חרדת בחינות - מהן חרדות בחינה וכיצד מתמודדים עימן?
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


מהי חרדת בחינות וכיצד להתמודד איתה?

אבחון חרדת בחינות

העולם המודרני מחייב אותנו להבחן שוב ושוב - במוסדות אקדמיים (בית ספר, אוניברסיטה), לקראת משרה חדשה (ראיונות עבודה), ועוד ועוד. חרדת בחינות היא תופעה השייכת למשפחה המכובדת והגדולה של חרדות.

רוב האנשים, נלחצים לפני בחינות, חוקרים מייחסים ללחץ הנורמטיבי לקראת בחינות, אלמנט מקדם ומדרבן.

אך כאשר הלחץ גורם לשיתוק היכולת ומורגש כחסר שליטה יש לשקול התיכנות של חרדת בחינות. במקרה כזה חשובה אבחנה נכונה של חרדת מבחנים ומציאת טיפול שיעזור באופן מהיר לשם מניעת עוגמת נפש וייאוש.

אבחון מדוייק וטיפול מקצועי ואדיב, תוכל למצוא בקליניקה, אלו ניתנים על ידי צוות מומחים לטיפול בהפרעות החרדה למינהן, בכללן חרדת בחינות.

חרדה היא התגובה של אדם למצב, שעמו הוא חושב שהוא לא יכול להתמודד או יכול להתמודד באופן חלקי ביותר או באופן, שמראש נתפש כמעורר תפקוד נמוך.

למעשה, חרדת בחינות, היא תופעה נפוצה מאד, שממנה סובלים כ-15% מהתלמידים ומהסטודנטים. החרדה מסוג זה היא חרדה, סביב ביצועים, מופיע לחץ גדול, שמוריד מאד או עד כדי בטול את יכולות הנבחן. במצבים אלו, יכולה להתפתח מצוקה נפשית קשה.
 

במה מתאפיינת חרדת בחינות?

  • סימפטומים גופניים - ככל החרדות, גם כאן, הסובל מחרדת בחינות יכול לחוש דפיקות לב מואצות וקוצר נשימה, הזעת יתר, יובש בפה, ולעתים עד כדי תעוקה בחזה. קיראו עוד על התקפי חרדה.
     
  • תגובה רגשית - דאגה, לחץ, פחד.
     
  • תגובה מחשבתית - מחשבות שליליות שאינן מרפות (אובססיביות) עד כדי הקצנת מחשבות, בלבול, שנוי הזכרון לדבר חדש, שכחה, ביקורתיות, ולעתים, אף פגימה ביכולות השיפוט וההגיון.
     
  • חוסר ריכוז רב, עד כדי איבוד היעילות ויכולת הרכוז, הן כבר בשלב הלימודים לבחינה או בעת התרחשותה.
     
  • הימנעות מהמצב שמעורר חרדה (עד כדי התחלות ובטול המצבים המעוררים חרדה).
     
  • פעמים רבות המצב מוקצן עוד יותר עבור אנשים הנבחנים בע"פ.

 

רוב האנשים, נלחצים לפני בחינות, חוקרים מייחסים ללחץ הנורמטיבי לקראת בחינות, אלמנט מקדם ומדרבן.

מזהה את הסימנים אצלך? נשמח לשמוע ממך ולסייע

מי עלול לסבול מחרדת בחינות?

לרוב, דווקא אנשים שחשוב להם מאד להצליח, מועדים לפתח חרדת בחינות. פעמים רבות הם מתוארים כפרפקציוניסטים, עלולים להיות אובססיביים בתחומים שונים, הם מגלים קושי להתמודד עם תסכולים אחרים וחשוב להם גם, לעתים, לרצות אחרים.

בנוסף, אם הבחינה שעל אדם לעבור היא גורלית (תשפיע במיוחד על עתידו), כגון בחינת לשכה של עורכי דין,  בחינת סיום בית הספר לרפואה וכדומה, גם אז עלולה להתפתח חרדת בחינות.

זאת ועוד, גם אנשים בעלי קשיי למידה  או הפרעות קשב וריכוז - עלולים לפתח חרדות בחינה. במיוחד, בגלל תחושת חוסר בטחון לגבי יכולתם לבצע בחינה. יתרה מכך, אם הקשיים לא אובחנו בזמן והתלמידים, לא קיבלו כלים ללמידה נכונה – חרדת הבחינת יכולה להתעצם.

חשוב לציין שאין כל קשר בין רמת האינטיליגנציה לבין חרדת בחינות. חרדת בחינות קשורה במרכיבים הנפשיים של האדם, ברמת הציפיה שלו מעצמו או רמת הציפיה של הסביבה ממנו, ולרוב מסיבות אלו היא תתפתח, בלי קשר לרמת המשכל.

למידע נוסף על מאפייני חרדת בחינות, אבחון ואפשריות טיפול, למבוגרים או ילדים, קבע פגישת ייעוץ ראשונית, ללא התחייבות, ונשמח לענות על כל שאלותיך בנושא.
 

מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה