המונח "תשוש נפש" הינו הגדרה המתארת אדם המתקשה לתפקד ולבצע פעולות שגרתיות יומיומיות, אשר עבור אדם אחר הן מובנות מאליהן.
כאשר נדרש אדם שאובחן כתשוש נפש להשתמש בזיכרונו בכדי לנהל את שגרת יומו, למשל בכדי לבצע פעילות יומיומית פשוטה לכאורה הדורשת שימוש בזיכרון, כמו חיוג למספר טלפון, הוא מתקשה לעשות זאת. בנוסף לכך עשויים להיות לו קשיים בהתמצאות בזמן ומקום, כולל בלבול בשעות, בימים ובתאריכים, בלבול באנשים, ובמקומות הגיאוגרפיים.
למשל, תשוש נפש עשוי לחשוב שהוא נמצא עדיין בארץ הולדתו שאינה ישראל, לחשוב כי היום יום ראשון למרות שיום שלישי ועוד. הוא יוכל למשל לזהות את בניו (עד שלבי מחלה מתקדמים) אך יתבלבל בין הנכדים או אנשים אחרים.
כתוצאה מכך, תשוש הנפש עשוי להיות בעל שיפוט חלקי או לקוי בכל הנוגע לביצוע פעולות שונות כדוגמת ביצוע החלטות הנוגעות לבריאותו, ביצוע או אי ביצוע פרוצדורות רפואיות, ביצוע או הימנעות ממהלכים כלכליים או החלטות אחרות.
תשוש נפש עשוי לסבול גם מחוסר עניין או מעורבות בסביבתו, ירידה במצב הרוח, ולעתים גם תוקפנות בלתי מוסברת ובלתי הגיונית. תשושי נפש אשר נמצאים בביתם עלולים לשוטט ללא מטרה ברחובות, בחושבם כי הם נמצאים במקום אחר, ולהימצא על ידי המשטרה במקרה.
הסיבות המרכזיות והשכיחות לתשישות נפש הינן המחלות אשר פוגעות בריכוז ובזיכרון באדם המבוגר, ובראשן דמנציה. סיבת הדמנציה הנפוצה ביותר היא מחלת האלצהיימר אשר פוגעת באופן משמעותי ביכולות הקוגניטיביות של האדם, כפי שלמעשה תואר לעיל.
לתשוש נפש מגיעות זכויות על פי חוקים ותקנות של משרד הבריאות, הבאות לידי ביטוי בהטבות שמספק הביטוח הלאומי. תשוש הנפש יכול לקבל הטבות אלו, לרוב באמצעות בן משפחה על ידי פניה לביטוח הלאומי עם דוקומנטציה מתאימה. חלק מן ההטבות כוללות עזרה פיזית בבית (ביטוח לאומי), גמלה מביטוחים שונים (פרטיים) ועוד.
במידה והאדם יאלץ להתאשפז במוסד טיפולי המותאם למצבו, והוא הוגדר כתשוש נפש, יוכל לקבל, בתנאים מסוימים, עזרה כספית ממשרד הבריאות ("קוד" משרד הבריאות). סידור מוסדי פרטי לגמרי ללא השתתפות המדינה יכול להיות בעל עלות כלכלית משמעותית.
לעיתים ניתן לבקש ממשרד הבריאות אישור להעסקת עובד זר, הדבר תלוי במצבו של תשוש הנפש ויכולתו לבצע פעולות שונות.
הדוקומנטציה הנדרשת לכל הגורמים המתוארים לעיל משתנה בהתאם למקרה. לעיתים יש צורך במכתב פשוט, לעיתים בהערכה מקוצרת ולעיתים בחוות דעת מלאה. הכל בהתאם לעניין, למצבו של האדם, לתוצאות פניה קודמת לגורמים ועוד.
בקליניקה במרכז ד"ר טל אנו מסייעים בהגדרת מצבו הנפשי של האדם ובהערכה קוגניטיבית לצורך קביעת מסוגלותו לצרכים שונים וביניהם חוות דעת עבור תשוש נפש וחוות דעת למינוי אפוטרופוס. אנו מציעים, טרם הפניה לגורמים השונים, להתייעץ עימנו טלפונית, ללא התחייבות בכדי להבין האם אכן נדרש מסמך כלשהו, ואם כן, איזה.