הפרעות חרדה - מתי צריך עזרה מקצועית? הקליניקה במרכז ד''ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


הפרעות חרדה - מתי צריך עזרה מקצועית?

חרדה היא הרגשה לא נעימה של פחד ממה שעומד להתרחש, פעמים רבות היא מלווה בתחושות גופניות שונות. חרדה היא למעשה "מערכת אזעקה" טבעית של הגוף שלנו, שמטרתה לאותת על סכנה קרבה ולהיערך אליה. כאשר נסתובב לבד בסימטה חשוכה ולא מוכרת, סביר ורצוי כי נחוש חרדה שתתאפיין בדפיקות לב מואצות, ובמצב כללי דרוך ומוכן לתגובה. זהו מצב נורמלי ובריא ששומר עלינו. קיראו על הפרעות החרדה השונות ובידקו מתי יש לפנות לעזרה מקצועית.

כאשר הפחדים הטבעיים הופכים ליותר מאשר איתות הגיוני על סכנה צפויה, אלא הולכים ומשתלטים על חייך, חשוב להבחין בכך ולפנות לטיפול אם יש צורך. צוות המומחים במרכז ד"ר טל ישמח לעזור לך באבחנה שבין פחד נורמלי לחרדה שגורמת סבל מיותר. תוכל/י לעשות זאת על ידי שיחת טלפון ראשונית, ללא התחייבות, או בפגישה אישית, אמינה ומקצועית עם אחד מאנשי הצוות שלנו בקליניקה. 

אנשים שונים נבדלים באופן שבו החרדה באה לידי ביטוי אצלם, בעוצמה שלה ובמשכה, אך באופן כללי היא מתבטאת אצל כולם בארבעה מישורים - גופני, נפשי, מחשבתי והתנהגותי:

סימנים גופניים - בד"כ מופיעים סימנים חולפים של קוצר נשימה, דופק מואץ, תחושת מחנק, הזעה או רעד. לעיתים גם מופיעים סימנים מתמשכים של כאבי ראש, גב ובטן, שלשולים ובחילות, עלייה בלחץ הדם, השתנה מרובה והפרעות בשינה.

סימנים רגשיים - תחושות כמו מצוקה, פחד, יאוש, חוסר אונים ועוד. הרגשה שאני עומד למות או עומד להשתגע.

סימנים מחשבתיים - קשיי ריכוז, קשיי זיכרון וקליטה, ומחשבות טורדניות ודאגניות לגבי דברים רעים שעלולים להתרחש.

סימנים התנהגותיים -  הימנעות ממצבים שעלולים לעורר סימני חרדה, או חזרה כפייתית על פעולות מסויימות כדרך להפחית חרדה. אצל ילדים, אך גם אצל מבוגרים, נראה היצמדות להורים או לבן/בת זוג, עייפות, התנהגות חסרת שקט, עצבנות והתפרצויות כעס.

מתי חרדה היא בעיה המצריכה עזרה?

חרדה הופכת לבעיה כאשר התגובה של האדם מוגזמת ולא מותאמת לסיבה שמעוררת את החרדה מבחינת העוצמה והזמן של החוויה הרגשית. בדרך כלל, במצבים אלה נראה גם כי החרדה פוגעת בתפקוד היומיומי של האדם.


אין ספק כי החרדה יוצרת מצוקה רבה, פוגעת באיכות החיים של האדם והסובבים אותו ולכן נדרשת התערבות מסייעת.

בין אם החרדה פוגעת בתפקוד היום יומי או משתקת, בין אם מפריעה במצבים מסויימים ובין  אם סתם יוצרת תחושה לא נעימה, דע/י שאין צורך לסבול וחשוב מכך, מומלץ לטפל בכך. בהמשך המאמר תוכל/י למצוא טיפים להתמודדות עם חרדה. לשאלות נוספות, הסברים, פניה לאבחון או התייעצות, התקשר/י אלינו בכל עת ונשמח לסייע ולהכווינך בדרך להשבת השלווה והרוגע לחייך. יצירת קשר עימנו

 

הפרעות חרדה נפוצות

חרדה מוכללת - אנשים החשים דאגה יתר על המידה מהשאלה 'מה יהיה?', לעיתים באופן כרוני. זו מופיעה בחלק גדול מהזמן, בתחומי חיים רבים בלי קשר למצב או אירוע מסויים, ולכן מכונה חרדה מוכללת. לקריאה בהרחבה: הפרעת חרדה מוכללת.

חרדה כפייתית (אובססיבית-קומפולסיבית)- מחשבות טורדניות בלתי פוסקות, שלעיתים מלוות בפעולות כפייתיות המתבצעות כמעין טקס החוזר על עצמו שוב ושוב. החרדה קשורה בד"כ לנושאים של פחד מלכלוך, זיהום או חיידקים, דאגה לביצוע מושלם לדייקנות ולסדר, או בדיקה מפני רשלנות שעלולה להוביל לאסון - בדיקה חוזרת של סגירת דלת, סגירת גז וכו'. לקריאה בהרחבה: OCD.

הפרעת פאניקה - התקפים פתאומיים של חרדה חזקה מאוד, מלווה בסימפטומים הפיזיולוגיים שצוינו לעיל, שנמשכים בין כמה דקות לכשעה, וחולפים מעצמם. בזמן התקף האדם פוחד מהתקף לב, מחנק או מוות, או שמרגיש שהולך להשתגע. בין ההתקפים האדם חרד מהתקף נוסף שיפתיע אותו, מה שמוביל למעגל של חרדה מהסיכוי לחוות התקף חרדה. החרדה מלווה לעיתים בהימנעות משהייה במקומות ללא אפשרות מילוט. לקריאה בהרחבה: התקף חרדה.

פוביה - סימני החרדה מופיעים רק בנוכחות גירויים או מצבים מסויימים מאוד. קיימות מספר פוביות שכיחות: פוביות מאובייקטים (למשל, מזוחלים), מגבהים, מחושך, חרדת בחינות, מאכילה בפובמי, ממקומות סגורים (קלסטרופוביה) ועוד. למידע נוסף: פוביות.

חרדה חברתית - מאובחנת יותר בקרב ילדים ומתבגרים, נראית כמו ביישנות קיצונית ומופיעה במצבים חברתיים, במצבים אותם הפרט חווה כמשפילים או מביכים או במצבים שבהם עשויה להיחוות דחייה. בד"כ מלווה בהימנעות ממצבים חברתיים. למידע נוסף: חרדה חברתית.

חרדת פרידה - קושי להיפרד מההורים, אשר בגיל הרך נחשב כשלב התפתחותי נורמלי, הופך ללא טבעי כאשר מופיע אצל ילדים בוגרים יותר. הילד חרד שדבר נורא יקרה להוריו ולכן מתנגד להתרחק מהם. קיראו אודות חרדה אצל ילדים וכן אודות פחדים התפתחותיים.

הפרעת דחק פוסט טראומטית - מתפתחת בעקבות חוויה טראומטית אשר יוצרת זעזוע בשיווי המשקל הנפשי של האדם. מופיעים סימני חרדה בעקבות היזכרות בארוע הטראומתי, בעקבות חזרה למקום בו קרה הארוע ועוד. למידע נוסף: פוסט טראומהPTSD.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה