כיצד ניתן לטפל בהפרעות אכילה?
הפרעות אכילה, הן משפחה של תופעות המתבטאות בשינויים בהרגלי האכילה, אך מקורן נפשי. הביטוי לכך הוא אכילה שאינה סדירה, בין אם אכילה של כמויות גדולות במהירות ובין אם המעטה בכמות המזון. הפרעות אכילה יכולות להביא לשיבוש מנגנונים פיזיולוגיים ונפשיים ולעתים אף להרס של מנגנונים אלו.
החשוב מכל הוא מתן טיפול מוקדם ככל האפשר, על ידי צוות מקצועי ומנוסה בטיפול בהפרעות אכילה. מומלץ שלא להתעלם מסימנים מקדימים.
הקליניקה מציעה אפשרות לפגישת ייעוץ לאבחון ובדיקת סימנים שייתכן ומעידים על התפתחותה של הפרעת אכילה. לכן, גם אם אינך בטוחה שאכן קיימת בעיה כשלהי בהרגלי האכילה שלך, אך את חשה כי יש לך ספקות או שאלות בנושא, אל תהססי ופני אלינו בכל עת ונשמח לעזור.
שלבי הטיפול באנורקסיה ובבולמיה
על אף השוני בין מי שממעטת בצריכת מזון ובין מי שחווה בולמסי אכילה, דווקא קווי הדמיון ביניהן רבים, ולכן, הטיפול דומה, כמובן עם הדגשים מיוחדים לכל בעיה ובהתאמה למטופל עצמו.
כאמור, קיימים סימנים שונים המופיעים בהפרעות השונות אך לכולם מכנה משותף אחד והוא מקור הבעיה. כל הפרעות האכילה נובעות ממצוקה רגשית, כך שלמעשה הפרעת האכילה עצמה הינה סימפטום. אין זה אומר חלילה, כי לא קיימת חשיבות לטיפול באותו סימפטום כלומר בהרגלי האכילה הלא סדירים של המטופלת, ואף יתרה מכך: ברוב המקרים, טיפול נכון מתחיל ראשית כל בהתמודדות עם המשקל הלא תקין. בהמשך מתחילה העבודה העיקרית על המצוקה הרגשית שהובילה להתפתחות בעיית האכילה.
קושי להתמודד עם גיל ההתבגרות והשינויים הקורים בו, ניסיון ליצור תחושת עצמאות ובכך גם להתרחק מההורים, התמודדות עם דימוי עצמי ודימוי גוף נמוכים, תגובה לבעיות וריבים בתוך המשפחה, גורמים אישיותיים כמו נטייה לשליטה או פרפקציוניזם, כולם הם דוגמאות למצוקות רגשיות שיכולות להוות את שורש הפרעת האכילה.
טיפול נפשי בבולמיה ואנורקסיה
הטיפול נפשי מתמקד במאפיינים הנלווים לבעיה: מצב הרוח,
דימוי עצמי הנמוך של המטופלים, שינוי דימוי הגוף, ביכולת ליצור קשרים טובים ומבוססים מחדש עם בני משפחה והחברים ועוד.
לעיתים מעורב בטיפול גם
פסיכיאטר, בעיקר כאשר עולה הצורך בטיפול תרופתי. טיפול תרופתי מטרתו היא לסייע בהתמודדות עם תחושות
הדיכאון והחרדה האופייניות לסובלות מהפרעות אכילה.
הדיאטנית כאמור, היא שותפה חשובה בטיפול ובמסגרת תפקידה היא מנחה את המטופלת והמשפחה להכין ארוחות, שמתאימות עבורה. בתחילה, המטופלת בוחרת לאכול רק מה שהיא אוהבת על מנת להשיבה לאכילה סדירה. אחר כך האכילה מחלוקת לכ-6 ארוחות מסודרות ביום, כדי לא להעמיס על מערכת ההזנה בגוף וגם כדי להרגיל מחדש את הגוף להרגלי אכילה נכונים.
הטיפול הנפשי לא מתמקד במטופלת בלבד אלא גם המשפחה משתתפת גם היא בהקניית הרגלי אכילה נכונים ולומדת איך להציב דרישות סבירות למטופלת ולשאר בני המשפחה.
בשל החשיבות העצומה של טיפול רב מערכתי משולב, הקמנו בקליניקה צוות מטפלים האמון על טיפול בהפרעות אכילה. צוות המומחים הינו בעל ניסיון רב בתחום, ומחויב למענה נעים ואדיב.