תגובות כמו: "אני לא יודע לצייר, למה שאלך לטיפול באמנות"? או "זה נשמע לי כמו משחק ולא רציני", הן תגובות נפוצות מפי אנשים השומעים על האפשרות של טיפול באומנות.
טיפול באומנות הוא חלק מהתחום המכונהו 'טיפול בהבעה ויצירה'. הטיפול נשען על תיאוריות פסיכולוגיות שנות, כמו התיאוריה הפסיכודינמית וכן על מחקרים הקושרים בין האינטלקט והתיאוריה לבין הביטוי האומנותי המעשי, היוצרים יחד כלי טיפולי בעל עוצמה. הטיפול באמנויות ככלי קיים כ-100 שנה והיום יש לו מקום מכובד מאוד בעולם הטיפולי.
טיפול באומנות משתמש באמצעים לא מילוליים על מנת להביע רגשות, מחשבות, מצוקות. מטפל מוכשר ומיומן מכיר את הסמלים הלא מילוליים של האומנות ויודע לפרשם לכדי יצירת תמונה על דמותו של המטופל. הטיפול מאפשר להעלות תכנים לא מודעים, אשר לא היו עולים באופן מילולי, או כאלה שהמטופל מתבייש להעלותם, וקל יותר להביעם בדרך זו.
טיפול באומנות נעשה על ידי מגוון כלים כמו ציור, רישום, שולחן חול, צילום, פיסול, אומנות פלסטית, פסיכודרמה, תנועה, כתיבה, מוזיקה ואף תיאטרון בובות.
טיפול באומנות אינו מחייב את האדם להיות מוכשר בתחום זה! רבים האנשים שחשים מבוכה ליצור, מתוך ביקורת עצמית גדולה מאד (אני לא יודע לצייר, לשיר, לנגן...וכדומה). מטפל מקצועי באמנויות יודע לתת למטופלים את המרחב לבחור בדרך שירצו, אך גם ינסה להוריד את ההתנגדויות שלהם ולהקל על הקושי והמבוכה, לעזור למטופלים למצות את הכלים הטיפוליים העומדים לרשותם בחדר הטיפול ובמרחב הטיפולי.
טיפול באומנות מוצלח מאוד עם ילדים, אשר היכולת המילולית שלהם חלשה יותר, והם אינם מסוגלים לשבת שעה ברציפות ולדבר, אך הוא מתאים גם למבוגרים. החוויות שעובר אדם מבוגר במהלך חייו יוצרות לעיתים כאבים, זיכרונות לא נעימים, חסכים, ואולי טראומות. טיפול באומנות יכול לסייע בהפגת התחושות הקשות המלוות אירועים אלה, בעיבוד האירועים והשלמה איתם ואף במציאת כוחות חדשים בעצמי.
הטיפול, ראשית כל, הוא דרך לביטוי עצמי, אשר מטרותיו הם: התפתחות, חידוד תובנות, שינוי, הקלה על מצוקות וקשיים, שיקום ועוד.
המטרה הטיפולית היא בעיקר לסייע בבניית איכות חיים מיטיבה, שיפור התחושה ושימור התחושה של בריאות נפשית. גישות שונות רואות בטיפול כלי מרפא, דרך שבה ניתן להעלות תכנים לא מודעים, לעבד אותם ולהתמודד עמם, כך שבסופו של תהליך תשתפר איכות החיים.
קיראו על התמודדות במצבי לחץ
גישות אחרות מתמקדות בקשר הנוצר בין המטפל למטופל, קשר המהווה את הבסיס להצלחת הטיפול. פרויד דיבר על כך שכדי שטיפול יצליח חשוב לבסס יחסים של אמון, ביטחון ופתיחות. היצירה עצמה, המהווה את הביטוי לעולם הרגשי, הופכת למעין גוף שלישי הנוכח בחדר בין המטפל למטופל, והיא מקלה על התקשורת ביניהם ועל השיח ביניהם, אשר הינו פתוח ושוויוני - המטפל והמטופל יחד מתבוננים ביצירה וחושבים על המשמעות שלה ביחס לחיי המטופל.
קיראו אודות התאמת טיפול למטופל
המטפל המיומן הינו רגיש לצרכי המטופל ועליו לבדוק כל העת מהם האלמנטים שאליהם המטופל מתייחס במפגש מסוים (חברתי, אסתטי, רגשי וכדומה). פעמים רבות טיפול באמנות נעשה בצד המילים ולעתים הוא מהווה כלי מצוין למי שמתקשים או אינם מסוגלים לבטא את עצמם במלים. הטיפול הנכון הוא שילוב של העולמות הללו, כך שלאחר הבנת המצוקה דרך היצירה, שבים לחדר הטיפולים לשיחה על מציאת פתרונות והתקדמות. אך שוב, מטפל מיומן יהיה קשוב לצרכי המטופל וייענה לצרכיו.
נשמח לענות על שאלות נוספות בנושא זה, או בכל נושא אחר המטריד אתכם. אם אתם מעוניינים לקבוע פגישת ייעוץ לשם בדיקה איזה טיפול ואיזה מטפל מתאים ביותר עבורכם, שלחו טופס פניה דרך האתר או התקשרו בשיחת חינם ונענה בהקדם.