טיפול רגשי בקרב חיילי וחיילות מילואים
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


טיפול רגשי בקרב חיילי וחיילות מילואים

*המאמר נכתב בלשון זכר אך מתייחס לשני המינים.

טיפול נפשי בחיילים שחזרו ממילואים הוא אחד הנושאים שהפכו בתקופה האחרונה למדוברים ומשמעותיים יותר. התמודדות עם קשיים רגשיים בקרב חיילים סדירים וחיילי מילואים הינו נושא שבריאות הנפש מתייחסת אליו הן במצבי שגרה והן במצבי חירום.

חשיבות הטיפול הרגשי הינו קריטי אף יותר בקרב חיילי מילואים, בעיקר לאור העובדה שעיבוד וטיפול בחוויות רגשיות באופן מיידי לאחר הלחימה עשויות למנוע התפתחות של קשיים בהמשך או החמרה של המצב הקיים.

מצבים רגשיים אופייניים לחיילי מילואים

חיילי מילואים יכולים לחוות מגוון של מצבים רגשיים במהלך שירותם, המשפיעים עליהם באופן אישי ורגשי. הנה כמה מצבים רגשיים אופייניים:

  1. לחץ וחרדה: החזרה לשירות פעיל לאחר תקופה ארוכה של שגרה אזרחית עלולה לגרום ללחץ וחרדה. החשש מהסכנות הפוטנציאליות ומהמצבים הבלתי צפויים בשטח. כך גם להיפך - חזרה מתקופת מילואים ארוכה שיש בה שגרה שונה מאוד מהשגרה האזרחית נוטעת בקרב רבים קשיי הסתגלות כשחוזרים למציאות היום-יומית, אחד הביטויים לכך הם ביטויים של סטרס או חרדות.
  2. געגועים למשפחה עשויים להוות מקור למצוקה רגשית בעיקר במצבים בהם היציאה והחזרה למילואים היא תדירה.
  3. אובדן ושכול: חשיפה למקרים של אובדן חברים ושותפים לשירות עלולה לגרום לצער, דיכאון ותחושת חוסר אונים.
  4. תסכול ועייפות - חיילים עלולים לחוש תסכול ועייפות כתוצאה ממשימות תובעניות, חוסר שינה ושגרה אינטנסיבית.
  5. חששות כלכליים: חששות בתחומים אחרים ומגוונים מלווים חיילי מילואים, אחת הדוגמאות לכך היא החרדה מהמצב הכלכלי: אובדן הכנסה בתקופת שירות המילואים עלול לעורר חששות כלכליים ולחץ בנוגע למצב הכלכלי של המשפחה.
  6. תחושת ניתוק: חזרה לאזרחות לאחר שירות ממושך עלולה לגרום לתחושת ניתוק וקושי להסתגל שוב לחיי היומיום האזרחיים.
  7. קשיי שינה - חיילי מילואים עשויים לסבול מסוגים שונים של קשיי שינה, קושי להירדם, עייפות יתר, סיוטי לילה ועוד. 

המצבים הרגשיים האלה יכולים להשתנות מחייל לחייל בהתאם לנסיבות האישיות שלהם ולמשימות שהם נדרשים לבצע. חשוב להכיר בכך ולספק תמיכה נפשית מתאימה לחיילים במילואים כדי להתמודד עם האתגרים הללו.

באלו מקרים חשוב שחיילי מילואים יפנו לטיפול רגשי

ישנם מספר מצבים שבהם חשוב לשקול לפנות לטיפול רגשי:

  1. לחץ וחרדה - בעיקר כאלה המשפיעים על התפקוד היום-יומי ו/או כאלה הבאים לידי ביטוי בהתקפי חרדה.
  2. דיכאון - לרבות, אובדן עניין או הנאה בפעילויות יומיומיות, עייפות מתמדת או מחשבות אובדניות.  
  3. התמודדות עם טראומה: חשיפה למצבים טראומטיים במהלך השירות הצבאי יכולה להוביל לפוסט-טראומה (PTSD) סימפטומים יכולים לכלול פלאשבקים, סיוטים, הימנעות ממצבים מסוימים, ותגובות פיזיות חזקות.
  4. קשיי חזרה לשגרה ולחיי היום-יום - חיילים שמתקשים לשוב לשגרה האזרחית לאחר תקופת מילואים ארוכה או אינטנסיבית עשויים להפיק תועלת מטיפול רגשי שיסייע להם בתהליך ההתאקלמות.
  5. בעיות ביחסים בין-אישיים - לרבות קשיים ביחסים עם בני הזוג, הורים, אחים או אחיות וכן עם הילדים. קשיים כאלה נפוצים, בייחוד לאחר תקופת שירות ארוכה וההתאקלמות או החזרה ליחסים תקינים עשויה לקחת זמן.  
  6. שימוש בחומרים / התמכרות - שימוש מוגבר בחומרים כמו סמים או התמכרות לאלכוהול, כאמצעי להתמודדות עם לחץ או מצוקה נפשית, מצריך התערבות מקצועית. 

פנייה לטיפול רגשי יכולה לסייע לחיילי מילואים להתמודד עם הקשיים הנפשיים, לשפר את איכות חייהם ולמנוע הידרדרות במצבם הנפשי.

מדוע חשוב לפנות לטיפול

פנייה לטיפול רגשי עבור חיילי מילואים חשובה מכמה סיבות עיקריות:

  1. התמודדות עם טראומה -  חיילי מילואים עשויים להתמודד עם חוויות טראומטיות במהלך שירותם, כולל מצבי קרב, אובדן חברים או פציעות. טיפול רגשי יכול לסייע בעיבוד החוויות הללו ולהפחית את הסיכוי להתפתחות הפרעות פוסט-טראומטיות (PTSD).
  2. ניהול לחץ וחרדה - השירות הצבאי יכול להיות מלווה בלחץ וחרדה גבוהים, במיוחד במצבי חירום או במבצעי לחימה. לעיתים מצבים אלו מלווים את האדם גם אחרי השירות (גם כשאין שגרת לחימה). טיפול רגשי יכול לסייע במתן כלים לניהול ולהתמודדות עם לחץ וחרדה, מה שיכול לשפר את התפקוד היומיומי והכללי של החייל.
  3. תמיכה בהתאמה וחזרה לחיים האזרחיים -המעבר חזרה לחיים האזרחיים יכול להיות מאתגר מבחינה נפשית ורגשית, וטיפול רגשי יכול לספק תמיכה וכלים להתמודדות עם שינויים אלו.
  4. שמירה על רווחה נפשית - טיפול רגשי מסייע לשמירה על בריאות הנפש הכללית של חיילי המילואים. זה חשוב גם לאיכות החיים שלהם, אך גם לאיכות חיי בני המשפחה הקרובים אליהם, לתפקוד יעיל באזרחות ובשירות.  
  5. מניעת החמרה של מצבים רגשיים בעתיד - טיפול רגשי יכול לסייע במניעת התפתחות של בעיות נפשיות עתידיות על ידי טיפול מוקדם בבעיות קטנות לפני שהן הופכות לחמורות יותר.

טיפול רגשי הוא כלי חשוב וחיוני המאפשר להתמודד בצורה טובה יותר עם האתגרים הנפשיים שחווים או עשויים לחוות ולשפר את איכות החיים בכל ההיבטים.

אפשרויות הטיפול המומלצות:

  1. טיפול רגשי פרטני:  פסיכותרפיה היא אחת הדרכים היעילות והחשובות לשיפור איכות החיים והקלה על הסימפטומים הרגשיים שחווה האדם. טיפול רגשי יכול לסייע בעיבוד חווית השירות, מתן כלים להתמודדות עם סימפטומים שונים וליווי בדרך לשיפור איכות החיים.
  2. טיפול קבוצתי:  שיתוף בחוויות ובתחושות עם אחרים, לרבות החוויה שמישהו בקבוצה עבר או עובר קשיים דומים, מהווים במקרים רבים מקור תמיכה חשוב. 
  3. טיפול  CBT - שיטה זו מתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי מחשבה שליליים והתנהגותיים שעשויים להחמיר את המצוקה הנפשית ואשר מאפשרים שיפור של הסימפטומים הרגשיים והגופניים והקלה מהירה יחסית על המצב הנפשי.
  4. טיפול תרופתי-  במקרים מסוימים, נדרש סיוע על ידי פסיכיאטר בטיפול תרופתי מותאם אישית, למשל במקרים של דיכאון, חרדה, אובססיות, בעיות שינה ועוד.
  5. כלים עצמיים להרגעה -  שיטות כמו יוגה, מדיטציה, דיקור סיני ואמנות יכולים לסייע בהרגעת הגוף והנפש ולעזור בהפחתת מתח וחרדה.
  6. תמיכה משפחתית: מעורבות של המשפחה בתהליך השיקום יכולה להיות חשובה מאוד. תמיכה רגשית ממקורבים יכולה להקל על האדם ולהוות מקור משמעותי לשיפור המצב הרגשי.
  7. תכניות שיקום מיוחדות: צה"ל וארגונים נוספים מציעים תכניות שיקום מיוחדות לחיילים שחזרו ממילואים. תכניות אלו כוללות לעיתים טיפולים מקצועיים, סדנאות ושירותים נוספים שמטרתם לסייע לחיילים להשתלב מחדש בחיים האזרחיים.

כאמור, חשוב שחיילים שחווים מצוקה נפשית לאחר המילואים יפנו לעזרה מוקדם ככל האפשר, כדי למנוע החמרה של המצב ולקבל תמיכה מתאימה בזמן.

התמודדות רגשית של משפחות חיילי המילואים

התמודדות הרגשית של משפחות חיילי המילואים הוא נושא שחשוב לא להזניח. חיילי מילואים מתמודדים עם לחצים ומצבים קשים במהלך שירותם, וההשפעות של אלו מתבטאות לעיתים קרובות גם במשפחותיהם. כך גם ההתמודדות של היעדרות המילואמניק לאורך זמן, המרחק והדאגה משפיעים משמעותית על משפחותיהם.

ההתמודדות הרגשית של משפחות של חיילי מילואים יכולה להיות מורכבת ומגוונת, והיא תלויה במספר גורמים, כולל תדירות הקשר עם המילואמניק, מקום השירות שלו ורמת הסיכון בה נמצא, המצב הכללי של המשפחה ועוד

בני משפחה עשויים להתמודד, בין היתר, עם:

  1. חרדה ופחד- בני משפחה עלולים לחוש חרדה ופחד בנוגע לביטחונם של יקיריהם בזמן השירות. החרדה הזו יכולה להוביל לבעיות שינה, חוסר תיאבון וקשיי ריכוז.
  2. מתח ולחץ- חיילי מילואים ובני משפחותיהם מתמודדים עם עומס רב, הן מבחינת השגרה היומיומית והן מבחינת התמודדות עם שינויים בלתי צפויים. דבר היכול להוביל ללחץ מתמשך, שפוגע באיכות החיים.
  3. תחושת בדידות וניכור-  בני המשפחה עלולים לחוש בדידות וניכור בזמן שהחייל נמצא במילואים. ילדים עלולים להרגיש חוסר תמיכה, ובני זוג עשויים להרגיש לבד בהתמודדות עם הבעיות היומיומיות.
  4. קשיים כלכליים- תקופות מילואים ממושכות עשויות לפגוע בהכנסות המשפחה ולהוביל לקשיים כלכליים, מה שמוסיף לעומס הרגשי.
  5. קשיים בזוגיות -  השינויים והלחצים יכולים להשפיע גם על הזוגיות. בני זוג עלולים לחוש חוסר הבנה, והמרחק הפיזי והנפשי יכול להוביל לריחוק, תחושות של כעס, תסכול, אי שביעות רצון וקושי לנהל את מערכת היחסים מרחוק ובחזרה לאזרחות.
  6. פוסט-טראומה -  חיילים שחווים אירועים טראומטיים במילואים עלולים לפתח תסמונת פוסט-טראומטית - זו ומאפייניה משפיעים על המשפחה כולה.

מכאן שחשוב להתייחס גם לצורך של המשפחה בתמיכה רגשית, באמצעות טיפול פרטני, טיפול זוגי, הדרכת הורים במקרה ונוצר קושי מול הילדים, קבוצות תמיכה ועוד.

חשוב גם לתחזק את מערכת היחסים בכלים שונים ולאו דווקא בטיפול: חשוב לשמור על תקשורת פתוחה וכנה, תמיכה חברתית מחברים טובים ובני משפחה, שמירה על שגרה ככל האפשר שתעניק יציבות ובטחון, שמירה על פעילות מרגיעה קבועה כמו קריאה, תחביבים, מדיטציה, הימנעות ממצבי בדידות ארוכים ועוד.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה