התמודדות במצבי לחץ וסטרס - הקליניקה במרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


התמודדות במצבי לחץ וסטרס

כולם מדברים על החיים המערביים כגורמי דחק ראשוניים, מתארים את המירוץ אחר הבלתי אפשרי, מאשימים את הטכנולוגיה, "מתחרים" מי יותר עמוס ולמי יש יותר הספקים, טוענים למריטת שיערות וקריסה תחת העומס הרב, רופאים מתריעים מפני לחץ כגורם ראשוני למחלות ופסיכולוגים רואים בו כגורם להופעת הפרעות רגשיות שונות.

לשיחה ראשונית וייעוץ חייג 03-6413483 

מהו מצב לחץ?

מצב לחץ הינו מצב של חוסר איזון נפשי וגופני של אדם כתגובה לסיטואציה מסויימת. הספרות הפסיכולוגית מתייחסת ללחץ כתגובה לחוויה הנחווית כאיום על החיים, שכן ההסבר לתופעה נלקח מהתיאוריה האבולוציונית.

התיאוריה האבולוציונית מסבירה כי על מנת לשרוד, האורגניזם מגיב בתגובות לחץ (עוררות גבוהה, מתח שרירים, דופק מהיר וכדומה) לאיום בבחינת "הילחם או ברח" (Fight or flight). דרך התמודדות זו ניכרת גם בחיים המודרנים, כאשר בעת מצב איום כמו מריבה עם חבר, קושי בעבודה, מבחן מתקרב וכדומה, מתעוררות אותן תגובות פיזיולוגיות בגוף. החיים המודרנים מזמנים מצבים מאיימים רבים כאלה, לאורך זמן, ועל כן הגוף באופן תמידי נמצא במצב של "הילחם או ברח", ולאורך זמן הדבר נותן אותותיו גם בפן הנפשי.

דחק (stress) לסוגיו גורם לבעיות גופניות מסוגים שונים החל מעליה בלחץ דם, דרך סכרת, בעיות עור, בעיות עיכול, השמנה, מחלות לב ועד החלשת המערכת החיסונית וסכנה לחלות בסרטן.

ברמה הנפשית לחץ משפיע ומושפע מהפרעות שונות כגון חרדה ודיכאון. מחקרים מראים כי אנשים החווים דיכאון נוטים יותר מאחרים לחוות מצבים שונים כמצבי לחץ, וכך גם גוברת תחושת החרדה שלהם.   

טיפול והתמודדות עם מצבי לחץ

"עזרה ראשונה" - מה אני יכול לעשות בשביל עצמי?

נבחין בין עבודה עצמית בזמן מצב הלחץ ועבודה עצמית לשם מניעה. כאשר השפעת מצב הלחץ איננה פתולוגית, ביכולתו של האדם לערוך עם עצמו מעין דיאלוג פנימי, שמטרתו להביא לידי רגיעה, בספרות המקצועית הכוונה היא לאוטוסוגסטיה. רצוי כי הדיאלוג יכיל משפטים מעודדים ומפחיתי לחץ כגון: "חשוב בהיגיון, אין שום סיבה להלחץ ובאופן אובייקטיבי המצב אינו כה נורא, זה רק החשש שלי".

ברמה המניעתית מומלץ להרבות בחוויות חיוביות שמטרתן לאזן את מצבי הלחץ, לשמור על הרגלי אכילה ושינה נכונים, פעילות גופנית, להרבות בחופשות, לצחוק, לרקוד, להפגש עם חברים, לתת לגוף ולנפש מנוחה ולנסות לשפר את איכות החיים על ידי פעילויות מהנות. 

שחיקה ותסכול בחיי היום יום

בנוסף מומלץ ללמוד שיטות הרפיה שונות, אותן אפשר לתרגל בבית, כגון מדיטציה, יוגה, דימיון מודרךהרפיה על ידי נשימות וכו'. לרוב "ההכשרה" לכך היא פשוטה, וניתן ליישמה בבית מדי יום. רבים מדווחים כי למרות שהם עוסקים בפעילות זו מדי יום ולמראית עין היא "גוזלת" זמן עבודה, הם מספיקים הרבה יותר ועושים זאת בנחת וברוגע.


 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - הטיפול נשען על התיאוריה הקוגניטיבית-התנהגותית הרואה קשר בין גירוי (להלן, גורם הלחץ) – מחשבה – ותגובה. התיאוריה הקוגניטיבית-התנהגותית טוענת כי הגירוי הוא עניין אובייקטיבי שלא ניתן לשנות, אך לעומתו הן המחשבה והן ההתנהגות שלנו ניתנות לשינוי. האופן בו אנו מתנהגים, כלומר ביטויי הלחץ, נובעים מהאופן בו אנו מפרשים (מבינים) את האירוע. כאשר הפירוש מוגזם, אינו תואם מציאות, ההתנהגות תהיה לא פרופורציונאלית גם היא. לכן, טיפול בשיטה זו מתמקד בהקניית פירושים נכונים יותר לסיטואציה, העלאת אפשרויות פעולות שונות, מיטביות יותר ושינוי ההתנהגות בהתאם.  למידע נוסף: טיפול CBT.


ביופידבק - (משוב ביולוגי) בדומה לשיטה הקוגניטיבית התנהגותית, ביופידבק הינה שיטה שנועדה לסייע לאדם לרכוש התנהגויות חדשות, מיטביות יותר על מנת להתמודד עם מצבים מעוררי לחץ. השיטה מבוססת על למידת התגובות הפיזיולוגיות הייחודיות לאדם, המופיעות בעת מצב לחץ. למידה זו נעשית על ידי חיבורו של אדם למכשירים הבודקים מדדים ביולוגיים כגון לחץ דם, דופק. בעת חיבורו למכשיר האדם לומד טכניקות הרפיה והירגעות שונות, ורואה בפועל איך גופו מגיב בירידת מדדי הלחץ. טכניקות אלו אמורות לשמש אותו בחיי היום יום לשליטה על גופו בעת מצבי לחץ. 

טיפול פסיכולוגי - לא פעם אנו נתקלים באנשים המגיבים באופן מוגזם, לא פרופורציונאלי, לגירוי קטן ויחסית לא משמעותי. אנשים כאלה מתמודדים עם רמות מתח נפשי גבוהות במיוחד אשר משפיעות על הרגשתם ומצב רוחם באופן שפוגע באיכות ובאורח החיים שלהם. התגובות המוגזמות, הלא פרופורציונליות, מעידות על כך שהחוויה והפרשנות של האדם אינן מושפעות רק מהאירוע האובייקטיבי שהתרחש בפועל, כי אם גם מחוויות דומות בעברו, אשר עיצבו תפיסת עולם ותפיסת עצמי מסוימות.

כך למשל, אדם שחווה הורים ביקורתיים, חודרניים או שתלטניים, יטה לחוות סיטואציה של לחץ אובייקטיבי בעבודה כהשתלטות על זמנו הפרטי ועל חייו האישיים, ויתקשה להתמודד עם סיטואציה זו באופן יעיל, בשל ההתנגדות הפנימית שהיא מעוררת בו. במקרים כאלה, רצוי לפנות לטיפול בשיטה פסיכודינמית אשר מטרתו לסייע לאדם להבין לעומק את הקושי, למצוא משאבים פנימיים לחיזוק הרוגע והביטחון ולסייע במציאת דרכים יעילות ובטוחות להתמודדות עם קשיים.

צוות הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי במרכז ד"ר טל מורכב מאנשי מקצוע מנוסים האמונים על שיטות טיפול שונות במצבי לחץ, פנה אלינו בכל עת, ונסייע לך למצוא את השיטה המתאימה ביותר לצרכיך ורצונותיך. ליצירת קשר עימנו.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה