קשיים רגשיים של נשים בהתמודדות עם סרטן השד
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


התמודדות מול סרטן השד

סרטן השד היא התמודדות עם מחלה באיבר, לא רק המזוהה ביותר עם נשים, אלא גם הקשור קשר הדוק בתחושת הנשיות, המיניות והאמהות.

מנקודת מוצא זו מתחיל הקושי בהתמודדות של נשים רבות עם סרטן השד. התמודדות רגשית עם סרטן שד היא מושג רחב ומפושט הכולל בתוכו אלפי מהמורות ומשברים. כבר מגילוי המחלה נדרשות החלטות רבות. בחינת אפשרויות הטיפול, שינוי סדר היום בהתאם לטיפולים, קבלת החלטות הנוגעות לעבודה – האם לקחת חופש מחלה? חופשה ללא תשלום? לעבוד בחצי משרה? התמודדות עם היעדרות ממושכת מהבית ועוד.

מהלך המחלה דורש הסתגלות חדשה הן של בני הבית, של בן הזוג, אך לא מעט של האשה עצמה המתרגלת ל"תפקיד" החולה. גם בהחלמה מהמחלה מתגלעים קשיים רבים פיזיים, משפחתיים ובעיקר אישיים פנימיים.

אין בתיאור הרחב הזה מספיק כדי להבין את העומס הרגשי שעוברת כל אחת מהחולות בסרטן השד והעומס המוטל על משפחותיהן.

דאגות, חששות, אשמה, תסכול, יאוש, אי וודאות, בושה הן רק חלק מהתחושות והחוויות של נשים אלו. חשוב להכיר את התגובות השונות, להבין שהן שייכות לנשים רבות העוברות את המחלה אך גם לשים לב כאשר מחמירות ונדרשת התערבות מקצועית.

לא בטוחה שכך עליך להרגיש? זה נורמלי? זה יעבור?
אל תהססי, התקשרי 
03-6413483 בכל עת ונשמח לשמוע, לכוון ולייעץ!

תחושת אשמה על הרגלי תזונה לא נכונים, עישון או כל פעולה אחרת שאפשר לראות בה כגורם ישיר למחלה, מאפיינת נשים רבות, אף על פי שכיום לא ידועים בברור עדיין הגורמים לסרטן השד. כעס ותסכול על הגוף שבגד מופיעים גם הם בהקשר זה. היכולת לסליחה עצמית היא חשובה לאין שיעור עבור נשים אלו. עיבוד תחושת האשמה והקלה בתחושה זו חשובה, אך חשוב גם לזכור שלא יכולתי לצפות, למנוע או לשלוט במחלה.

תובנה זו לא חשובה רק כדי לסגור מעגל או להפחית עם האשמה, אלא גם כי תסכול מתמשך הוא לא פעם גורם ישיר להופעתם של קשיים רגשיים אחרים. למעשה כל התחושות האלו יכולות לאפיין או להביא להתפתחותו של דיכאון. דיכאון, חרדה ופוסט טראומה, הן תופעות נפוצות בקרב חולי סרטן בכלל, בפרט בקרב נשים עם סרטן השד, וגורמות לסבל רב ואף לקושי בהחלמה מלאה מהמחלה. 

גם כשחולפת האשמה, הכאבים באים והולכים וההחלטות השונות מוכרעות, הדאגות הן בלתי פוסקות – איך הבית יתפקד בלי אם, עד כמה להפיל עול על סבים וסבתות או קרובים אחרים, מה יהיה מבחינה כלכלית, האם אחלים, מתי אחלים, מה יהיה לאחר שאחלים ומה הסיכוי שהכל יחזור על עצמו תוך כמה שנים. הדאגות גורמות למצוקה רבה והן הבסיס להתפתחותה של חרדה.

קראי עוד: התמודדות נפשית מול מחלות כרוניות

"אני מרגישה פחות אישה"

דיכאון וחרדה נפוצים יותר אצל אנשים עם בעיות גופניות ובמיוחד מאפיינים רבים מחולי הסרטן. נשים עם סרטן השד מתמודדות יחידות, ופעמים רבות בשקט ומתוך בושה, עם דימוי הגוף שנפגע ולא פחות חשוב עם הפגיעה במיניות. השינוי שחל בעקבות הניתוחים והטיפולים הכימותרפיים משפיע על תחושת הנשיות.

קבלת העצמי לאחר השינויים בגוף, היכולת לחוש מושכת, השבת תפיסת הנשיות וכדומה הם מהנושאים העיקריים המטרידים ומעיבים על מצבה הנפשי של האשה. הקושי הוא לא רק להשלים עם הגוף ולהרגיש בעלת ביטחון לאחר החלמה מהסרטן, אלא גם להרגיש נוח עם בקרבת אחרים שמשדרים, שלא בכוונה, שהם בוחנים את האשה והחלמתה או מנסים להבין מה באמת קרה לה שם.

תחושת הנשיות ובפרט המיניות, מושפעת הן מהצלקות הותירו הטיפולים השונים והן מהעבודה כי טיפולים אלו גורמים לרוב לתופעות של גיל המעבר. המכלול הרחב הזה יש בו הרבה בכדי להשפיע על תחושת הנשיות וכן על החשק המיני, בעיקר בקרב נשים צעירות.

דימוי הגוף יכול לעלות על ידי שיפור חיצוני שאכן פעמים רבות עוזר לשקם את הביטחון, אך לא תמיד, ולכן נדרשת תמיכה וסבלנות מבן הזוג ויותר מכך גם להשאר עם היד על הדופק ולשים לב האם ומתי כדאי לערב גורם מקצועי.

קיראי מידע על: קבוצות תמיכה

"אני השתנתי והכל נשאר אותו דבר"

המציאות שלאחר המחלה מפגישה נשים לא פעם עם התנפצות החלום שגיבשו לעצמן במהלך המחלה. מעבר לרצון שהכל ישוב לקדמותו נשים רבות מפנטזות על שינוי שיחול במערכות יחסים שהיו פגומות לפני המחלה או מתכננות שינוי כשלהו שיפצה אותן על כל התקופה – טיול גדול, קריירה חדשה וכדומה.

מגבלות המציאות תמיד קיימות אך המודעות אליהן מתחילה רק בזמן ההחלמה ומזכירות שהתכנון עלול להישאר כפנטזיה בלבד. קבלת המציאות שלא השתנתה מתאפיינת בין השאר בתחושות של תסכול והחמצה על החיים שאבדו, על קרובים שהתרחקו, על הבנת התלותיות שאפיינה אותן לעומת העצמאות שחשו כל חייהן ועל היעדר המשמעות לאור הסיכוי שהמחלה תשוב.

כאמור, לא רק לפני או בזמן, מצוקה רגשית עולה פעמים רבות דווקא לאחר תקופת ההחלמה. זוהי התקופה בה כל ההשלכות של המאבק הארוך שזה עתה הסתיים, מתחילות לצוץ. השלכות הנוגעות לחיים המקצועיים – האם אוכל לחזור לעבודה? האם יש לי עוד מקום שם? ובעיקר לחיים המשפחתיים והאישיים. קונפליקטים בין אישים שנדחקו בזמן המחלה פורצים לא פעם בזמן ההחלמה. משקעים של בני הזוג או של הילדים צפים והאיזון שהופר בזמן המחלה מתחיל להתגלות.

באופן טבעי זמן ההחלמה דורש פחות תמיכה יום יומית ומחייב את האישה בלא מעט עצמאות. המשך השינוי הזה גם הוא משפיע מבחינה רגשית ומחייב התמודדות פנימית בנוסף לדאגות ולשיקום הדימוי העצמי שנפגע.

נשים שונות יכולות להעזר בטיפולים פסיכולוגים שונים על מנת להתמודד עם הקשיים המאפיינים התמודדדות עם או החלמה מסרטן השד. טיפול דינמי מסייע בחיזוק הדימוי העצמי ובעיקר בעיבוד התחושות לאור המציאות. טיפול קוגנטיבי התנהגותי יכול לעזור עם הדאגה הבלתי מרפה. נשים רבות מצליחות להביע את חוויותיהן, תחושותיהן וגם את הבושה, דרך טיפול בדרמה או בעקבות התמיכה והשיתוף שמעניקה קבוצת תמיכה של שנשים שעברו אותה חוויה. 

כל אחת חווה אחרת את התקופה הארוכה של המחלה ויותר מכך את ההשלכות הרגשיות שלה. כל אחת זקוקה לסוג אחר של תמיכה, לאוזן קשבת שונה לא תמיד של הקרובים לה. הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי במרכז ד"ר טל תשמח למצוא את הדרך הטובה ביותר עבורך, להתמודד עם הקשיים, למצוא תקווה חדשה ולבנות איכות חיים טובה עבורך.


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול פסיכולוגי צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה