בין אם אתם הורים לילד בבית הספר, סטודנטים או אנשי היי-טק מצליחים - אם אתם מזהים קושי להתמקד, תזזיתיות גבוהה, אימפולסיביות או חולמנות ייתכן ומדובר בהפרעות קשב וריכוז. הפרעת קשב משפיעה לא רק על התפקוד הלימודי או התעסוקתי אלא על תחומים רבים בחיים לרבות תפקוד חברתי, בין אישי או זוגי. הטיפול בהפרעות קשב צריך להיות אישי, מותאם גיל וסיטואציה ואנו מזמינים אתכם אלינו להתאמה אישית של הטיפול מתוך מגוון רחב של שיטות כדי לפתור את הבעיות להתחזק ולהמשיך קדימה.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים
לרבים מאיתנו יש קשר ישיר או עקיף עם התופעה - כסובלים בעצמנו, כעמיתים לחברים בעבודה או בלימודים החווים סימנים של הפרעה זו, כהורים לילדים שאובחנו בבית הספר כסובלים מהתופעה ועוד.
ריכזנו עבורכם מספר כתבות המכילות ידע בנושא, תוכלו להתרשם מהן בתחתית עמוד זה.
בניגוד לדעה הרווחת ולעיסוק הגלוי העיקרי בהן, הפרעות קשב וריכוז אינן נחלתן של ילדים ובני נוער בלבד. למעשה, הפרעות קשב וריכוז מופיעות בכל הגילאים: ילדים, בני נוער, בוגרים ואף בני הגיל השלישי סובלים מההפרעה. מומלץ לפנות לאבחון וטיפול בכל גיל.
באופן טבעי, אבחון הפרעות קשב וריכוז אינו נועד רק עבור הנמצאים במסגרות לימודיות שונות, שכן בעיות קשב וריכוז משפיעות על מגוון רחב של תחומי חיים ובכלל על התפקוד היום יומי של כל מי שסובל ממנה. כך למשל, במקרים רבים, הפרעת קשב מהווה קושי בתחום התעסוקתי, בעיקר זה הדורש ריכוז לאורך זמן. אך לא רק.
הפרעות קשב וריכוז משפיעות גם על כושר הנהיגה וכן על החיים הזוגיים והמשפחתיים. כך למשל, בני זוג לסובלים מהפרעות קשב וריכוז או ילדים להורים הסובלים מההפרעה מתלוננים לא פעם כי קשה לנהל שיחה רציפה עם בן הזוג/ההורה, שהוא לא פעם מתקשה להקשיב לדבריהם עד הסוף, לשחק איתם ברצף, ובכלל להיות פנויים אליהם באופן מלא בלי הסחות דעת.
קשיי קשב וריכוז נובעים כתוצאה מהפרעה בהולכת תאי עצב במערכת העצבים, האחראיים על העברה של הורמון הדופמין, אך נמצא שגם חוסר איזון בין הולכה של סרוטונין ונוראדרנלין קשורים להפרעות קשב וריכוז. ההפרעה יכולה לנבוע גם מזיהומים וסיבוכים בשלבי ההיריון והלידה עקב חשיפה לזיהומים ורעלנים שונים.
גנטיקה
מחקרים העוסקים בקשרי גנטיקה ותורשה מצאו כי במקרים רבים יש יותר מבן משפחה אחד המתמודד עם קשב וריכוז, ושכיחות גבוהה יותר של האבחנה נמצאה במיוחד בקרב בני משפחה מדרגה ראשונה המאובחנים עם קשב וריכוז, כמו אחים והורים.
גורמים סביבתיים
הפרעת קשב וריכוז שכיחה בקרב ילדים שסבלו מהזנחה והתעללות. כך גם יש קשר לדרישות נוקשות מצד הסביבה ושימוש מרובה בענישה העשויות להחמיר את התסמינים.
גורמי סיכון
כיום ידוע כי ההתקדמות החברתית והטכנולוגית, ואיתן החשיפה למסכים וקונסולות משחק מהוות פוטנציאל עבור התפתחות או החמרה של תסמיני קשב וריכוז, כגון תזזיתיות, חוסר קשב ואימפולסיביות.
אבחון הפרעות קשב וריכוז
אבחון הפרעות קשב וריכוז נעשה על ידי פסיכיאטר מומחה ויכול להיעשות מגיל 7 ומעלה, כאשר סימנים ראשונים ניכרים גם בגיל מוקדם יותר. האבחון נעשה באמצעות בדיקה קלינית, כלומר שיחה פרטנית הנוגעת להיבטים שונים של תפקוד, גורמי סיכון אפשריים, יכולת ריכוז, ומשך התסמינים ועוצמתם. לרוב, יש ביכולתה של בדיקה קלינית להספיק על מנת לקבוע קיומה של הפרעת קשב, אך לעיתים נדרש אבחון משלים, הנערך באופן ממחושב על ידי מבחן המכונה מבחן MOXO.
בעבר היה נהוג להתייחס להפרעת הקשב כשתי תופעות נפרדות של ADD ו-ADHD, כיום, אנשי מקצוע מתייחסים להפרעת קשב כהפרעה שיכולה להתאפיין בעיקר בתסמינים של לקות בקשב או כהפרעה שמתאפיינת בתסמינים של היפראקטיביות ואימפולסיביות. המגמה כיום היא לראות בהפרעת קשב כהפרעה הנעה על רצף ומאובחנת על פי הופעתם של סימפטומים מסוימים באופן רציף בטווח זמן מסוים.
הסימנים העיקריים המהווים נורה אזהרה להפרעת קשב וריכוז: מוסחות, קושי להתרכז בגירוי אחד, פעלתנות יתר, "קוצים בישבן", חוסר יכולת ארגון, שכחנות, חוסר מנוחה, קושי להתרכז ולסיים מטלות מורכבות, חוסר שימת לב לפרטים קטנים, קושי לעקוב אחר הוראות או לזכור סדר פעולות, דיבור יתר או קושי להקשיב בשיחה של "אחד על אחד", איבוד חוט המחשבה לעיתים קרובות ועוד.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז
בעזרת טיפול מתאים ניתן להקל על המצוקה הנלווית ולשפר משמעותית את איכות החיים.
טיפול חדשני, שאינו חודרני או מבוסס על תרופות, ושהוכח כיעיל לאורך זמן להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז הוא טיפול באמצעות נוירופידבק. טיפול זה נעזר במשוב על הפעילות המוחית של האדם על מנת לשנות את התנהגותו.
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי הינו הטיפול הנפוץ ביותר וכן היעיל ביותר להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, השוק מוצף בתרופות בעלות תופעות לוואי שונות, הניתנות במינונים שונים ויעילות בטווחים שונים של זמנים. חשוב להתאים את התרופה הנכונה לכל אדם, לשם כך יש לפנות לפסיכיאטר מומחה.
חשוב לדעת, שעבור אותם אנשים שאינם מעוניינים בתרופה, קיימות חלופות טיפוליות כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותיאו טיפול פסיכולוגי, אישי או זוגי. בטיפולים אלו מעניק המטפל כלים ומיומנויות להתנהלות נכונה יותר ביום-יום, לפתרון מצבים וקיים אופייניים לתפקוד ברקע של הפרעת קשב והדרכה מתאימה
טיפול פסיכוסוציאלי
פסיכותרפיה, או טיפול רגשי, נמצאים בבסיסו של כל תהליך טיפולי במערך הרגשי. הטיפול יכול להיעשות באופן פרטני, זוגי או מערכתי המשלב מספר בני משפחה. בפסיכותרפיה ישנה עבודה ממוקדת ומעמיקה על קשיים שונים, גורמי מוטיבציה וסוגיות נוספות המהוות תחושה של מצוקה. הטיפול הרגשי מאפשר עיבוד של החוויות האישיות והקניית כלים ומיומנויות לשיפור איכות החיים והשגת מטרות. הטיפול נעשה על ידי איש מקצוע מתחום הפסיכולוגיה או עבודה סוציאלית, ולעיתים ניתן לשלב בו טכניקות ספציפיות מהעולם הטיפולי.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
CBT היא שיטת הטיפול הנפוצה ביותר לטיפול במגוון של קשיים רגשיים, לרבות חרדות, הפרעות מצב רוח וגם שיפור בתסמיני קשב וריכוז. השיטה מסייעת בשינוי דפוסי חשיבה, רגש והתנהגות ומאפשרת להטמיע הרגלים חדשים ומסתגלים.
מיינדפולנס
שיטת המיינדפולנס, או 'קשיבות', היא שיטה נוספת שמוכרת כיום לטיפול בקשב וריכוז. השיטה מאפשרת מיקוד קשב בגורמים הסביבתיים והגופניים שלנו ויכולת לתרגל חלוקת קשב תוך התעלמות מהסחות דעת.