איך לעזור לילדים להסתגל להגירה לחו"ל: כלים להתמודדות
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


התמודדות ילדים עם הגירה לחו''ל

החלטה על רילוקיישן, היא אירוע משמעותי עבור המשפחה כולה. החלטה מעין זו מעלה תחושות שונות כגון: ציפייה, התרגשות, שמחה, חשש, עצבות, לחץ, געגועיםואף חרדות.

מעבר מעין זה דורש הסתגלות מורכבת - לעבודה חדשה, לתרבות אחרת, שפה זרה, הסתגלות חברתית וכמובן השתלבות של הילדים במסגרות חינוכיות ובכלל במקום לא מוכר. סטטיסטיקות ומחקרים מעידים על כך שכמחצית מהרילוקיישנים אינם מצליחים.

לא תמיד ניתן לצפות איך תגיב המשפחה לרילוקיישן או מהם האתגרים שיעמדו בפניה, אך הכנה מוקדמת, יכולה לסייע בהפחתת החשש או בהסתגלות טובה יותר למצב החדש.

אגב, כאשר רילוקיישן לארץ זרה נובע מהעבודה של אחד מבני הזוג בלבד, לעיתים מוצא עצמו בן הזוג השני במצוקה לא פחותה מזו של הילדים, כאשר הוא אינו מוצא עבודה, אינו מסתדר עם הבדידות, השעמום, נקיפות המצפון על הקושי של הילדים להשתלב ואף דיכאון.

לכן ההמלצה היא להתכונן מראש, כבר מהארץ לתעסוקה בארץ החדשה ולא לחכות למצוא עבודה לאחר המעבר. במידה והדבר לא צלח או לא נעשה מראש, מומלץ לפנות מוקדם ככל האפשר לייעוץ כיצד להתמודד גם עם המצוקה האישית ולא רק זו של הילדים.  

הכנה מראש כמפתח למעבר חלק

כאמור, מעבר לארץ זרה מביא עמו מגוון רחב של קשיים, התמודדויות ואתגרים. המפתח למעבר חלק ככל האפשר הינו הכנה מראש.

הכנה כוללת מגוון רחב של תחומים: רכישת השפה או לפחות מילים ומושגים בסיסיים, למידת התרבות החדשה (שפעמים רבות עשויה להיות שונה ואף הפוכה מהתרבות הישראלית הייחודית), הכרת מאכלים, מועדים וחגים של אותה מדינה, שוטטות משותפת באינטרנט כדי למצוא כמה שיותר תמונות על האיזור החדש שאתם עתידים לגור בו כמו גם המסגרות שהילדים צפויים לעבור אליהם (ישנן אפילו מסגרות חינוכיות בהן ניתן לראות תמונות של אנשי החינוך שעתידים ללמד את הילדים) ועוד.

אחד הכלים החשובים שעליכם להשתמש בהם לפני הרילוקיישן הוא הדיבור – לדבר על המעבר, מתי צפוי להתרחש, לחזור שוב ושוב על הפרטים על מנת להטמיע זאת בראשם של הילדים ולהפחית כמה שיותר את אי הוודאות.

מומלץ לפרט כמה שיותר, כמו למשל איך ייראו הימים הראשונים ואיך באופן כללי ייראו הימים שלכם במדינה החדשה, בשונה או בדומה מהשגרה שלהם בארץ.

חשוב לשתף כמה שיותר את הילדים בפרטים על הנסיעה, לרבות, הסיבה בגינה אתם נוסעים, בהתאמה כמובן לגיל וליכולת התפיסה של הילדים.

חשוב שההורים יגבשו תשובה אחידה לשאלה זו לפני שמדברים על הילדים כדי שהם לא יקבלו מסרים מבלבלים.

שיתוף הילדים יכול להיות גם באריזה לקראת הנסיעה, ובהקשר הזה מומלץ לקחת חפצים המשמעותיים לילד (גם אם נראים לכם מיותרים) על מנת לאפשר תחושה של ביטחון והמשכיות בבית החדש.   

הדבר נכון הן למשפחה כולה והן למי מבני הזוג אשר צפוי להתחיל עבודה חדשה (או לשניהם) – גם התרבות הארגונית והתעסוקתית של מקומות רבים בעולם שונה מזו של הארץ וחשוב להתכונן מראש לכך.

כמו כן, חשוב גם להתכונן מראש לעובדה שהתקופה הראשונה (ואולי גם הארוכה יחסית) תהיה זו של עומס ולחץ רב, רצון להוכיח מול הצורך לתת תמיכה לבני המשפחה האחרים.

מומלץ לבקר בארץ היעד לפני המעבר כדי ללמוד קצת יותר על המקום הצפוי, לעשות עמו היכרות ראשונית וכן לעמוד על קשיים נוספים שלא צפיתם ושתוכלו להתכונן אליהם מחדש בארץ, במקום הבטוח שלכם.

חלק משמעותי מהכנה מראש היא גם הכנה רגשית לאפשרות לחוות אכזבה. רבים רואים במעבר לארץ חדשה כהזדמנות לעשות שינוי, להצליח בגדול, לשפר את איכות החיים ולהשתדרג. אך לא תמיד הדברים מצליחים, בדיוק כמו בתחומים אחרים בחיים ובדיוק כפי שהיה יכול לקרות בארץ.

חשוב לשמור תמיד מקום בראש גם לאפשרות הזו כדי למנוע שקיעה לאכזבה וייאוש.

כמו כן, גם אם אתם ההורים מודעים לאפשרויות וליתרונות שברילוקיישן, ילדיכם לא בהכרח חולקים תובנה זו או כלל מודעים אליה. הפער בין תפיסת ההורים לתפיסת הילדים עשוי להביא עמו קשיים רגשיים, וחשוב שאתם ההורים תדעו להכיל אותם ולתת לילדיכם מספיק זמן על מנת להתרגל לשינוי. 

 

התמודדות לאחר ההגירה

גם אם עשיתם הכנה מוקדמת ורחבה, עשויים וסביר שיופיעו קשיים שלא צפיתם כמו גם כאלה שצפיתם. חשוב להיות סבלניים - קליטה בארץ חדשה אינה קלה.

חשוב להמשיך בדיבור מתמיד עם הילדים, הבנה, הכלה, התעניינות מתמדת (גם אם אתם לא זוכים לתגובה) ושוב - הרבה סבלנות.

אל תשכחו שלכל אחד יש את הזמן שלו בהסתגלות לשינויים וכן שזמן זה עשוי להשתנות מילד לילד. השתדלו להמנע מהשוואות בכדי לא לתת תחושה לא נעימה לילד שזמן ההסתגלות שלו ארוך יותר. 

על מנת שהילדים יחושו ביטחון ויציבות חשוב לשמור על סדר יום ועל כללים שהיו נהוגים תמיד בבית, גבולות הם חשובים לילדים ופי כמה כאשר הם חווים שינויים משמעותיים בחייהם.

תגובות רגשיות נפוצות של ילדים

לא בכל מקרה ההגירה לחו"ל עוברת בצורה חלקה ולא תמיד הכנה מוקדמת מנטרלת קשיים. ילדים עשויים להגיב במגוון דרכים שונות ויש כאלה שכדאי לטפל בהן באופן מקצועי מוקדם ככל האפשר.

התגובה הנפוצה ביותר היא חרדה. ילדים עשויים לפחד לצאת מהבית, להיצמד להורים, לחזור להרטיב אם נגמלו, לבקש מוצץ או לחוות רגרסיה אחרת.

אחרים עשויים לחוות סיוטים ליליים, התקפי זעם, מיחושים גופניים שונים כמו גם הסתגרות, עצבות וביישנות קיצונית.

רילוקיישן עשוי להוות הזדמנות להתחלה חדשה ושינוי. יחד עם זאת, הוא עשוי גם לחדד ולהעמיק קשיים קיימים, למשל, קשיים חברתיים, כאשר הצורך בהסתגלות לחברה חדשה עשויה אף להחמיר אותם. במקרים כאלה חשוב לפנות לייעוץ מקצועי וללמוד כיצד לסייע לילד בהתמודדות הכפולה עם הקשיים מהעבר והקשיים בהווה. 

חשוב, מעבר להתמודדות עם הקשיים לנצל את ההזדמנות גם להנאה, בילוי משותף והענקת חוויות חדשות ומהנות לילדים.

נצלו את הזמן החדש שיש לכם עם הילדים להעמקת הקשר איתם, לחיזוקם ולחיזוק התא המשפחתי. הזדמנויות אלו יאפשרו גם לכם לנוח, להתחזק ולהתרענן קצת מהמעבר המאתגר.

במידה ועולים קשיים עם ילדיכם חשוב לפנות לייעוץ מקצועי והמומלץ הוא לפנות לאיש מקצוע מארץ המוצא, אשר מלבד השפה השמותפת, מבין לעומק את הרקע, השוני התרבותי והניואנסים הייחודים. 


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול בילדים ונוער צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה