בתקופתנו, הורים, גננות ומורים בבתי הספר מכירים היטב את התופעה של הפרעות קשב וריכוז בילדים, ולרוב ערים לאפשרות של קיומה. המודעות הזאת נמוכה הרבה יותר כאשר אדם מבוגר מתמודד עם קשיי קשב וריכוז; למעשה, השכיחות של התופעה בקרב מבוגרים מגיעה כמעט לחמישה אחוזים, ומוטב להיות ערניים לסימניה.
לחצו כאן לריאיון עם ד"ר אילן טל על הפרעות קשב וריכוז בקרב מבוגרים, מתוך מגזין החיים הטובים
הפרעת קשב וריכוז מוגדרת כהפרעה הפורצת בגיל מוקדם, וחלק מהתנאים לאבחונה הוא הופעת סימנים לה לפני גיל 7. הסברה המקובלת, לפיכך, היא כי מבוגרים בעלי הפרעת קשב וריכוז סבלו מההפרעה עוד בילדותם אך לא אובחנו.
ואכן, במחקרים נמצא כי מבוגרים שזוהו כבעלי הפרעת קשב וריכוז מתארים את ילדותם בצורה שמבססת השערה זו. על אף שבקרב ילדים שיעור הבנים הלוקה בהפרעה גבוה בהרבה משיעור הבנות, בקרב מבוגרים השיעור דומה בין גברים ונשים.
אחת ההשערות המסבירות נתון זה גורסת כי הוא מלמד על כך שבנות רבות לא מאובחנות בעת ילדותן; בנות הלוקות בהפרעת קשב וריכוז נוטות להראות סימנים התנהגותיים מוחצנים פחות, אשר מפריעים פחות לסביבתן. לפיכך, אצל נשים ההפרעה מתגלה פעמים רבות רק בבגרות.
במקרים רבים הסימנים של ההפרעה מתמתנים עם הגיל, בין אם בשל הפחתה בתסמינים עצמם ובין אם בזכות הגברת כושר ההתמודדות עם השנים וסיגול של התנהגויות מפצות.
ובכל זאת, מבוגרים רבים סובלים מהתנהגות אימפולסיבית ומקושי להתרכז, ולא ערים לסיבה הנוירולוגית לתופעות המוכרות להם כל-כך טוב מאז ילדותם.
המצוקה שמעוררת ההפרעה מלווה אותם זמן כה רב, עד כי היא מהווה עבורם חלק מהאישיות והם מוותרים מראש על דרכים להפחית את המצוקה.
למרות שבמקרים רבים חומרת ההפרעה פוחתת עם הגיל, במקרים אחרים מבוגרים הלוקים בה עלולים לסבול ממצוקה משמעותית שמצטברת לאורך השנים, וגוררת השפעות משניות הגורמות בעצמן למצוקה.
קראו עוד אודות אבחון הפרעת קשב וריכוז
השלכות ההפרעה
ההשלכות האפשריות כוללות הישגים אקדמיים נמוכים (חרף יכולת שכלית טובה), קשיים בקשרים עם חברים, בני זוג וגורמי סמכות, שינויים תכופים של מקום העבודה, סף תסכול נמוך וקושי לעמוד בלחצים.
מבוגרים בעלי הפרעת קשב וריכוז גם פגיעים יותר להפרעות פסיכיאטריות שונות כמו הפרעות חרדה, דיכאון, והפרעת אישיות אנטי-חברתית והפרעת אישיות סכיזואידית. כמו כן נפוצות יותר בקרבם תופעות של שימוש בסמים ושל אלכוהוליזם.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז
הטיפול במבוגרים בעלי הפרעת קשב וריכוז דומה לטיפול בילדים. הטיפול המומלץ הוא תרופתי, של ריטלין , שגם הוכח כיעיל ביותר במקרים אלה.
אחד היתרונות של שימוש בריטלין עבור מבוגרים הוא כי המבוגר יכול לעקוב בעצמו אחר השפעות התרופה על גופו ולסייע לרופא המטפל להגיע למינון המדויק.
בנוסף לטיפול התרופתי, ניתן להיעזר בטיפולים אישיים על מנת להתמודד עם ההשלכות של ההפרעה שהצטברו לאורך השנים. טיפולי פסיכותרפיה עשויים למשל לתת מענה לבעלי הפרעת קשב וריכוז שהדימוי העצמי שלהם נפגע עקב המגבלות שגרמה ההפרעה.
כמו כן טיפול נוסף שמומלץ לעיתים הוא טיפול באמצעות נוירופידבק, שאינו טיפול תרופתי אלא טיפול המתבסס על קבלת משוב על הפעילות המוחית של הסובל מהפרעת קשב וריכוז ושינוי דפוסים אלו ליעילים יותר. קרא עוד על טיפול באמצעות נוירופידבק.
לחילופין, טיפול התנהגותי עשוי לסייע בסיגול הרגלי עבודה מסודרים לאחר נטילת הריטלין, במידה ורכישה של דפוסי ארגון נפגעה לאורך השנים בשל הקשיים בקשב וריכוז.