חוות דעת פסיכיאטרית משמשת על מנת להעריך יכולתו של אדם להבין את משמעות ההחלטות המתקבלות על ידו ולאמוד את מצבו הקוגניטיבי.
חוות הדעת משמשת לצרכים משפטיים, ובמקרה של ילדים ונוער היא עוסקת בתחומים הבאים:
ענייני נזיקין
קביעת קיומה של פגיעה נפשית עקב אירוע טראומטי כלשהו. המאורע הטראומטי יכול להיות אירוע התעללות (מיני, רגשי, גופני), מעורבות בתאונת דרכים, פיגוע ועוד. חוות דעת מסוג זה משמשת לתביעות פיצוי, ולתביעות אל מול חברות ביטוח ואל מול ביטוח לאומי.
חוות הדעת משמשת על מנת לזכות בפיצוי מהגורם האחראי לנזק שנגרם לקטין. בתחום הפסיכיאטרי מדובר בנזק נפשי אשר מופיע בפני עצמו, או בנוסף לנזק גופני.
הקריטריונים לקביעת הופעתה של הפרעה בתר- חבלתית בילדות ובנעורים שונים מאשר בבגרות.
במקרה של ילדים ונוער, התסמינים של הפגיעה משתנים על פי השלב ההתפתחותי בו נמצא הקטין מבחינה קוגניטיבית, רגשית ותפקודית. על מנת לבצע הערכה נכונה לאפשרות קיומה של הפגיעה, יש לאסוף באופן שיטתי מידע התפתחותי מפורט מהורי הקטין ומגורמים אחרים בסביבתו.
בנוסף, בעקבות פגיעה לעתים עולה צורך בטיפולים פרא-רפואיים כגון קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, הוראה מתקנת ועוד. תביעה תתבקש להוכיח את הקשר בין הצורך בטיפולים אלו ולבין הפגיעה שהייתה.
כשירות משפטית
אמידת היכולת לעמוד לדין משפטי ולשאת באחריות פלילית. במקרים בהם קטין מועמד לדין וקיים הצורך לוודא כי הוא מבין את ההליכים המשפטיים, או כאשר עולה ספק לגבי הבנתו את העבירה אשר ביצע. זאת על רקע מצבו הנפשי בעת ביצוע העבירה או במשך תקופת המעצר וקיום ההליכים נגדו.
בנוסף קיימת חוות דעת להמלצה על חלופת המעצר בטיפול פסיכיאטרי ו/או רגשי אינטנסיביים.
הוכחת זכאות
הכרה בבעיה התפתחותית ו/או נפשית להוכחת זכאות - הכרה בבעיה נפשית לצרכי קבלת הטבות מביטוח לאומי או פרטי, ועל מנת לממש זכויות רפואיות. חוות הדעת נדרשת כאשר ההורים מבקשים שילדם יוכר כבעל צרכים מיוחדים.
מסוגלות הורית
חוות דעת זו נעשית במקרים של מאבק על קבלת המשמורת המשפטית על ילד, או כאשר קיים ספק לגבי קביעת המשמורן המתאים.
חוות הדעת עוסקת במידת התאמתו של ההורה להוות משמורן לילדו, ונערכת על ידי צוות רב מקצועי הבודק את ההורים, הילדים והאינטראקציות ביניהם. הצוות מסכם את הבדיקות השונות שנעשו לכדי המלצה בנוגע לקבלת המשמורת ולהסדרי הראייה, ובית המשפט מחליט האם לקבל את ההמלצה.