חרדה נטישה בקרב מבוגרים - מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


חרדת נטישה בקרב מבוגרים

מהי חרדת נטישה

חרדת נטישה היא הפחד מפני פרידה או אובדן של קשר משמעותי קרוב, בין אם הקשר הוא עם אדם משמעותי, חפץ או מקום. רבים נוטים לקשר בין חרדת נטישה לבין תקופת הילדות, בה פרידה של הילד מאמו מלווה בבכי צעקות ותחושה של פחד. אלא שחרדת נטישה איננה נחלתם האישית של ילדים צעירים בלבד ולמעשה היא מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל מבוגרים, אך כמובן בביטויים שונים במעט.

המשותף לכל הסובלים מחרדת נטישה היא הופעתה של תחושת פחד עד תחושה של חוסר אונים ואף תחושת כיליון, במצבים של פרידה מהבית או פרידה מאדם משמעותי.

צלצלו עכשיו ונשמח לסייע: 03-6413483

כך למשל יש המביעים חרדה גדולה ותחושה כי "זנחו אותם לאנחות" כאשר אדם משמעותי הולך לקנות חלב ומתעכב או כאשר הוא לא עונה לטלפון יותר מחצי שעה. דוגמא נוספת לחרדת נטישה מופיעה אצל בני נוער המתגייסים לצבא ובכך מחויבים לצאת מהבית לפרק זמן ארוך.

מכאן שישנן צורות רבות לביטויה של חרדת נטישה. יש המבטאים את תחושת החרדה בצורה של בכי, הסתגרות, דיכאוןפאניקה, חוסר אונים אל מול אפשרות האובדן של אדם קרוב.

יש המביעים דאגנות יתר כללית או ספציפית כלפי חווית האובדן האפשרית, ויש המבטאים את אותן תחושות חרדה בדרכים של כעס ותוקפנות.

ככל קושי נפשי אחר גם במקרה של חרדת נטישה, כאשר היא פוגעת בתפקוד או גורמת למצוקה של האדם, נדרשת התייחסות ייחודית.

לחצו לקריאה מורחבת על הפרעת אישיות תלותית

אם חווית תחושות אלו בסיטואציות דומות, שהביאו לתחושת סבל, ייתכן ויש מקום להתערבות וסיוע מקצועי. לחצו כאן ופנו אלינו בכל עת ואחד מאנשי הצוות של הקליניקה יישמח להיפגש עמך ולעזור. 
 

מהי חרדת נטישה אצל מבוגרים?

חרדת נטישה אצל מבוגרים הינה תופעה רווחת יחסית. לפי ההערכה כ-7% סובלים מחרדת נטישה בשלב מסוים בחייהם. לתופעה מאפיינים של רמת חרדה משמעותית, לרוב על רקע של חרדה מפרידה מאדם קרוב או מקום משמעותי שהעניק תחושת ביטחון. לפעמים, היא תתבטא באמצעות סימפטומים נפוצים של הפרעת פאניקה או התקפי חרדה. ישנן סיבות רבות לחוויה של חרדת נטישה בקרב מבוגרים, חלקן קשורות באירועי עבר קשים, אחרות בקיומה של חרדת פרידה כבר מהילדות. בנוסף, גם לתכונות אישיות ותורשה ישנה השפעה על היווצרות חרדת נטישה.

חרדת נטישה מהילדות, שלא טופלה והמשיכה לבגרות, גורמת ליצירת תלות ולהיעדר רכישת מיומנויות התמודדות אל מול "סכנות" שמציבה הסביבה. חרדה זו מובילה לפיתוח של תחושת בדידות וחרדה כאשר ניצבים מול אותן סכנות. הן תלות והן היעדר מיומנויות התמודדות נכונות עלולות להתבטא בסימני חרדה אופייניים במצבים בהם נשקפת סכנה של פרידה מאדם או מקום משמעותיים.

עם זאת, יש לציין שהפחד עצמו מנטישה הוא טבעי, ושהיעדר תגובה לנטישה של אדם קרוב יכול להעיד על הפרעות תקשורת אצל תינוקות וילדים בגיל הרך.

דפוסים של חרדת נטישה בתוך זוגיות הם מעט שונים וכוללים בתוכם גם חשש מדחייה, האשמת בן או בת הזוג, תחושת מחנק במערכת היחסים, היצמדות והישענות על בן הזוג. במקרים רבים חרדה זו תעיב על הקשר ותוביל למשבר.

חרדת הנטישה יכולה להתבטא במגוון דרכים וביטויים. היא עשויה להתבטא בבכי משמעותי או היסטרי, התקפי פאניקה, דיכאון, הסתגרות והתבודדות, חוסר אונים בגלל החרדה לאבד אדם קרוב, דאגנות יתר, תוקפנות כלפי אחרים, התקפי כעס וזעם, ועוד.

 

לחצו כאן לקריאה מורחבת בנושא התקף חרדה

מה מאפיין את חרדת הנטישה אצל נשים וגברים?

ישנן סיבות רבות שעלולות לגרום לחרדת נטישה אצל נשים וגברים. לעיתים החרדה נובעת מאירועי עבר קשים, ולעיתים בעקבות חרדת נטישה בילדות שלא טופלה. במקרים כאלו, חרדת הנטישה צפויה להימשך גם לבגרות ולא לעבור מעצמה ללא טיפול. יש לכך השפעות על מבנה האישיות, ללא טיפול מקצועי האדם עלול להתקשות בהתמודדות עם סיטואציות שונות בחייו.

אצל נשים, חרדת הנטישה נחשבת למשמעותית, ואצל אימהות בפרט. במחקרים התגלה שיכולת התפקוד של אימהות צעירות הסובלות מחרדת נטישה נמוך בהרבה בהשוואה לנשים שאינן סובלות מכך. כמו כן, אימהות הסובלות מכך מרגישות פגיעות מאוד, ובמיוחד בכל הקשור להתמודדות עם ילדיהן. הן לרוב יתקשו להשאיר את הילדים תחת השגחה של אדם אחר, יחוו מצבי רוח משתנים וקשיים בזוגיות.

לחצו לקריאה מורחבת בנושא היפוכונדריה

דוגמאות לתסמיני חרדת נטישה

הסובלים מחרדת נטישה- הן גברים והן נשים, יסבלו מקנאה מוגזמת ומרגישות יתר במערכת יחסים אינטימית. זה יבוא לידי ביטוי בדאגנות בעוצמה גבוהה, אובססיביות כלפי בן או בת הזוג, כעס ומחשבות טורדניות על פרידה. כמו כן, הם עלולים להגיב באופן בלתי נשלט וחסר פרופורציה לתגובות ולמעשים של בן או בת הזוג ושל הילדים.

דפוסי התנהגות לחרדת נטישה בקרב מבוגרים

בעוד שדפוסי חרדת הנטישה בקרב ילדים יותר פיזיים לרוב ויתבטאו בכאבי ראש, בטן, כאבי שרירים ובחילות, אצל מבוגרים לא כך הדבר.

דפוסי ההתנהגות אצל מבוגרים הסובלים מחרדת נטישה הם התנהגותיים יותר ויתבטאו בדרך כלל בכעס, עצבנות יתר, תוקפנות ואף אלימות במקרים קיצוניים.

החרדה יכולה להופיע במגוון עוצמות שונות- מדאגנות יתר ועד לחרדה היסטרית ובלתי נשלטת. דפוסים אלו והחרדה שבבסיסם יכולים לגרום למצוקות ולקשיים שונים בתפקוד שלנו ביומיום.

דפוסי התנהגות בין בני זוג כאשר אחד מבני הזוג סובל מחרדת נטישה

אנשים הסובלים מחרדת נטישה מתקשים לנהל מערכת יחסים אינטימית לאורך זמן, וחלקם מפתחים קשר זוגי שמבוסס על יחסי אהבה- שנאה. לרוב, זוגיות תהווה מקור לעקביות, יציבות וביטחון. עם זאת, חרדת נטישה אצל אחד מבני הזוג עלולה לפגוע במערכת היחסים.

דפוסים נפוצים במערכות יחסים שבהן אחד מבני הזוג סובל מחרדת נטישה יכולים להיראות כמחשבות טורדניות וחרדה מהותית על אובדן הקשר. כמו כן, יכולות להופיע תחושות של שיתוק במערכת היחסים בעקבות החרדה מנטישה של בן או בת הזוג. דפוס נוסף הינו תלות מופרזת בבן או בת הזוג והפעלת מניפולציות כדי לקבל מהם תמיכה ואישור. כמו כן פעמים רבות הבחירה בבן או בת הזוג יהיו לא מיטיבים, ולרוב נוכח בבסיס המערכת פחד עצום לאבד את בן או בת הזוג.

חרדת נטישה והפרעות אישיות אצל מבוגרים

חרדת נטישה אצל מבוגרים עלולה להופיע אצל אנשים עם הפרעות אישיות שונות. הסימפטומים של חרדת הנטישה יבואו לידי ביטויי במיוחד בהפרעת אישיות תלותית, והפרעת אישיות גבולית.

1.הפרעת אישיות גבולית

כשהפרעת אישיות גבולית, או Borderline Personality Disorder באנגלית, מגיעה יחד או על רקע של חרדת נטישה, היא גורמת לתנודה תכופה במצב הרוח וברגשותיו של האדם. כמו כן, היא מובילה לשינויים תכופים בהתנהגותו, וברוב המקרים גם להתפתחות של תלות רגשית ואימפולסיביות.

2.הפרעת אישיות תלותית

הפרעת אישיות תלותית, או Dependent Personality Disorder באנגלית, גורמת להופעת תסמיני חרדה שמופיעים לרוב כאשר האדם הסובל נמצא לבד. על כן הוא מרגיש חסר אונים, מפתח תלות גבוהה באחרים ומתקשה לקבל החלטות בעצמו. במשבר של פרידה או אובדן, עלול האדם לפתח חרדה קשה שתשפיע על איכות חייו ועל תפקודו היומיומי.

מה הגורמים העיקריים לחרדת נטישה?

1.גורמים פסיכולוגיים

גורם פסיכולוגי נפוץ הוא טראומה מסוימת, שלרוב התרחשה בתקופת הילדות. על הרקע הזה מתבסס פחד עמוק מאובדן של קשר קיומי מאדם, מקום או חפץ.

2.גורמים ביולוגיים

תופעה של חוסר איזון כימי המובילה לרמות נמוכות של סרוטונין ונוראדרנלין. מצב זה מוביל לדיכאון ולהפרעות חרדה שונות.

3.גורמים סביבתיים

התפתחות של חרדה נובעת לרוב מאירועי חיים קשים שמעוררים מצבי דחק פסיכולוגיים בהם אנו מתקשים "לעכל" את מה שקרה, והדבר משאיר עלינו חותם. מצבים כמו מוות של אחד מבני המשפחה, אובדן של בעל חיים קרוב, אהוב ומשמעותי בחיינו, אסון שקרה במשפחה, גירושים של ההורים וכולי.

4.גורמים פיזיולוגים וגנטיים

חרדת נטישה עלולה להתפתח בגלל גורמים גנטיים, ובמקרים מסוימים בגלל גורמים פיזיולוגיים. ילדים להורים שסובלים מחרדת נטישה נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מחרדת נטישה בעצמם.

איך להתמודד עם חרדת נטישה?

אנשים רבים מתמודדים עם השאלה הזו ורוצים לדעת כיצד לעזור לאדם אהוב שסובל מחרדת נטישה. כקרובי משפחה או חברים, ההתמודדות עם צפייה במאבק של אדם אהוב עם התסמינים הפסיכולוגיים והגופניים של חרדה עשויה להיות מאתגרת ולגרום לצער ולכאב גדול.

ככאלו שאינם סובלים ממנה, ככל הנראה תתקשו להבין מדוע האדם קשור אליכם או למישהו אחר כל כך, וייתכן שתתהו כיצד תוכלו לעזור לו עם המצב. שני הדברים העיקריים שתוכלו לעשות על מנת לסייע לו קשורים אחד בשני והם ללמוד ולהבין היטב כיצד להתמודד עם חרדת הנטישה, ולפנות בהקדם לטיפול מקצועי. קראו מאמרים בנושא הפרעות חרדה על מנת לקבל הבנה טובה יותר של האדם שברצונכם לעזור לו. לאחר מכן, שוחחו עימם על חרדת הנטישה שהם חווים ועל הפחדים בעקבותיה. הקפידו להימנע משיפוטיות כלפיו, נסו להיות כנים ככל הניתן בנוגע לחששות שעולים בכם בנוגע למצב. חקרו יחד על אפשרויות הטיפול בהפרעת חרדה, והוו מקור תמיכה עבורו. עם זאת, השתדלו לא לאפשר את ההתנהגויות התלותיות של האדם הקרוב אליכם בכם או באחרים, ונסו לעודד עצמאות והתגברות על התסמינים של החרדה.

איך להתגבר על חרדת נטישה בזוגיות?

ישנה הנחה רווחת אך שגויה לפיה פחד מנטישה מתפוגג כשנמצאים בזוגיות יציבה עם בן או בת זוג מחויבים. למעשה, ברוב המקרים כאשר אחד מבני הזוג או שניהם סובלים מחרדת נטישה, החרדה עשויה לבוא לידי ביטוי בכך שמבוגרים יאמינו נחרצות בכך שבן או בת הזוג שלהם יינטשו אותך, ושהשאלה היא מתי. אי לכך, אנשים שסובלים מחרדת נטישה דואגים באופן יומיומי שבן או בת זוגם ייפרדו מהם. על כן, הם אינם מצליחים להתמסר לזוגיות ולתת מעצמם את מה שהיו יכולים אילולא החשש העמוק. החרדה גם מובילה אותם פעמים רבות להאשים את בן או בת זוגם בבגידות ובניסיונות להיפרד מהם.

מבוגרים רבים הסובלים מחרדת נטישה מרגישים שהם לא יכולים לבטוח במילתם של בן או בת זוגם. מכיוון שהם חיים את חייהם כאילו הזוגיות שלהם יכולה להיגמר בכל רגע, הם עלולים להגשים את הנבואה ולגרום לסיומה ללא סיבה אמיתית. פעמים רבות הם מתקשים לראות את חלקם בפרידה, זאת מכיוון שהם מאמינים שהם אינם מסוגלים להיות נאהבים, ושגורלם האינטימי נחרץ. תחושות אלו מגיעות בעקבות האמונה לפיה כל בני או בנות זוגם הקודמים נפרדו מהם בפתאומיות וללא הסבר של ממש. החרדה הגדולה מונעת מהם לראות את הסיבות הגורמות לכך ומשאירה בעינה את האתגרים האישיים העומדים בינם לבין מערכת יחסים מיטבה.

דרכי טיפול מומלצות

כדי לזהות את חרדת הנטישה ואת הגורמים שהביאו להתפתחותה חשוב לעבור אבחון מקצועי. חרדת נטישה משבשת את יכולת התפקוד ביומיום, פוגעת במערכות היחסים ומשפיעה לרעה על איכות החיים.

כיום, הטיפול המומלץ לחרדת נטישה בקרב מבוגרים וילדים מבוסס על CBT ופסיכותרפיה, לרבות טיפול התנהגותי קוגניטיבי. במידת הצורך, ובהתאם לתסמינים ולפגיעה בתפקוד ניתן לשלב טיפול תרופתי. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול קצר מועד, אפקטיבי וממוקד. טיפול זה מאפשר למטופלים שסובלים מחרדת נטישה להתגבר עליה, ללמוד לזהות התקפי חרדה בזמן ולנהל שגרת יומיום תקינה.

שאלות תשובות בחרדת נטישה

1.מה הסימפטומים של חרדת נטישה ?

מרבית הסימפטומים בקרב ילדים הם פיזיים (כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות וכו) אך נפוצים גם סימפטומים התנהגותיים כמו היצמדות להורה, בכי, אי רצון להיפרד, התקפי זעם ועוד. בקרב מבוגרים הסימפטומים מתבטאים לרוב בהתנהגות – כעס, עצבנות יתר, תוקפנות ואף אלימות. חרדת הנטישה עשויה להופיעה בעוצמות שונות אשר יכולות להשפיע על התפקוד היומי.

2.עד איזה גיל נמשכת חרדת נטישה אצל תינוקות ?

בדרך כלל חרדת נטישה אצל תינוקות נמשכת עד לגיל שנתיים וחצי. בשלבים אלו של התפתחות התינוק היא תחלוף מעצמה.

3.איך מתחיל התקף חרדה ?
התקף חרדה אשר נקרא גם התקף פאניקה הוא התקף שמופיעה ללא סיבה ברורה. התקף החרדה עשוי לגרום לפחד גדול המלווה בתחושות גופניות שונות כגון דופק מואץ, הזעה, סחרחורות, תחושות חום ועוד.

 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה