"התמוטטות נפשית" היא מונח לא מקצועי, המתאר התפרצות יוצאת דופן של רגשות שליליים, אשר מבטאת מצוקה רגשית עמוקה, וקוטעת את ניסיונותיו של האדם לשמור על שגרת חיים תקינה. אנשים נוטים לתאר כ"התמוטטות נפשית" מספר מצוקות נפשיות שונות, ועל כן חשוב לברר את השתלשלות האירועים והסימפטומים על מנת להבין את המצוקה הספציפית שחווה האדם.
לעתים קרובות, מדובר באירוע המשלב סימפטומים של דיכאון וחרדה. רצף של אירועים קשים, לחץ ודחק קיצוני, טראומה נפשית או פיסית - עשויים לגרום לפגיעה קשה ופתאומית בתפקודו של האדם. הפגיעה עשויה להתבטא באמצעות סימפטומים מוחצנים - לדוגמה, התפרצויות זעם, בכי לא מוסבר ואי שקט - או באמצעות סימפטומים מופנמים, כמו הסתגרות, איבוד אנרגיה, שינויים חדים בתיאבון ואיבוד מוטיבציה. לעתים, ייתכן אירוע בעל מאפיינים דכאוניים "טהורים" (הסתגרות, אובדן מוטיבציה, מחשבות על מוות), או לחילופין אירוע בעל מאפיינים חרדתיים "טהורים" (הימנעות, אי שקט, מחשבות חודרניות).
קיראו אודות מתח נפשי.
במקרים נדירים יותר, מדובר באירוע הכולל גלישה פסיכוטית - מחשבות שווא, שמיעת קולות, הזיות ראייה, הזיות שמיעה והתנהגות מוזרה.
במקרים אחרים מדובר באירוע חרדתי-היסטרי - בדרך כלל, בתגובה למספר גורמי לחץ מציאותיים או לטראומה. התפרצות היסטרית כוללת לרוב בכי ממושך וקולני, התנהגות דרמטית, צעקות, פגיעה בחפצים ובסובבים, ובאופן כללי - התנהגות לא פרופורציונלית ולא מסתגלת, המחמירה את המצב הקיים או חווה אותו כחמור באופן משמעותי מכפי שהוא.
לעתים, המונח "התמוטטות נפשית" עשוי להתייחס להתקף פאניקה, או להתקף פאניקה שגרם לירידה חדה ומתמשכת ביכולת התפקוד היומיומי של האדם.
כאמור, לעתים קרובות מבטאת ה"התמוטטות" מצוקה פנימית ארוכת טווח, שהמאמצים לשלוט בה ולהתמודד איתה בשגרה היומיומית נכשלו - אם בשל אפיסת כוחות, אם בשל החמרה מסויימת במצב.
רבים מאיתנו נתקלים במצבי קיצון במהלך החיים - לדוגמה, מצב חירום משפחתי המתרחש בזמן קשה בעבודה, תאונת דרכים או סיכון חיים על רקע בטחוני, גירושין או אבל, וכו'. מצבי הקיצון הללו דורשים את מלוא כוחותינו הנפשיים והפיסיים - אך גם אם אנחנו מצליחים "להשאיר את הראש מעל המים", לאורך זמן מאגרי הכוחות שלנו מתדלדלים והגוף הופך לפגיע יותר.
במצבים כאלה, הדרך היעילה להגנה על הגוף היא פנייה לעזרה נפשית מקצועית. היוועצות באיש מקצוע מעניקה לאדם כלים טובים יותר להתמודדות עם המצב, וחשיפת הקונפליקט הפנימי בעזרת המטפל עשויה לתת לאדם הבנה טובה יותר של איכות ההתמודדות שלו ופתרונות אפשריים.
מחקרים מראים כי טיפול מקצועי בזמן אירוע קיצון מפחית בעשרות אחוזים את הסיכוי לנזק נפשי ארוך טווח הנובע מן האירוע. למרות הקושי והסיכון הקיימים בהתמודדות ללא סיוע מקצועי עם אירועי קיצון, חלק מאיתנו מעדיפים "לעבור את זה לבד" מאשר לבקש עזרה.
במקרה בו אירוע הקיצון נמשך זמן רב או שתוצאותיו הקשות הן ארוכות טווח, נוצרת שחיקה בכוחותיו הנפשיים של האדם, והוא עשוי להגיע למצב של "התמוטטות נפשית" לסוגיה. במצב כזה, יש צורך לפנות לאיש מקצוע, על מנת להקל על המצוקה, למנוע הישנות המצב ולחזק את כוחותיו, משאביו והתמודדו של האדם בעתיד.