חרדה נטישה בקרב מבוגרים
  חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


חרדת נטישה בקרב מבוגרים

חרדת נטישה היא הפחד מפני פרידה או אובדן של קשר משמעותי קרוב, בין אם הקשר הוא עם אדם משמעותי, חפץ או מקום. רבים נוטים לקשר בין חרדת נטישה לבין תקופת הילדות, בה פרידה של הילד מאמו מלווה בבכי צעקות ותחושה של פחד. אלא שחרדת נטישה איננה נחלתם האישית של ילדים צעירים בלבד ולמעשה היא מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל מבוגרים, אך כמובן בביטויים שונים במעט.

המשותף לכל הסובלים מחרדת נטישה היא הופעתה של תחושת פחד עד תחושה של חוסר אונים ואף תחושת כיליון, במצבים של פרידה מהבית או פרידה מאדם משמעותי.

צלצלו עכשיו ונשמח לסייע: 03-6413483

כך למשל יש המביעים חרדה גדולה ותחושה כי "זנחו אותם לאנחות" כאשר אדם משמעותי הולך לקנות חלב ומתעכב או כאשר הוא לא עונה לטלפון יותר מחצי שעה. דוגמא נוספת לחרדת נטישה מופיעה אצל בני נוער המתגייסים לצבא ובכך מחויבים לצאת מהבית לפרק זמן ארוך.

מכאן שישנן צורות רבות לביטויה של חרדת נטישה. יש המבטאים את תחושת החרדה בצורה של בכי, הסתגרות, דיכאוןפאניקה, חוסר אונים אל מול אפשרות האובדן של אדם קרוב.

יש המביעים דאגנות יתר כללית או ספציפית כלפי חווית האובדן האפשרית, ויש המבטאים את אותן תחושות חרדה בדרכים של כעס ותוקפנות.

ככל קושי נפשי אחר גם במקרה של חרדת נטישה, כאשר היא פוגעת בתפקוד או גורמת למצוקה של האדם, נדרשת התייחסות ייחודית.

לחצו לקריאה מורחבת על הפרעת אישיות תלותית

אם חווית תחושות אלו בסיטואציות דומות, שהביאו לתחושת סבל, ייתכן ויש מקום להתערבות וסיוע מקצועי. לחצו כאן ופנו אלינו בכל עת ואחד מאנשי הצוות של הקליניקה יישמח להיפגש עמך ולעזור. 

ישנן סיבות רבות לחוויה של חרדת נטישה בקרב מבוגרים, חלקן קשורות באירועי עבר קשים, אחרות בקיומה של חרדת פרידה כבר מהילדות, בנוסף לתכונות אישיות ותורשה יש גם השפעה על היווצרות חרדת נטישה.

חרדת נטישה מהילדות, שלא טופלה והמשיכה לבגרות, גורמת ליצירת תלות ולהיעדר רכישת מיומנויות התמודדות אל מול "סכנות" שמציבה הסביבה ופיתוח של תחושת בדידות וחרדה כאשר ניצבים מולן. הן תלות והן היעדר מיומנויות התמודדות נכונות עלולות להתבטא בסימני חרדה אופיינים במצבים בהם נשקפת סכנה של פרידה מאדם או מקום משמעותיים.

 

 

לחצו כאן לקריאה מורחבת בנושא התקף חרדה

העברתם של דפוסי חרדה מההורים לילדים, מהווה סיבה נוספת לחרדת נטישה המתפתחת מהילדות. בדרך כלל הורה הסובל מקשיי חרדה יעביר את אותם תחושות והתנהגויות לילדיו. כך גם התנהגות של דאגה מוגזמת לילד ולבריאותו עלולה לגרום לו לתפוס את העולם כמסוכן ולמנוע ממנו את היכולת להתמודד בעצמו עם האתגרים שמציבים החיים.

לחצו לקריאה מורחבת בנושא היפוכונדריה

גורם אחר העלול להביא לחרדת נטישה הוא חוסר ביטחון עצמי או דימוי עצמי נמוך. אלו פעמים רבות באים לידי ביטוי ביצירת תלות של אדם באדם משמעותי או במקום המעניק את הביטחון שחסר לאדם. כאשר דמות זו או מקום זה נעדרים עלולה להתפתח חרדת נטישה. חוסר ביטחון נוצר בילדות לעיתים בשל דרישות מוגזמות של הורים, פרפקציוניזם או ביקורתיות רבה. 

כך גם טראומות שהסתיימו בחוויה של דחיה והזנחה כמו למשל מוות של אדם קרובהתעללות מינית או פיסית, מובילות להיעדר ביטחון ותלות המאופיינות, כאמור, בקשיי נטישה ופרידה. 

לכל אחד מאיתנו נסיבות חיים שונות שהביאו אותו לדרכי התמודדות אחרות עם מציאות חייו. מסיבה זו לכל אחד גם מתאים טיפול אחר. התמודדות עם קשיי פרידה היא אפשרית ובאמצעות טיפול נכון ניתן להצליח להתמודד עם האתגרים הגדולים והקטנים שיוצרים תסכול ומתח הפוגעים באיכות חיינו.

התקשרו בכל עת וקבעו פגישת ייעוץ בה איש מקצוע יבנה איתכם את התוכנית הטיפולית המתאימה ביותר עבורכם.

 

שאלות תשובות בחרדת נטישה

1.מה הסימפטומים של חרדת נטישה ?

מרבית הסימפטומים בקרב ילדים הם פיזיים (כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות וכו) אך נפוצים גם סימפטומים התנהגותיים כמו היצמדות להורה, בכי, אי רצון להיפרד, התקפי זעם ועוד. בקרב מבוגרים הסימפטומים מתבטאים לרוב בהתנהגות – כעס, עצבנות יתר, תוקפנות ואף אלימות. חרדת הנטישה עשויה להופיעה בעוצמות שונות אשר יכולות להשפיע על התפקוד היומי.

2.עד איזה גיל נמשכת חרדת נטישה אצל תינוקות ?

בדרך כלל חרדת נטישה אצל תינוקות נמשכת עד לגיל שנתיים וחצי. בשלבים אלו של התפתחות התינוק היא תחלוף מעצמה.

3.איך מתחיל התקף חרדה ?
התקף חרדה אשר נקרא גם התקף פאניקה הוא התקף שמופיעה ללא סיבה ברורה. התקף החרדה עשוי לגרום לפחד גדול המלווה בתחושות גופניות שונות כגון דופק מואץ, הזעה, סחרחורות, תחושות חום ועוד.

 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה