילדים קשה להיפרד מהקקי?

  1. תחושת חוסר ביטחון וחוסר יציבות מול מבוגרים - אלו מקשים על כל תהליך של פרידה ולכן גם על תהליך של פרידה מהקקי. תחושה זו יכולה להיגרם מכל מיני סיבות: הליכה של אב למילואים, שינוי מקום מגורים, פטירה של סבתא או היעדר קשר בטוח עם ההורים. לכן, לילדים אלו יש לסייע בבניית תחושת יציבות ובטחון, ולאחריה תהליך הגמילה יושלם מעצמו.
     
  2. התרסה מול ניסיונות שליטה של ההורים - הורים שמנסים להכתיב לילד איפה ומתי לעשות את צרכיו, יגלו כי הילד מגיב לכך בניסיון לשלוט במה ששלו, בהרגלי הניקיון, אך גם בתחומים רבים אחרים בחייו. ניסיונות השליטה הללו הם למעשה פגיעה באוטונומיה של הילד, מהווים הצבת גבולות נוקשה מידי ויוצרים תחושת חודרנות אצל הילד. אלו יביאו להתהגהות מרדנית מצד הילד, המתבטאת, כאמור, גם דרך אי עשיית צרכים.

עצירות יכולה להימשך בין ארבעה לעשרה ימים, לאחריה עשיית הצרכים תהיה מכאיבה ותגרום לילד להרתע עוד מעשיית צרכים עתידית. הורים המפגינים שתלטנות עלולים להגביר את החודרנות שלהם, על ידי עיסוק בדיאטה של הילד, הליכה לרופאים שונים, עשיית חוקנים, נתינת כדורים משלשלים ועוד.

אמצעי כפיה אלו יחמירו עוד את המצב, ויגבירו את תחושת הפלישה לגופו. כאשר טיפול לא מתאים ניתן, ולא משתנה התנהגות ההורים, עשיית צרכים בלתי נשלטת עשויה להופיע, לגרום ללכלוך התחתונים, להביך ולהקשות עוד יותר על המצב.

גמילה מחיתולים זהו נושא גדול ומורכב. בואו לקרוא עליו בהרחבה.

נזכיר כמה כללים חשובים בעניין זה:
 

  • יש להתחיל תהליך גמילה רק כאשר הילד בשל ומעוניין בכך. 
     
  • אם הילד לא מוכן, והתחלתם את תהליך הגמילה עדיף לסגת ולהתחיל שוב רק כאשר הילד יהיה מוכן לגמרי.
     
  • תחילת תהליך גמילה מוקדם מידי עלולה לפגוע באוטונומיה של הילד.
     
  • תהליך גמילה שנכפה על הילד עלול לגרום לבעיות שליטה בצרכים בעתיד.


אם יש לכם שאלות נוספות בנושא, אתם מעוניינים להתייעץ על יישום התהליך במשפחתכם או נתקלתם בכל קושי אחר, תוכלו ליצור עמנו קשר, דרך טופס פניה באתר או דרך שיחת חינם ונענה בהקדם.

 

שתי הפרעות נוספות הקשורות בגמילה מחיתולים

אנקופרזיס

ילד שאינו מצליח להגיע לשליטה בצרכיו, בדגש על שליטה בעשיית קקי, עד גיל חמש, סובל מאנקופרזיס. תופעה זו שכיחה יותר אצל בנים, ועלולה להמשיך עד גיל שתים עשרה לערך. בשלבים אלו, לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו על ידי טיטול ולכן יש לפנות לבדיקה רפואית ובמקביל לייעוץ אצל פסיכולוג ילדים מומחה.

על מנת להמנע ממצב זה, כאשר מעוניינים להתחיל בתהליך הגמילה של הילד, יש לוודא כי הילד מוכן ובשל לגמילה באופן מוחלט, עד כמה שאפשר.

אנורזיס

זו למעשה ההפרעה המוכרת יותר בשם הרטבה. גם היא שכיחה יותר אצל בנים מאשר אצל בנות, מוכרת גם אצל מבוגרים (אחוז אחד מהאוכלוסיה), וקורית לרוב בלילה. י

ש שאצלם ההפרעה נגרמת מסיבות תורשתיות ויש שאצלם מופיע הקושי בשל סיבות רגשיות, הנובעות ממצבי לחץ (מעבר לגן חדש, גירושין, לידת אח חדש ועוד). במקרים אלו המטרה העיקרית היא חיזוק תחושות היציבות והבטחון אצל הילד.

אם כך, במקרה של הרטבה, ראשית יש לבדוק האם היא נובעת מסיבות גופניות, ואז יש לבצע בדיקה גופנית על ידי רופא. במקרים אלו, ניתן לפתור את הקושי על ידי מכשור מיוחד המעיר את הילד בלילה, כאשר הוא מרטיב. אם הבדיקה הגופנית תקינה, יש לפנות אל פסיכולוג על מנת לברר את מקור המצוקה, ולבנות תוכנית פעולה לפתירת הקושי.

צוות המומחים לטיפול בילדים ובני נוער, בקליניקה לטיפול רגשי ונפשי במרכז ד"ר טל, יישמח לסייע לכם בכל קושי בו נתקלתם בתהליך הגמילה של ילדכם, או בכל צורך אחר שלכם העולה לגבי גידול ילדיכם. ליצירת קשר עימנו.


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול בילדים ונוער צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה