היפנוזה הינה כלי טיפולי מיוחד במינו, אשר אינו מחייב שימוש בתרופות או דיבור רגשי במובן הרגיל אותו אנו מכירים משיחות אצל פסיכולוג. היפנוזה נמצאה כיעילה למטרת טיפול בחרדה (בין היתר, חרדת בחינות, התקפי חרדה, חרדת טיסות וחרדה חברתית) ולמצבים פוסט טראומתיים שונים.
היפנוזה משמשת גם לשינוי הרגלים והתמכרויות (דוגמת עישון, כסיסת ציפורניים ועוד). טיפול בהיפנוזה עשוי להימצא יעיל גם לסובלים מכאבים פיזיים שונים אשר מקורם נפשי כמו כאבים בראש המתגברים במתח, בגב, בצוואר, במקרים מסוימים של פיברומיאלגיה, במקרים מסוימים של תסמונת העייפות הכרונית ועוד.
הטיפול בהיפנוזה קשה להסבר באמצעים מילוליים שכן הוא טיפול חוויתי ביסודו. ניתן להגדירו באופן כללי כטיפול אשר מלמד את המטופל להשתמש במצבי הכרה שונים ובדמיון בכדי להתמודד עם בעיותיו.
כחלק מהטיפול, המטופל לומד להפעיל את כוחות המודע שלו בכדי לסייע לו, למשל, להתרגל למצבים שלא היה מסוגל או אשר פחד להיחשף להם ונמנע מהם (למשל, במקרים של חרדת טיסות), לשפר את הביטחון העצמי שלו, להתגבר על פחדים, להתגבר על כאבים ועוד. היפנוזה היא דרך טיפול שבה, בסופו של דבר, מופיע שינוי בתחושות, במחשבות או בהתנהגות.
למעשה, גם טיפול פסיכולוגי מגיע לאותן תוצאות, אם כי בדרך לגמרי שונה. הדרך ההיפנוטית היא באמצעות השרייה (אינדוקציה) של מצב היפנוטי. המצב ההיפנוטי נוצר בתחילה בחדר הטיפול, ומאוחר יותר מתרגל אותו המטופל בעצמו, לבד. מטרת המצב ההיפנוטי הינה להשרות רוגע, שלווה ותחושה נעימה של שקט וביטחון. בסיום המצב ההיפנוטי יש לבצע חזרה להכרה מלאה ולעולם המציאות הקיים.
הטיפול בהיפנוזה עשוי להיות מאוד יעיל במקרים מסוימים אך במקרים אחרים עלול להיות מסוכן אם לא ננקטו הצעדים המתאימים לפני הפעולה, ומכאן חשיבותה של פניה לאיש מקצוע.
גם כאשר טיפול בהיפנוזה נמצא מתאים, יש להתאים בקפידה את אופי הטיפול, משכו ולאיזה סימפטומים הוא מכוון. חשוב לציין כי גם כאשר הטיפול מתאים, יש אנשים הנעזרים מאד בטיפול זה, ומצד שני יש אנשים המצליחים להיעזר בו באופן חלקי בלבד.
בניגוד למה שניתן לחשוב על היפנוזה לפי הדרך בה היא מתוארת בספרים ובסרטים, מטופלים שעברו היפנוזה לא מאבדים שליטה על התנהגותם, והם אינם "בובות" של המטפל. אנשים אשר עוברים טיפול בהיפנוזה ימשיכו להיות מודעים למה שקורה סביבם, חלקם אף מדווחים על חידוד הריכוז, הזיכרון והערנות.
בסך הכל, הרוב המכריע של המטופלים בהיפנוזה, מדווח על חוויה נעימה בעת הטיפול ולאחריו. חשוב לשוב ולהדגיש כי היפנוזה היא הליך שבמקרים מסוימים מאפשר זירוז תהליכי טיפול וריפוי נפשי, כאשר נעשה בה שימוש נכון. לכן, על פי חוקי מדינת ישראל, טיפול בהיפנוזה מוסמך להיעשות רק על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג שעברו הכשרה מתאימה לכך.
**לתשומת ליבכם, הטיפול בהיפנוזה איננו פעיל כעת במרפאה**
למידע נוסף אודות היפנוזה: