ההחלטה לפנות לטיפולי פוריות אולי נשמעת כרגע מכונן בסיומו של מסע ארוך, אולם למעשה, היא במובן מסוים מסמנת רק את תחילתו של המסע, אשר סופו אינו ברור. מסע זה טומן בחובו קשיים ידועים כמו הוצאה כספית גדולה, ביקורים תכופים בבתי חולים, זריקות, כאבים פיזיים ועוד.
טיפולי פוריות טומנים בחובם אפשרות לקשיים נוספים, מדוברים קצת פחות, שהם קשיים רגשיים וכן סיכון להתפתחותם של קשיים מאובחנים כגון חרדה או דיכאון. בכך נעסוק במאמר זה.
ראשית, יש להכיר בכך שטיפולי פוריות מכילים התמודדות עם אובדנים רבים. האובדן של אישה העוברת טיפולי פוריות הוא אובדן המתייחס לעבר ולעתיד גם יחד: אובדן הזמן הרב שמושקע בניסיונות החוזרים ונשנים להיכנס להריון, התמודדות עם היעדר היכולת להביא ילד באופן טבעי, אובדן האמון ביכולתו של הגוף להתנהל באופן טבעי, אובדן הספונטניות ביחסי המין, והחשש מאובדן החלום להקמת משפחה. תחושת אובדן משמעותית ביותר עולה במקרה של הפלות, הנפוצות כ"כ בטיפולי פוריות, בייחוד כאשר אלו מצטרפות להפלות שכבר נחוו בעבר. תחושת האובדן מלווה גם בתחושות של עצבות, ייאוש, ירידה במצב הרוח ופחדים, העלולים להביא להתפתחות של דיכאון.
קיראו על טיפול בדיכאון
התהליכים המפרכים של טיפולי הפוריות (IVF - הפריה חוץ גופית, הזרעות, Non-IVF) רוויי קשיים רגשיים. כל טיפול שלא מצליח מביא עמו עוד אכזבה, עוד עייפות לגוף ושחיקה של הנפש, עוד חשש מפני הניסיון הבא. אכזבות שמצטברות לאורך זמן מורידות את מצב הרוח ואת היכולת לראות אפשרות לעתיד אחר, ורוד יותר. לא פעם הלחץ להיכנס להריון, התהליך עצמו והאכזבות אחרי ניסיונות לא מוצלחים מעוררים באשה תחושות אשמה אישית, תחושת בגידה של הגוף, תחושה של פגיעה בנשיות, בפוריות, בהערכה העצמית, בדימוי הגוף. הכל מתמקד סביב הצלחה במטרה של כניסה להריון וכאשר אין הצלחה במטרה זו, אז החוויה היא של דכדוך, חוסר שביעות רצון מהחיים וכן תחושה עצומה של בדידות. כך כל התקופה הופכת לתקופה משברית של ממש.
הזכרנו את תחושת הבדידות שמלווה את האישה. תחושת הבדידות מועצמת במיוחד במקרה של נשים המחליטות להיכנס להריון ללא בן זוג, ועוברות את כל התהליך של טיפולי הפוריות לבד, ללא תמיכה. אמנם ההחלטה האישית והרצון להביא ילד לעולם הביאו אותן מלכתחילה לתהליך זה, שהיה ידוע מראש. אולם קשיי התהליך, הלחץ והמתח המלווים אותו, לא פוסחים גם על נשים אלו, וגם הן בסיכון, לעיתים אף גבוה יותר, להתפתחותם של קשיי דיכאון וחרדה.
קיראו על טיפול פסיכולוגי לנשים
התמודדות עם שכול
גורמים חיצוניים שונים עלולים גם להשפיע על התפתחותו של דיכאון. בקרב זוגות העוברים טיפולי פוריות מתרחשים שינויים רבים במערכת הזוגית, כמו למשל הצורך בתכנון חיי המין, ספירת הימים עד הביוץ וההכרח לקיים יחסי מין במהלכם וכדומה. תחושת אכזבה או עצבות עולה הרבה פעמים כאשר בן זוג אחד מעוניין מאוד בתחילת תהליך טיפולי פוריות ובן הזוג השני איננו. למעשה, הפן הרגשי נפגע בעיקר בשל האכזבה שנוחלים בני הזוג מכך שלא זו הדרך שבה ציפו להקים משפחה, וקריסת הציפייה הזו משפיעה הן על הדינמיקה ביניהם והן על מצב הרוח של כל אחד מהם. גורמים נוספים המשחקים תפקיד הם למעשה הטיפולים עצמם, הרווים בהורמונים, שלא פעם הם שמשפיעים על אי היציבות במצב הרוח, העצבנות וחוסר שקט המאפיינים דיכאון.
האכזבות מהניסיונות הרבים, החששות והדיכאון עלולים להמשיך ללוות את האישה גם כאשר כבר נכנסה להריון, במהלך ההריון עצמו. הציפיה הגדולה להפוך לאם ולהקים משפחה יוצרים לא פעם מתח רב וסיכון גדול להתפתחותו של דיכאון לאחר הלידה, גם אם הלידה עוברת בהצלחה.
לא רק דיכאון מלווה טיפולי פוריות, אלא גם חרדות. כך לאורך הטיפולים עצמם מופיעות בעיקר חרדות הקשורות לאי הצלחתו של הטיפול ולחשש התמידי מהעובדה ש"זה לעולם לא יקרה, לעולם לא נהיה הורים / לעולם לא אהיה אמא". אלא שהחרדות לא מסתיימות עם תום התהליך והכניסה המיוחלת להריון, כי אז עלול להתעורר חשש כי ההיריון לא יחזיק, בייחוד אם בעבר חוותה האישה הפלות. חשש זה עלול ללוות את האם לאורך כל שלבי ההריון ואליו עלולים להתלוות פחדים נוספים אודות התפתחותו התקינה של העובר, חרדות מפני הלידה עצמה ואף חרדות מפני היכולת לתפקד כאם, שמושפעים מהירידה בהערכה העצמית של האישה לאורך חודשי הטיפול הארוכים.
הכרת הידע אודות השינויים הרגשיים בעקבות טיפולי פוריות חשוב בעיקר עבור מניעה מוקדמת של הקשיים. זוגות או נשים טרם הכניסה לתהליך טיפולי הפוריות צריכים לקחת בחשבון גם את השינויים הרגשיים העומדים לחול בחייהם ואת הסיכון לשינוי במצב הרוח. לכן, מומלץ להיוועץ במקביל עם איש מקצוע בתחום שילווה אתכם בתהליך ויכוון אתכם לדרכי התמודדות טובות.
כך שלפני תחילת התהליך של טיפולי פוריות או במהלכו, אם הופיעו קשיים רגשיים, מומלץ מאוד לגשת לאבחון וייעוץ מקצועי על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג מומחה בתחום, שימליץ על אופני הטיפול המתאימים ביותר, בין אם טיפול פסיכולוגי קצר או ארוך טווח או טיפול זוגי. פנו אלינו ונשמח לסייע לכם לעבור תקופה זו, להתמודד עם הקשיים ולהשיב לכם את איכות החיים האישיים והזוגיים. ליצירת קשר עימנו.