טוקופוביה - חרדה מלידה והריון דרכי התמודדות וטיפול - מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


טוקופוביה - חרדה מלידה והריון

יחד עם ההתרגשות, השמחה וההכנות לקראת הולדתו של ילד ראשון או ילד נוסף במשפחה, נשים רבות חוות תחושות של לחץ וחשש מפני הלידה עצמה או מפני ההריון.

פעמים רבות חשש זה הינו חולף או אינו מעורר דאגה, אלא שלעיתים החשש מתגבר, הופך לפחד אינטנסיבי ואף לחרדה.

ישנן נשים המביעות רצון להפסיק את ההריון בשל פחד זה, או מתעקשות על ניתוח קיסרי, גם כשאין הצדקה רפואית לכך וישנן נשים אשר החרדה מפריעה לתפקודן היום יומי או פוגעת באיכות החיים שלהן ולכן מצריכה התערבות מקצועית. טוקופוביה, אם אינה מטופלת, היא גורם סיכון אפשרי לחוויה של דכאון לאחר לידה.

כל חשש הינו טבעי ולגיטימי כאשר מדובר בשינוי גדול או בחוויה לא מוכרת, אלא שכאשר החשש מלווה אותך במשך רוב היום, פוגע בתפקודך והופך את חווית ההריון לחוויה לא נעימה או שלילית, מומלץ לפנות לאבחון על ידי איש מקצוע ולמצוא את הטיפול המתאים עבורך.

אל תתביישי, נשים רבות חוות חרדה מפני הריון ולידה ויש דרכים להתמודד עם חרדה זו ולהפוך את חווית ההריון והלידה לנעימה ומיוחדת, בעזרת סיוע מתאים.

צלצל/י עכשיו לשיחת חינם:  03-6413483

אבחון טוקופוביה

נשים מדווחות על חשש מפני השינויים הצפויים בגופן בהריון ולאחר הלידה, כמו למשל השינויים ההורמונליים, השינוים בתפיסת הגוף, בדימוי העצמי ועוד, חשש מפני הכאב הצפוי בלידה, מפני מהלכה של הלידה ומפני השינוי בזוגיות לאחר הלידה.

חשש מופיע גם בעקבות דאגה לעובר ולהתפתחותו התקינה וכן מתעוררת דאגה מהעתיד ומהתפקוד של האישה כאמא לעתיד.

הריונות ראשונים מביאים עמם לעתים יותר חשש מהריונות מאוחרים וזאת בשל חוסר הוודאות הגדול וההתמודדות עם חויה משמעותית לא מוכרת.

עם זאת, גם הריונות שניים מעלים חרדות בנוגע להגדלת המשפחה ושינוי ביחסים בין האחים וכן חרדות לגבי ההריון עצמו כאשר הריונות הקודמים היו מלווים בקשיים, חרדות או תקלות כלשהן. 

הפרעות חרדה - כיצד תדעי מתי צריך עזרה מקצועית?

טוקופוביה יכולה להופיע בשלושה מקרים: הראשון, בעת הריון ראשון או לפניו, השני, באופן משני לדיכאון בהריון והשלישי- לאחר לידה טראומטית.

ממחקרים עולה כי חוויה טראומטית מהריון או לידה קודמים היא בין גורמי הסיכון הגבוהים לחרדה מפני הריון ולידה.

מאפייני החרדה

קושי בתפקוד בעבודה ובבית, חוסר ריכוז, שינויים בשינה - בעיקר סיוטי לילה, תלונות על מיחושים גופניים (נשים החוות חרדה אכן חשות יותר כאבים והסימנים הגופניים הם למעשה תסמין לחרדה), פחד גובר לקראת הלידה, התקפי פאניקה ובאופן כללי עיסוק מחשבתי, רגשי והתנהגותי חוזר ונשנה לאורך כל ההריון בתחושות החרדה.
 

גם גברים עלולים לסבול מדיכאון לידה - לחץ/י לכל המידע

דרכים לטיפול

הטיפול בטוקופוביה נועד בראש ובראשונה לסייע לאישה להתמודד עם חוסר הוודאות שבהריון ובלידה, עם הרגשות והמחשבות שלה בתקופה זו ולבסוף עם התופעות הנלוות לחרדה, כמו למשל שינויים במצב הרוח.

קיימים מגוון טיפולים בהתאם לאופי החרדה - האם נלווית לדכאון או מופיעה לבד, האם הופיעה בעבר או לא, חומרת הסימנים וכמובן לפי רצונותיה של האשה ואופיה.

הטיפולים הקיימים הינם: 
 

מדוע לא כדאי להתבייש?

נשים רבות, שלא בצדק, חשות בושה או אשמה בשל רגשותיהן ומחשבותיהן בנוגע ללידה וההריון ואז אינן משתפות את סביבתן הקרובה ביותר, תפקודן נפגע כתוצאה מכך וכן איכות חייהן.

הן אינן פונות לטיפול ולכן החרדה עלולה להחמיר, לגרום למצב רוח ירוד או להתבטא בסימנים גופניים שונים, בפגיעה ביחסים עם הסביבה ובכלל לגרום לתחושת מועקה כללית.

אבחון וטיפול בדיכאון - לחצי כאן לכל התסמינים והמידע

מיותר לציין כי אותן נשים מתקשות לחוות את תקופת ההריון כארוע מרגש, שמח וייחודי, אלא רואות בו איום .

אל תתביישי - אם גם את חשה פחדים במהלך ההריון או לקראת הלידה, תדעי שאינך לבד ויתרה מכך יש דרכים לטיפול.

צוות המומחים בקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית יישמח לענות על כל שאלה בנושא ולסייע לך בהתמודדות זו.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה