הוא איתנו כבר יותר מעשרים וחמש שנה - המחשב הביתי: ייעל את חיינו, את תפוקת העבודה שלנו, ואת התעשייה בכלל. מערכת החינוך השכילה אף היא להכיר בסגולותיו של המחשב ובמהירה ילדינו הפכו גם הם לצרכני מחשב משמעותיים בבית.
היצירתיות, השיכלול ותוצרי הטכנולוגיה המואצת גרמה למחשב, ובפרט למשחקי המחשב, להחליף את משחקי הילדות המוכרים ואת המפגשים החברתיים של בני נוער ומבוגרים בני זמננו. אלא שאליה וקוץ בה, אומנם הורים מונעים מעצמם את הדאגה בשליחת הילד לשחק בחוץ, אך סכנה חמורה לא פחות אורבת ממש מתחת לאף - התמכרות למשחקי המחשב.
אם אתם חוששים ש"הילד משחק יותר מידי" או שבן זוגכם "מגזים בזמן האחרון", בהמשך המאמר נפרט כמה נורות אזהרה שיש לשים לב אליהן. כמו כן, אנו מזמינים אתכם להתקשר ולשאול שאלות נוספות, שנותרו חסרות מענה או שנוגעות למישהו מסויים במשפחה שלכם. נשמח לסייע במתן ידע מתאים, הכוונה וייעוץ.
המסכים הם חלק בלתי נפרד מחיינו אבל איך תדעו שילדיכם מכורים אליו? ד"ר אילן טל למגזין "הורים"
אנו רגילים לחשוב על התמכרות בהקשר של סמים או אלכוהול, אך למעשה ישנם סוגי התמכרות רבים אחרים שכולם חולקים את אותם מאפיינים כמו התמכרות לסמים. התמכרויות נחלקות לשתי קבוצות: התמכרות לחומרים כימיים כגון סמים, סיגריות ואלכוהול והתמכרות להתנהגויות כמו קניות, ניקיון, עבודה ו.. כן, גם משחקי מחשב.
אכן, כמעט כולנו עושים בדיוק את אותן התנהגויות, מי יותר ומי פחות. השאלה המתבקשת היא איך נדע שזו התנהגות התמכרותית? אמנם, קיים קושי להבחין מתי ההתנהגות היא נורמטיבית ומתי היא הופכת להתמכרותית. קיימים כמה סימנים העלולים להעיד על התמכרות של ממש.
ראשית נציין כי מכורים למשחקי מחשב הם בדרך כלל בנים, בין אם ילדים, נערים או מבוגרים. המאפיין העיקרי של התנהגות המוגדרת כהתמכרותית היא חוסר שקט, בעיקר כאשר האדם נאלץ לא לעסוק בפעילות ההתמכרותית שלו.
מכורים למחשב מבלים את מרבית זמנם בשהיה מול המחשב, בדרך כלל בשעות הלילה עד שעות הבוקר המוקדמות, ולכן הם גם מתעוררים לרוב רק בשעות הצהריים המאוחרות. כאשר הם קמים מהמחשב, וזה קורה לעיתים רחוקות, הם עושים זאת עבור סיפוק צרכים הכרחיים כמו הליכה לשירותים, שתיה ואכילה. כך, לרוב מכורים למשחקי מחשב יסבלו גם מבעיות אכילה או לפחות מהרגלי אכילה לא נכונים לאור העדפה של מזון מהיר וחטיפים. עוד נזהה התנהלות של הסתרת מידע, התחמקות משאלות, שימוש בתירוצים ודיבור ענייני לצרכים מסויימים בלבד, כלפי בני משפחה וחברים...
למעשה, בחירת החברים של מכורים למחשב תעשה על פי תחום העניין המשותף - משחקי מחשב. פעמים רבות חברויות אלו נוצרות דרך האינטרנט וגם הן אינן יוצאות מגבולות המחשב. לבסוף, מאפיין עיקרי חשוב הוא אובדן עניין בכל המעגלים האחרים בחייו של המכור, בין אם לימודים, עבודה, חברים, משפחה, זוגיות, תחומי עניין אחרים ועוד. ככל שההתמכרות מחמירה, כך גם גוברת ההימנעות מאותם מעגלים, תוך כדי לקיחת סיכון של אובדן עבודה או פירוק המשפחה.
יש להבין כי עולם ההתמכרות הוא עולם הנבנה על הבסיס הנפשי שלנו. כל התמכרות נוצרת על בסיס קושי נפשי שחווינו בעבר או שאנו חווים בהווה. כך, התמכרויות רבות מתפתחות לאור מצבים נפשיים קשים של דיכאון או חרדה ובעיקר בעקבות חוויות טראומטיות. מכורים רבים שמגיעים לטיפול מספרים על התעללות מינית שעברו בילדות, על חווית פוסט טראומה בעקבות תאונה, כתוצאה ממלחמה וכדומה. ההתמכרות מאפשרת להם פורקן של כאב או לחילופין ממסכת את הכאב, בין אם במודע ובין אם לא.
באשר להתמכרות למשחקי מחשב, קבוצת סיכון משמעותית היא בני נוער רגישים, אינטליגנטיים, המתקשים לעמוד בגבולות, בעלי דחף למילוי צרכיהם באופן מיידי, אשר עולמם הפנימי והחיצוני מעורער. פעמים רבות משחקי מחשב, בעיקר משחקי פנטזיה מרובי משתתפים, מהווים תחליף חברתי עבור נערים בעלי קשיים חברתיים בולטים שמתקשים לנהל דו שיח פנים מול פנים עם אדם אחר. עיצוב דמות בדיונית נפוצה בעולם משחקי הפנטזיה מאפשרת לשחקן מאחורי המסך ליצור דמות חזקה, לוחמת, נקיה מדעות קדומות ומחוויות העבר ובכך מהווה עבורו דרך להתמודדות עם קשייו הרגשיים.
חשוב להבין שלמרות שלא נעשה שימוש בחומר כימי מסוכן, הרי שההתמכרות למשחק מחשב, כמו כל התנהגות התמכרותית אחרת, פוגעת באותם מנגונים מוחיים כפי שקורה במוחו של מכור לסמים. אם ההתמכרות לא מטופלת, אט אט פוחתת היכולת של החלק האחראי במוח "לעמוד" מול הדחף וכך גם יכולת השליטה בהתנהגות ההתמכרותית פוחתת.
גמילה מהתמכרות שהיא התנהגותית, כמו התמכרות למשחקי מחשב, קשה מאד לעשות לבד והיא מחייבת טיפול פסיכולוגי על ידי איש מקצוע מיומן. מטרתו של הטיפול היא להגביל את ההתנהגות ההתמכרותית ובו בזמן למלא את החלל הנוצר בעקבות כך, בכמה שיותר עיסוקים וביצירת תחומי עניין מגוונים ובריאים יותר. מילוי חלל זה נעשה גם על ידי עידוד המטופל לחזור לתפקוד - אם בחזרה לעבודה או ללימודים ואם בהקניית הרגלי אכילה ושינה נכונים. כמו כן, מטרת הטיפול היא לסייע למטופל לרכוש מיומנויות חברתיות אנושיות ולתרגל אותם בניסיון ליצור קשרים חברתיים חדשים או לחדש קשרים מהעבר.
אל תהססו! הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי במרכז ד"ר טל ממליצה לפנות לייעוץ ולעזרה מקצועית כבר בשלבים הראשונים של ההתמכרות, על מנת למנוע את הידרדרות ההתמכרות כמו גם את השלכותיה, אך בעיקר לסייע לכם, לבן המשפחה או לחבר בהתמודדות נכונה וביצירת איכות חיים, נפשית ופיזית, בריאה ומאושרת. צרו קשר עימנו.