הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, אנטי חברתית - מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


הפרעת אישיות אנטי סוציאלית

סרטים הוליוודיים מציגים פעמים רבות פושעים ערמומיים, אשר בדרך אל מטרתם אינם בוחלים באמצעים, לא חסים על אחרים הנקלעים בדרכם, ולא נותנים לרגש שלהם או של זולתם להשפיע עליהם, עד שלעיתים הם אף נראים כחסרי רגשות כלל. לעיתים הדמויות האלה נתפסות בעינינו כקיצוניות, כחלק מהסרט, ולעיתים אנחנו שומעים לצערנו בחדשות על מקרים שבהם המציאות לא מאוד שונה מהסרטים. אנחנו יושבים אז מול עיתון או הטלוויזיה נדהמים ותוהים 'איזה מין אנשים אלה? איזה אדם מסוגל לעשות מעשה כזה?' ואכן, קיימת באנושות תופעה ייחודית של אישיות, אשר איננה מתחשבת במוסר, מצפון וכללים חברתיים ומתנהגת ככל העולה על רוחה. אישיות זו מכונה אישיות אנטי סוציאלית.

ננסה להסביר את מהותה של אישיות זו במאמר הנ"ל, אך חשוב לנו להדגיש כי על אף קיומם של קריטריונים לאבחנת התופעה, רק איש מקצוע הוא מוסמך לאבחון זה. אנו ממליצים לפנות אלינו בכל הקשור באבחון של הפרעות אישיות באופן כללי וכן לשם בניית תוכנית טיפולית מתאימה.

בניגוד לאימרה הרווחת כי "אין אדם רע, יש אדם שרע לו", המדע אודות התנהגות חברתית מכיר בכך שישנם אנשים המפיקים הנאה מהתנהגות בלתי-מוסרית ונטולת סיבה, עוד מילדותם. האנשים הללו מאובחנים כסובלים מ"הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית" (ASPD - Antisocial personality disorder) ואלו הם המכונים "פסיכופתים" בלשון העם.

התנהגותם, שלעתים קרובות מלווה באלימות יזומה ובפגיעה פלילית בסביבה, היא נטולת אחד המאפיינים האנושיים הבסיסיים ביותר - חמלה ואמפתיה לאחר. מחקרים רבים נערכו על מנת לבחון האם הגורמים להפרעה הינם גנטיים או סביבתיים. כיום לא ידועות כל הסיבות למרות שישנם כמה קשרים שכן הוכחו.

שאלות רבות נותרו חסרות מענה מוחלט, שאלות המעסיקות כל חברה אנושית. כך למשל השאלה אודות הקשר בין הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית ובין התנהגות פלילית: מחקרים הראו כי 80%-90% מן העבריינים שנבדקו סובלים מן ההפרעה, אך יחד עם זאת, קיומה של ההפרעה אינו מנבא את קיומם של רישומים פליליים.

מאפיינים אישיותיים והתנהגותיים של הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית

אחת ההנחות הבסיסיות כלפי אנשים הלוקים בהפרעה היא כי הם מחזיקים בקסם אישי מסויים, המוגדר "קסם אישי שטחי", המסייע להם לעורר אמון בטווח הקצר. יש להם יכולת נדירה להעמיד פנים, להחליף זהויות, לשקר בלי להניד עפעף וליצור רושם אמין גם בתנאי לחץ.

אנשים אלה לא מסוגלים לכבד את זכויותיו של האחר, משתעממים בקלות מיחסים חברתיים ולא יכולים לשאת זאת, כך שאנשים השוהים בקרבתם לאורך זמן יבחינו בהתנהגות האכזרית המאפיינת אותם, גם בעודם ילדים - התעללות בחיות חסרות ישע, התנהגות בריונית בקרבתם של חלשים מהם, פגיעה מילולית ופיסית באחרים. בנוסף, הם אינם מסוגלים לקבל על עצמם גבולות התנהגותיים או ממסדיים כבר מן הילדות המוקדמת. לעתים קרובות, אנשים הלוקים בהפרעה בבגרותם הם אלו שבילדותם אובחנו כבעלי הפרעות התנהגות. יחד עם זאת חשוב להדגיש, כי הפרעת אישיות אנטי סוציאלית היא חמורה בהרבה מהפרעת התנהגות בגיל הילדות או ההתבגרות.

מהם הקריטריונים לזיהוי הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית?

כמו אבחנות של הפרעות אישיות אחרות, גם אבחנה של הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית אינה יכולה להינתן לאדם מתחת לגיל 18. ובכל זאת, התנהלותו של האדם כילד וכמתבגר היא בעלת חשיבות אבחונית רבה בזיהויה של ההפרעה. על פי המדריך הדיאגנוסטי האמריקאי (DSM-IV), ישנם שבעה קריטריונים לאבחון הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית:
 

  1. חוסר יכולת להסתגל לנורמות חברתיות בכבוד ותוך ציות לחוק. למשל ביצוע חוזר של עברות פליליות, העשויות להוות עילה למעצר, מהווה דוגמא לחוסר הסתגלות זה.
     
  2. התנהגות קבועה של הונאה. שקרים חוזרים ונשנים, שימוש בזהויות בדויות או שאולות, הונאה ואשליית אנשים עבור הנאה או רווח.
     
  3. אימפולסיביות, או קושי ניכר בתכנון לטווח ארוך.
     
  4. עצבנות, אגרסיביות, קושי לעמוד בהתגרות - השתתפות חוזרת בקטטות, תקיפות ואירועים אלימים.
     
  5. התעלמות מכוונת וזלזול בבטיחותם ובביטחון הפיסי של אחרים ושל האדם עצמו - זלזול בסכנה, עמידה חוזרת ומכוונת במצבי סיכון (לדוגמה: נהיגה במהירות גבוהה, השתתפות בהימורים קטלניים כמו "רולטה רוסית").
     
  6. חוסר אחריות עקבי: קושי לשמר מקום עבודה יציב או עמידה במגבלות פיננסיות.
     
  7. התנהגות נטולת חרטה או חמלה - אדישות או רציונליזציה כלפי גרימת כאב, הטרדה, השפלה או פגיעה ברכוש של האחר.

מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה