לחץ וחרדה מראיונות עבודה? חייגו:03-6413483
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


על לחץ וחרדה מראיונות עבודה וכיצד ניתן להתמודד

בעבר, רוב האנשים עבדו במקום אחד קבוע, למשך 30 שנה ואף יותר. בעשורים האחרונים תופעה זו הופכת לנדירה יותר ויותר.

כיום, מדברים יותר על "קריירה שנייה" או שלישית, הסבה מקצועית כבר איננה נחלת מעטים והצצה לקורות חיים שונים מעידה על הדינמיות של עולם התעסוקה, בו אנשים מתנסים במגוון רחב של תחומי עיסוק.

כמו כן, בעולם של ימינו ישנה חשיבות כמעט קריטית להשגת תואר אקדמי, כאשר במקרים רבים, תואר ראשון או תעודה בלבד אינם מספיקים.

מכאן, שבעידן המודרני אנשים רבים נאלצים או מעוניינים להחליף מספר עבודות במהלך החיים. התנסות בראיונות עבודה, כל כמה שנים, הופכת לחלק טבעי בתהליך זה.

חשש, מתח, עצבנות, תחושה אי-נעימות או חוסר ביטחון זמני - נפוצים כמעט אצל כל מי שניגש לריאיון עבודה.

תחושות אלו הן טבעיות; אחרי הכל ראיון עבודה היא סיטואציה בה אנו נדרשים להוכיח את עצמינו, לנסות לענות על ציפיות המעסיק, להביא את האני המקצועי והאישי שלנו באופן אידאלי וכמובן להתחרות במועמדים רבים אחרים.

חייג/י לשיחה אישית: 03-6413483

רוב האנשים נכנסים לחדר הריאיון עם תחושות אלו אשר פוחתות או חולפות ככל שהריאיון מתקדם.

אלא שעבור לא מעט אנשים, החשש מפני ריאיון העבודה עלול לסכל את מהלך כל הריאיון ולעיתים גם למנוע מהם להיכנס לחדר או בכלל לגשת לראיון עבודה, גם אם הם מאוד רוצים בה או מתאימים לה.

סימנים המעידים על חרדה מראיון עבודה

כאמור, כל אדם צפוי לחוות חשש קל, דפיקות לב מואצות רגע לפני הכניסה לריאיון ואולי גם עצבנות. יחד עם זאת, ישנם כמה סימנים שעשויים להעיד על חרדה המצריכה התייחסות:
 

  • האם לפני הריאיון אתה סובל מהזעה בידיים, רעד, עצבנות יתר, יובש בפה, בחילה ומיחושים גופניים אחרים?
     
  • האם כמה ימים לפני הריאיון אינך מצליח לישון, המחשבות מטרידות בלי הרף, אתה עסוק בתרחישים שליליים שעשויים להתרחש במהלך הריאיון או בחשש שבראיון עצמו תהיה מושא ללעג או ביקורת. האם אתה שוקל לא להופיע לריאיון או מתייאש מראש מהאפשרות שתצליח בו?
     
  • האם במהלך הריאיון אינך מצליח להיות מרוכז בדבריו של המראיין, אתה שוכח את כל מה שרצית להגיד, מתבלבל, מגמגם, מזיע, מכווץ במקום ועסוק בדרך בה אתה נתפס באותו רגע בעיני המראיין או שאולי אתה נוהג לדבר ביתר פתיחות עם המראיין, למרות שתכננת לשדר מקצועיות וריחוק?

הסימנים הגופניים והחשש מפני ביקורת או שיפוט חיצוני הם במידה רבה מאפיינים של חרדה חברתית, ואכן אנשים רבים הסובלים מחרדה מפני ראיונות עבודה, מבטאים למעשה חרדה כוללת יותר ממגוון מצבים חברתיים.

כך שהמפגש בינם לבין המראיין מהווה דוגמא נוספת לחרדה מפני סוגים אחרים של מפגשים חברתיים (רשמיים יותר או פחות).

במפגשים מעין אלו אנשים בעיקר חוששים מפני מה שאחרים יחשבו עליהם, חוששים שהם יגידו את הדבר הלא נכון, יביכו את עצמם, יהיו נתונים לביקורת ולבסוף יגרמו לכך שהם יידחו.

חשש מביקורת במהלך ריאיון עבודה קשור פעמים רבות לביטחון עצמי נמוך. למעשה, אנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך הם המבקרים החמורים ביותר של עצמם והם נוטים לחשוש שכפי שהם שופטים את עצמם כך גם יעשו אחרים.
 

 

כמו כן, הם נוטים להתמקד בחסרונות ובכישלונות שלהם ולהתעלם מהצלחות וכישורים, דפוס נוסף שהם חוששים שיבוא לידי ביטוי בראיונות.

ביטחון עצמי נמוך, חרדה חברתית וחרדה מראיונות עבודה קשורים זה לזה בקשר הדוק, מסיבה זאת התמודדות עם פחד מראיונות עבודה לעיתים מחייב טיפול רגשי המתייחס לכל האספקטים הללו בניסיון להתגבר על הפחד.

"טוב לי איפה שאני": על הימנעות כתוצאה מחרדה

אחת ההשלכות המשמעותיות של חרדות מראיונות עבודה היא הימנעות. "רגליים קרות" הוא מושג המתאר את הביטוי הנפוץ של הימנעות מעין זו.

אחרי שנשלחו קורות החיים, נעשתה שיחת טלפון ראשונית עם המעביד הפוטנציאלי וכבר נקבעה פגישה לריאיון - אנשים הסובלים מחרדה מראיונות עבודה נוטים לבטל ברגע האחרון את הריאיון או פשוט לא להגיע.

במקרים אחרים, החרדה המציפה עשויה לשתק כל-כך עד כדי שאותם אנשים חשים באמת או מסבירים לעצמם ולאחרים שוב ושוב שבעצם טוב להם איפה שהם נמצאים והם אינם מעוניינים להחליף עבודה, גם אם העבודה לא תואמת את כישוריהם וגם אם התנאים קשים להם.

ריאיון העבודה האפשרי מהווה איום משמעותי עבורם וגורם להם להעדיף להישאר ב"אזור הבטוח", הגם שהוא אינו עונה לצרכים שלהם או גורם לחוסר שביעות רצון וסבל.

התמודדות וטיפול בחרדה מראיונות עבודה

הפחתת החרדה והמתח מראיונות עבודה טמונה ראשית כל בהכנה מוקדמת: הכנה הן באיסוף הידע הרלוונטי למשרה אליה מועמדים ותכנון מוקדם של התכנים והמסרים שחשוב לך להעביר במהלך הריאיון. ככל שאיסוף הידע יהיה רחב יותר כך רמת המתח והחרדה יפחתו.

כך למשל מומלץ לבדוק מראש כיצד מגיעים למקום הריאיון ואולי אף לעשות נסיעה מוקדמת לאזור.

הכנה משמעותית נוספת היא תכנון של תשובות לשאלות שנהוג לשאול בכל ראיון עבודה, כמו: מדוע הנך חושב שאתה מתאים לעבודה? ספר לי על תכונות חיוביות ושליליות שלך? מדוע עזבת את עבודתך הקודמת? ועוד. מומלץ לכתוב ולהתאמן בקול רם על תשובות אלו.

טכניקות הרגעה כמו הרפית נשימות או דימיון מודרך יכולות לסייע עם המתח המופיע בסמוך לריאיון. ניתן ללמוד טכניקות אלו לבד בבית ומומלץ לתרגלן כמה שבועות לפני הריאיון.

התמודדות חשובה נוספת היא ההתמודדות עם המחשבות המטרידות, חשש מפני מהלך הריאיון עצמו מתגבר לא פעם בעקבות התרחישים השליליים שאנו יוצרים לעצמנו באשר למהלך הריאיון ולסיכוי שלנו לעבור אותו.

מחשבות אלו עולות בסמוך לריאיון, אך במקרים של חרדה משמעותית אנשים מדווחים כי הם מופיעות במהלך כל היום, מתגברות בלילה, אינן מרפות ואף פוגעות בתפקוד.

ניתן לשנות דפוסי מחשבה באמצעות מגוון שיטות טיפול חדשות, כמו למשל טיפול באמצעות ביופידבק, טיפול באמצעות כלים קוגניטיביים התנהגותיים ועוד.

פניה לטיפול פסיכולוגי חשובה כאשר החרדה מביאה להימנעות, יוצרת תסכול מתמשך, תחושה של החמצה, פגיעה בתפקוד, מצוקה ואף דיכאון. כמו כן, מומלץ לפנות לטיפול כאשר החרדה מופיעה יחד עם דימוי עצמי נמוך או חרדה ממצבים נוספים.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה