איך להיפטר ממחשבות אובססיביות? טיפול ב-OCD
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


טיפול ב-OCD

הנטייה להסתיר או להתעלם מאפיינת אנשים רבים הסובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית.

רובם ככולם חשים בושה, ישנם מקרים, בעיקר בתחילת הדרך שהם מאמינים כי ההתנהגות היא נורמטיבית וברוב המקרים חייהם הופכים לשעבוד ממושך.

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, OCD, היא בין ההפרעות הנפוצות בשנים האחרונות וחולקת מאפיינים משותפים עם הפרעת חרדה.

טיפול ב- OCD מתייחס לשני המרכיבים הבולטים של ההפרעה:

1.    מחשבות אובססיביות, כלומר מחשבות טורדניות.
2.    התנהגות קומפולסיבית, כלומר החוזרת על עצמה שוב ושוב.

מהן מחשבות אובססיביות

כולנו מידי פעם סובלים ממחשבות אובססיביות - אירוע מסוים מטריד אותנו, מטלה שעלינו לבצע או כל דבר אחר שמעיק עלינו ו"תופס" לנו מקום נרחב במחשבות.

כאשר זה קורה מידי פעם או לתקופה קצרה או לאור מקרה ספציפי שחל בחיינו ובעיקר כאשר זה חולף עם חלוף האירוע המטריד, זהו חלק טבעי בחיים.

מחשבות טורדניות המהוות חלק מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית הן מחשבות המעסיקות את האדם לפחות שעה ביום, חוזרות על עצמן שוב ושוב, אינן מרפות, מלוות בהתנהגות קומפולסיבית וגורמות לתחושת של מצוקה.   

המחשבות הטורדניות הן לרוב עם תוכן של חרדה, הטלת ספק כמו גם דחפים או "דימויים" שעולים לראש בלי שליטה.

מחשבות המעוררות חרדה יכולות להיות סביב הפחד להידבק במחלות, מחשבות סביב ניקיון וסדר, חששות להתנהג באופן אלים או לא תואם בחברה, מחשבות שהתוכן שלהן הוא "משאלתי" כמו למשל המשאלה שאדם מסויים ימות, מחשבות של דאגה.

מחשבות של הטלת ספק הן מחשבות הנוגעות לקושי בקבלת החלטות, חוסר הביטחון האם פעלנו כמו שצריך? האם הבחירה שלנו הייתה טובה? האם נעלנו את הדלת? האם כיביתי את הגז? האם עשיתי משהו לא בסדר ועוד...

מהי התנהגות קומפולסיבית

התנהגות קומפולסיבית היא למעשה דחף בלתי נשלט לבצע פעולה הנועדה לנטרל את המחשבות הטורדניות, להפחית את החרדה או מתוך תחושה שהיא יכולה למנוע התרחשותו של משהו נורא.

ההתנהגות תואמת בדרך כלל לאופי המחשבה הטורדנית. כך למשל במחשבות של הטלת ספק, "האם כיביתי את האור", התנהגות התואמת היא התנהגות של בדיקה וחזרה לאותו מקום כדי אכן לוודא שנסגר האור.

התנהגות קומפולסיבית באה לידי ביטוי פעמים רבות בביצועם של "טקסים", כמו למשל סדר וניקיון (שטיפת ידיים, ניקיון של הבית ועוד), טקסי בדיקה (בדומה לדוגמא שצויינה לעיל), טקסי סימטריה (יישור חפצים ובדיקה של החפצים נמצאים במקומם), טקסי ספירה (של חפצים או אלמנטים מסויימים בסדר מסויים) או חזרה על מילים או ביטויים מסויימים.

אלא שגם לאחר ההתנהגות הקומפולסיבית נעשתה, ברוב המקרים המחשבה חוזרת, מעוררת בשנית את החרדה ונוצר מעגל קסמים חוזר. 

הטיפול ב – OCD

מטרת הטיפול ב- OCD היא להתמודד עם המחשבות המטרידות ועם הדחפים הבלתי נשלטים לביצוע הטקסים.

בדרך כלל, הטיפול המומלץ בקושי זה הוא טיפול רב מערכתי המשלב טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי – קוגניטיבי וטיפול רגשי.

לעיתים מספיק רק אחד מהם, אך מחקרים מראים כיום, כי שילוב של טיפול תרופתי יחד עם טיפול בשיחות (מאחד הסוגים) הוא היעיל ביותר להתמודדות עם הפרעה אובססיבית קומפולסיבית.

מחקרים אודות OCD מעידים על שינויים בפעילות המוחית של הסובלים מההפרעה ומראים כי טיפולים תרופתיים מסייעים בהפחתה של עוצמת המחשבות הטורדניות ולעיתים גם בהפחתת הדחף הקומפולסיבי.
 

טיפול CBT  ב  OCD

טיפול CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא שיטת טיפול רגשי, מתוך עולם הטיפול בפסיכותרפיה אשר מוכחת גם מחקרית כיעילה בסיוע בהתמודדות עם קשיים רגשיים שונים, לרבות הפרעה אובססיבית קומפולסיבית.

באופן עקרוני, טיפול CBT  מתמקד בזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם יעילים וגורמים למצוקה רגשית ואימוץ של דפוסים אדפטיביים יותר. 

הטיפול משלב שיטות ותהליכים שונים, לרבות:

  • זיהוי דפוסי חשיבה שליליים המגבירים את החרדה - אמונות שגויות, או עיוותי חשיבה עשויים להביא לכדי מצוקה רגשית שממעותית, לפגוע בתפקוד ולעורר תחושות של חרדה, כעס, אי שקט ועוד.
  • שימוש בתרגול זיהוי ויישום של דפוסי חשיבה יעילים יותר (מתוך מטרה להפחית את החרדה)
  • תרגול של דפוסי חשיבה חלופיים - במקום דפוסי חשיבה שלילים ומעוררי חרדה - מציאת דפוסי חשיבה חיוביים ומרגיעים יותר
  • תרגול שמטרתו להתמודד עם דפוסי ההימנעות ועם המצבים מעוררי החרדה עם דפוסי החשיבה החדשים שנלמדו מתוך מטרה להתמודד עם המצוקה הרגשית בזמן אמת הווה אומר להתמודד עם מצבי העוררות, חרדה, סטרס ואי שקט עם דפוסי החשיבה החדשים מבלי להשתמש בהתנהגות הקומפולסיבית שבסרך כלל מתלוות לדפוסי החשיבה החדשים. השימוש בדפוסי החשיבה החדשים וההימנעות מהטקס או הפעולה הכפייתית מאפשר למוח ולאדם ללמוד שאפשר להתמודד עם החרדה גם בדרך אחרת. 

טכניקות בטיפול CBT להתמודדות עם OCD

בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לומדים איך להצליח לנטרל את המחשבות הטורדניות ואיך להימנע מביצוע של הטקסים הכפייתיים. הטיפול מתבסס על טכניקות של איתור דפוסי מחשבה והתנהגות שגויים ואימוץ דפוסים חדשים, יעילים ומיטביים יותר.

טכניקה נוספת בה משתמשים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי היא של חשיפה ומניעת תגובה, כלומר: חשיפה למצבים, אירועים, מחשבות או דימויים המעוררים חרדה, אם בחשיפה ישירה ואם דרך דימיון מודרך.

בהיבט של מניעת תגובה עובדים בטיפול על הימנעות מביצוע טקסים ושליטה בדחף להתנהגות הכפייתית.לרוב, טכניקה זו מיושמת בצורה הדרגתית, כאשר עליה ברמת החרדה בדרך כלל מופיעה בשלבים הראשונים של הטיפול, אך פוחתת יותר ויותר ככל שהמטופל מתמיד בטיפול.

טיפול CBT בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית הוכח כיעיל ויכול להקל על הסימפטומים באופן משמעותי. יחד עם זאת, יתרון נוסף של CBT הוא כי הטכניקות שנלמדות במהלך הטיפול עשויות לשמש את המטופל בהמשך ולסייע לו בהתמודדות עם סיטואציות דומות בעתיד.



טיפולים נוספים ב – OCD נועדו לסייע לבני משפחה כיצד לנהוג עם בן המשפחה בבית, לאור דרישותיו לביצוע טקסים מסויימים ולאור הצורך שלו בקבלת אישורים מהסביבה.

טיפולים משלימים מסייעים גם בהתמודדות עם מאפיינים הנלווים להפרעה כמו דיכאון, חרדה ועוד.

טיפול מתאים יכול לעזור להתמודד עם הקשיים, לחזור לתפקוד מלא: חברתי, תעסוקתי, משפחתי ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים ועדיף תמיד לטפל מוקדם ככל הניתן.


סרטונים בנושא
הצוות המומחה בטיפול בחרדה צוות מומחים מקצועי - מותאם אליך אישית
טיפול ייחודי לנוער במצוקה | לאתר טאלו - טיפול אינטנסיבי לילדים ונוער
מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה