בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית במודעות לרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. מה שפעם היה מוכר כתסמונת אספרגר, כיום נכלל תחת המטריה הרחבה יותר של הפרעות על הספקטרום האוטיסטי (ASD). למרות השינוי בטרמינולוגיה, האתגרים הייחודיים שחווים אנשים על הספקטרום בתפקוד גבוה נותרו משמעותיים ומורכבים.
אחד האתגרים המרכזיים הוא הזמן הרב שלעיתים לוקח להגיע לאבחון מדויק. בשל יכולות קוגניטיביות גבוהות ופערים ניכרים ביכולות התפקוד בתחומי החיים השונים, אנשים אלה עשויים "לבלבל" את הסביבה ואת אנשי המקצוע. לא פעם, הקשיים מפוספסים בילדות, מה שמונע לקבל את התמיכה הנחוצה בשלבים מוקדמים של החיים.
אבחון מאוחר או היעדר תמיכה מתאימה בגיל צעיר יכול להוביל לתוצאות מורכבות בבגרות. ללא תיקוף לתחושת השונות והחריגות שחווה האדם לאורך החיים, ובהיעדר כלים מתאימים להתמודדות, רבים מגיעים לבגרות כשהם סובלים מחרדה, דיכאון ובידוד חברתי. תחושות אלו מתווספות לאתגרים הייחודיים שמציבה השונות הנוירולוגית עצמה.
השונות הנוירולוגית של אנשים על הספקטרום האוטיסטי יוצרת מציאות מורכבת בתקשורת. למרות שלכאורה כולם מדברים את אותה השפה, למעשה מתקיים פער תקשורתי עמוק בין העולם הנוירוטיפיקלי והעולם האוטיסטי. זה כאילו שתי קבוצות מדברות בשפות שונות, כל אחת עם הקודים, הניואנסים והמשמעויות הייחודיות לה.
במרכז ד"ר טל, אנו רואים את תפקידנו כמתורגמנים ומגשרים בין שתי השפות הללו. אנו מסייעים למטופלינו לפתח מיומנויות "תרגום" שעוזר לאנשים על הספקטרום להבין ולהסביר את עצמם כך שהסביבה תצליח לשמוע. זה תהליך הדרגתי של יצירת קשר טיפולי ולמידה משותפת של השפות השונות על ידי המטפל והמטופל.
חלק מרכזי בעבודתנו מתמקד בפיתוח מיומנויות ויסות רגשי וחושי. אנו מסייעים למטופלינו להבין טוב יותר את תגובות הגוף שלהם (אשר מהווה חלק מרכזי בחוויה של המגוון הנוירולוגי ורגשות לרוב נחווים דרכו), לזהות טריגרים ולפתח אסטרטגיות להתמודדות עם גירויים מציפים. במקביל, אנו עובדים על הבנת ההקשר החברתי והתרבותי הרחב יותר, מסייעים בפיענוח של נורמות חברתיות לא כתובות ובהבנת הדינמיקות המורכבות של יחסים בין-אישיים.
תהליך זה של למידה, תרגום והסתגלות הוא מסע מאתגר אך מתגמל. הוא מאפשר למטופלינו לנווט בעולם באופן יעיל יותר, תוך שמירה על הזהות הייחודית שלהם. המטרה שלנו היא לא "לנרמל" את החוויה האוטיסטית, או ללמד אנשים למסך את הקשיים, אלא לבנות גשרים של הבנה הדדית, שיאפשרו לאנשים על הספקטרום לחיות חיים מלאים ומספקים, תוך שימור והעצמת הייחודיות שלהם.
חשוב להדגיש כי אבחון וטיפול, גם בגיל מבוגר, יכולים להביא לשינוי משמעותי. הם מספקים הסבר והקלה לתחושות ולקשיים שליוו את האדם לאורך חייו, ומאפשרים פיתוח של אסטרטגיות חדשות להתמודדות עם אתגרי החיים. בנוסף, הטיפול מסייע בהפחתת תסמיני החרדה והדיכאון הנלווים, ותורם לשיפור ביכולות החברתיות ובתחושת השייכות.
תיאום טיפול בבריאות הנפש והגשה לסל שיקום הם תהליכים שמטרתם לסייע לאנשים הזקוקים לעזרה נפשית וחברתית. אלה הם שלבים חיוניים בתהליך התמיכה באנשים עם צרכים נפשיים, ויכולים להוביל לשיפור משמעותי באיכות חייהם וביכולת התפקוד היומיומית שלהם.
תהליך תיאום הטיפול כולל: הערכה לגבי הזכויות המגיעות לאדם דרך רשויות המדינה השונות – ביטוח לאומי, סל שיקום, שירותי משרד הרווחה וכדומה. איסוף מסמכים הנדרשים למען ההכרה, הגשה לרשויות המתאימות, הדרכה לקראת ועדות רפואיות ואחרות, ולאחר מכן ליווי ועזרה במציאת השירותים המתאימים בכל תחום, הכוללים תעסוקה חברה ודיור על פי הצורך האישי של כל אחד.
המטפלים בסניף ירושלים הם אנשי טיפול איכותיים בעלי ניסיון רב, אשר נבחרו בקפידה על ידי ד"ר אילן טל, מייסד מרכז ד"ר טל. המטפלים עובדים יחד זה עם זה בשיתוף פעולה מלא ונמצאים בקשר הדוק עם ד"ר טל להתייעצות, ליווי והדרכה מקצועית. בנוסף, עוברים המטפלים במרכז הכשרות וקורסים מקצועיים שונים.
כתובת הקליניקה: בית הכרם 19, ירושלים
רוצים לדעת יותר? מתלבטים אם נוכל לעזור לכם בקושי איתו אתם מתמודדים ? פנו אלינו ונשמח לתת מענה! טלפון או ווצאפ 03-6413483