הורים רבים מתלבטים האם ומתי להתערב בחייהם של ילדיהם המתבגרים. מחד, הם דואגים להם ויודעים כי לא תמיד ההחלטות שהם מקבלים הן החלטות שקולות ונבונות מספיק וכי הם מושפעים מאוד מלחץ חברתי.
הנתונים אודות אחוזי השימוש של בני נוער בישראל בסמים ואלכוהול מוסיפים גם הם לדאגה. מאידך, הם חוששים כי אם יתערבו שלא כהלכה או קצת יותר מידי "יחפרו", הם עלולים "לאבד" את הקשר עם ילדיהם ובכך גם לאבד את היכולת לעקוב אחריהם ולדאוג שהם לא פוגעים בעצמם.
ישנן פעמים בהם עצם החשש איך ומתי לדבר עם הילדים גורם להורים "לשבת על הגדר". אלא שבכל הקשור להתנהגות קיצונית ומסוכנת של בני נוער חשוב לפעול בזמן גם במחיר של לקחת את הסיכון של פגיעה מסויימת ביחסים עמם, על מנת להרוויח במקרים רבים את חייהם ובריאותם.
המסכים הם חלק בלתי נפרד מחיינו אבל איך תדעו שילדיכם מכורים אליו? ד"ר אילן טל למגזין "הורים"
בישראל של ימינו, ובעולם בכלל, בני נוער מתנסים בחומרים שונים כבר מגיל צעיר. רבים מהם מעשנים סיגריות באופן קבוע; אלכוהול נחשב לחלק בלתי נפרד מבילוי ובמקרים רבים הופך למרכיב המרכזי בבילוי, כך שצעירים רבים צורכים כמויות עצומות של אלכוהול.
התנסות ושימוש בסמים גם הוא נפוץ, החל מסמים המופקים מצמחים, סמים המופקים מחומרים סינטטיים, סמי פיצוציות, כמו גם חומרים זמינים וחוקיים כמו דבק מגע, גז צחוק, אצטון, חומרי ניקוי, דלק ועוד וכן שימוש לרעה בתרופות ללא מרשם.
כדאי ללמוד כמה שיותר את הנושא על מנת להיות מוכנים ולדעת לאתר שינויים בהתנהגות שעשויים להעיד על שימוש לרעה או התמכרות.
מהם סמים? סם הוא למעשה כל חומר (בין אם אלכוהול, סמים, תרופות ועוד) המשנה את מצב התודעה של המשתמש בו.
התמכרות היא תלות שמפתח אדם בחומר או הרגל. השימוש הראשוני נועד לשכך ולהקל על קשיים רגשיים כמו חרדה, דיכאון, תחושת ריקנות /או מצוקה אחרת או כדי להשיג הנאה. כשהשפעת החומר פגה צפים שוב הקשיים הרגשיים ומועצמת תחושת היעדר ההנאה שנגרמה מהשימוש הראשוני.
במקרים רבים, לאחר זמן מסוים נוצרת כמיהה חזקה לשוב ולחוש את ההנאה שבשימוש או לשוב ולשהות במצב בו הקושי רגשי נעלם.
כך נוצר מעגל קסמים ותחושה של צורך בלתי פוסק להשתמש ולחוות שוב את התגמול שמעניק החומר. קשה להפסיק באופן עצמאי מעגל זה, וניסיונות להפסיק את השימוש או פרקי זמן בהם האדם אינו נמצא תחת השפעת החומר מביאים להופעתם של סימני גמילה. סימני גמילה (קריז) נפוצים הינם: בחילות, כאבי ראש, סחרחורות, צמרמורות, חולשה, בעיות בעיכול ועוד.
התלות של האדם בחומר בא לידי ביטוי ומושפע מתהליכים המתרחשים במוח. החומר האחראי במוח לתחושת ההנאה (ולכמיהה לשוב לחוש את אותה ההנאה) הינו דופאמין.
חומרים שונים גורמים לייצור מוגבר של דופאמין ובכך להשאיר את המוח במצב מתמשך של צורך בפעילות מהנה ולהביא בכך להתמכרות. במקביל, המערכת האחראית על וויסות ועכבה של התנהגויות אינה מצליחה למתן או לעצור החלטות ומעשים שמפעיל האדם ללא שיקול דעת ושעשויים לפגוע בו.
לסיכום, התמכרות היא הקצנה של הרגל או שימוש בחומר אשר מביא לתלות גופנית, נפשית ופיזיולוגית.
להלן כמה סימנים היכולים להעיד על שימוש לרעה ו/או התמכרות לחומרים בקרב בני נוער.
לעיתים, המתבגר שלכם יפגין סימן אחד או שניים, שהם נפוצים או מהווים חלק מגיל ההתבגרות (כמו למשל הסתגרות בחדר) ואין בהם בהכרח להעיד על התמכרות.
יחד עם זאת, כדאי ומומלץ לשים לב ולעקוב אחר שינויים בהתנהגות, בין אם מתונים ובין אם קיצוניים.
אם זיהיתם כמה סימנים מהנ"ל ו/או ראיתם כי התנהגותו בתקופה האחרונה מקצינה ואינה מאפיינת אותו, מומלץ לפנות להתייעצות עם איש מקצוע על מנת להבין כיצד לעזור לו.
התמכרות היא ברוב המוחלט של המקרים בעיה המערבת את כל המשפחה, ומשפחות רבות של מכורים סובלות ונפגעות מההתמכרות של בן המשפחה לא פחות מהמכור עצמו.