במציאות הישראלית של היום, רבים חווים תחושות חרדה באופן יומיומי. זה לא מפתיע – אחרי שנים של מגפה, מתחים ביטחוניים ואי-יציבות חברתית, מערכת העצבים שלנו עובדת שעות נוספות. חרדה כללית מתארת דאגה מתמשכת ורחבה, כזו שמלווה אותנו בכל תחומי החיים גם ללא איום מיידי. לעומתה, חרדה אקוטית היא התקף פתאומי וסוחף של פחד עז – לעיתים קרובות מוכרת כ"התקף חרדה" או פאניקה. בתקופות מתוחות, כמו לאחר אירועי לחימה או משבר חברתי, התחושות הללו עלולות להתגבר. למעשה, דווח שבשנת 2024 כ-20% מהישראלים סבלו מרמות גבוהות של חרדה. חשוב להבין שחרדה היא תגובה טבעית למצב מאיים, אך כשהיא משתלטת ומפריעה לתפקוד, ולכן מדובר במצב שדורש התייחסות.
תסמינים נפוצים של חרדה
• תסמינים גופניים: דפיקות לב מואצות, הזעת יתר, רעד, תחושת מחנק או קוצר נשימה, בחילות וכאבי בטן. לעיתים מתלווה תחושת נוקשות בשרירים או סחרחורת.
• תסמינים נפשיים: דאגות בלתי פוסקות, מחשבות טורדניות על תרחישים שליליים, פחד לא מוסבר ש"משהו רע יקרה". רבים חווים גם חוסר שקט וקושי להירגע, או תחושה של "עצבים על הקצה".
• תסמינים התנהגותיים: הימנעות ממצבים שמעוררים חרדה (למשל אנשים, חדשות, מקומות סגורים), עצבנות או התפרצויות, וקושי בריכוז ובשינה. במצב של התקף חרדה אקוטי, ייתכן צורך לברוח מהמקום באופן מיידי או קריאה לעזרה רפואית מחשש שמדובר באירוע לבבי.
חשוב לציין שכל אחד חווה חרדה בצורה קצת שונה. אצל חלק זה מתבטא יותר פיזית, ואצל אחרים – במחשבות ודאגות. בעידן המתוח שאנו חיים בו, טריגרים לחרדה יכולים להיות חדשות על אירוע ביטחוני, אזעקה פתאומית, או אפילו מתחים חברתיים בסביבתנו. התחושות אמיתיות ומובנות – אתם לא לבד בתחושה הזו, וניתן למצוא לה פתרונות.
רקע חברתי והשפעת המצב בישראל על חרדה
בישראל, מצבי חירום ומתח הפכו כמעט לשגרה. אירועים כמו מבצעים צבאיים, פיגועים או אי ודאות פוליטית מגבירים את רמת החרדה הכללית בציבור. אחרי תקופות של מלחמה או מתיחות גבוהה, אנשים רבים מדווחים על דריכות מתמדת: למשל, קופצים מרעש חזק או נמנעים ממקומות הומים. גם משבר הקורונה העולמי תרם לעלייה ברמת המתח הנפשי. החרדה יכולה להיות מדבקת חברתית – כשכולם סביב מודאגים, קל להיסחף לזה. מצד שני, המודעות הגבוהה היום לבריאות הנפש גם גורמת לכך שיותר אנשים מזהים את התחושות שלהם כחרדה ופונים לקבלת עזרה, וזה דבר חיובי. אף על פי שהמציאות לעיתים מלחיצה, אין צורך להתמודד עם החרדה לבד.
אפשרויות טיפול בחרדה
הבשורה הטובה היא שיש מגוון טיפולים יעילים בהתמודדות עם חרדה, הן כללית והן התקפית. טיפול פסיכולוגי מסוגים מסוימים הוא קו ראשון מומלץ:
• טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): שיטת טיפול ממוקדת המקנה כלים לזהות דפוסי חשיבה מלחיצים ולשנות אותם, לצד תרגול התנהגותי (כגון חשיפות הדרגתיות למה שמפחיד) כדי להפחית את הפחד. בטיפול לומדים איך ״לאלף״ את המחשבות שמפחידות, טכניקות הרפיה, נשימה נכונה והתמודדות מנטלית עם התקפי חרדה, כך שהחרדה הופכת לנשלטת יותר.
• טיפול תרופתי: במקרים מסוימים של חרדה משמעותית, שילוב תרופות יכול לעזור. תרופות נוגדות חרדה ודיכאון (כגון ממשפחת SSRI או SNRI) נפוצות כקו טיפול ראשון לחרדה ממושכת. הן מאזנות את רמות הסרוטונין במוח ומפחיתות דאגה לאורך זמן. במצבים אקוטיים במיוחד, ולעיתים באופן זמני בלבד, פסיכיאטר עשוי לרשום גם תרופות הרגעה קצרות טווח (כגון בנזודיאזפינים) להקלה מיידית – אך בזהירות, בשל סיכון להתרגלות. כל טיפול תרופתי -כמו גם פסיכולוגי- מותאם אישית לאדם ולמצבו.
• טכניקות הרפיה ומיינדפולנס: שילוב של תרגולי מדיטציה, מיינדפולנס (קשיבות) ויוגה יכול לסייע בהרגעת מערכת העצבים. למידה של שליטה בנשימה והרפיית שרירים פרוגרסיבית הן טכניקות פשוטות יחסית שמסייעות בזמן התקף חרדה וגם כמניעה בשגרה, אבל לרוב משולבות עם טיפול קוגניטיבי.
• טיפול בקבוצה ותמיכה: עבור חלק מהאנשים, סדנאות לניהול חרדה יכולות להיות מועילות. בסדנא, ניתן ללמוד טיפים להתמודדות, ההנחיה המקצועי תאפשר מרחב לתרגול כישורי התמודדות בסביבה בטוחה.
• פעילות גופנית ואורח חיים: חשוב לא לזלזל בהשפעת הגוף על הנפש. פעילות אירובית סדירה (כמו הליכה, ריצה, שחייה) משחררת במוח אנדורפינים שמפחיתים מתח. גם הקפדה על שינה טובה ותזונה מאוזנת (הימנעו מעודף קפאין למשל) תורמת ליציבות נפשית ולהפחתת חרדה.
ב"מרכז ד"ר טל" לתמיכה רגשית ונפשית, אנו משלבים בין הגישות השונות כדי ליצור עבורכם תוכנית טיפול אישית. לצוות שלנו ניסיון רב
בטיפול בחרדה, והוא כולל פסיכולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים ופסיכיאטרים שיעזרו לכם הן בהיבט הנפשי והן במידת הצורך בהיבט התרופתי. חשוב לזכור שהחרדה אינה גזרת גורל – עם הכלים הנכונים והתמיכה המתאימה, ניתן להחזיר את תחושת השקט והרגיעה לחיים.
פנייה לעזרה והתמודדות
אם אתם מרגישים שהחרדה מנהלת את חייכם שאינכם צריכים להתמודד איתה לבד. הפנייה לעזרה מקצועית היא צעד אמיץ ונכון שיעזור לכם וליקיריכם. אפשר לעזור לכם לצאת מזה. אתם מוזמנים ליצור קשר עם המרכז שלנו לתיאום שיחת היכרות וייעוץ. יחד נבנה עבורכם את הדרך חזרה לרוגע ולביטחון בחיי היומיום. אין סיבה להמשיך לסבול – אנו כאן כדי לעזור, וללוות אתכם עד שתרגישו שוב שאתם מנהלים את חייכם, ולא החרדה.