במאמר טראומה נפשית והשלכותיה, הסברנו בהרחבה מהי טראומה נפשית, באלו מקרים היא עלולה להתפתח ועל תגובות אופייניות לטראומה. כמו כן, ציינו את החשיבות שבפניה לאיש מקצוע על מנת לערוך אבחון מדוייק ומקצועי כדי לתת את הטיפול הנכון ביותר. כמו כן, מומלץ לפנות לאיש מקצוע העובד במרכז רב מקצועי כדי שניתן יהיה לספק את כל השירותים הדרושים במקום אחד ולא תאלצו לנדוד בין מטפלים.
להלן פירוט אודות האפשרויות הטיפוליות בטראומה נפשית
טיפול פסיכולוגי (טיפול רגשי)
טיפול בטראומה על ידי פסיכולוג הוא טיפול שלעיתים מהווה השלמה לטיפולים קצרי טווח מסוג טיפול קוגנטיבי התנהגותי או טיפול בחשיפה ממושכת ולעיתים טיפול מרכזי. הטיפול בדרך כלל הינו טיפול ארוך טווח, המבוסס על פסיכותרפיה דינמית במסגרתה נבחנת מצוקה האדם בהווה לאור אירועי עבר ולאור השפעתם של קשרים עם דמויות מטפלות משמעותיות מהילדות. כמו כן, בטיפול מושם דגש אודות דרכי ההתמודדות הרגשית של המטופל וכיצד ניתן להתאים אותם למציאות היום יומית.
טיפול בטראומה יכול להיות קצר וממוקד אם אכן מדובר בבעיה ספציפית רגשית. אז המפגשים נסובים סביב המוקד הטיפולי הנבחר במשותף. פעמים רבות המטופל עצמו בוחר להמשיך בדרך של ליווי פסיכולוגי והבנה ארוכים יותר, אז למטופל ולמטפל יש חופש לדון בדברים רבים הקשורים לעולמו של המטופל ולהתנהלותו. כך המטופל לומד להכיר את עצמו, לצפות את תגובותיו ולשפר את תחושת הביטחון העצמי ואת הקשר שלו עם סביבתו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הנו טיפול קצר מועד אשר מוגבל בזמן, וכולל עבודה הן בתחום החשיבה והן בתחום ההתנהגות. לטיפול זה יש יעדים ומטרות המוגדרים מראש, כאשר במרכז הטיפול עומדים התסמינים מהם סובל המטופל ועבודה על סילוקם. עיקרו של הטיפול הוא בהבניה מחדש של האמונות והמחשבות שיש למטופל בנוגע לטראומה ושגורמות לו לחוויה של סבל. הבניה מחדש מעין זו מסייעת לו להתמודד טוב יותר עם חווית הטראומה ובהמשך מפחיתה את תסמיני המצוקה ומאפשרת התמודדות יום יומית ללא חרדה ו/או דיכאון.
היתרון המשמעותי של טיפול פסיכולוגי מסוג זה, הנו שהמטופל לומד דרך חשיבה והתנהגות חדשים ושונים מדרכי חשיבתו עד לטיפול. דרכי חשיבה אלו אמורים לסייע לו לא רק בזמן פנייתו לטיפול אלא גם לאחר מכן. לכן גם רוב הטיפול נכתב בכדי שהמטופל יוכל לשוב ולעיין בכתבים אלו לאחר סיום הטיפול.
ד"ר אילן טל מסביר על טיפול בטראומה נפשית
טיפול בחשיפה ממושכת (PE)
טיפול בחשיפה ממושכת (prolonged exposure) הינו טיפול קצר טווח המשלב טכניקות קוגנטיביות התנהגותיות. הטיפול פותח על ידי פורופ' עדנה פואה ומתבסס על חשיפה של המטופל בשתי דרכים - חשיפה במציאות וחשיפה בדימיון. החשיפה מתייחסת למקומות, אירועים או סיטואציות מהם נמנע המטופל לאור חווית הטראומה ושבהווה גורמים לו לתחושה של חרדה.
במהלך הטיפול עובדים יחד על עיבוד החוויה הטראומטית אך בעיקר על התמודדות עם כל אותם גורמים מהם נמנע האדם ושגרמו לו לחרדה. בסדרה מובנית של פגישות נחשף לאט לאט המטופל לאותם גורמים מעוררי חרדה ולומד כיצד לשהות בהם ולהתמודד עמם בלי חווית החרדה. .
טיפול פסיכיאטרי
אפשרות נוספת של טיפול בטראומה נפשית היא על ידי פסיכיאטר ובואפן ספציפי באמצעות תרופות, כאשר תרופות שונות יכולות לסייע להתמודד עם הקושי: תרופות מרגיעות, נוגדי דיכאון וחרדה, תרופות להשראת שינה ועוד. לכל תרופה יעילות משלה, תופעות לוואי משלה, אינטראקציות תרופתיות משלה ועוד שיקולים רבים ונוספים. קצרה היריעה מלהכיר את התרופות השונות ולמעשה זה מיותר - מכיוון שזהו תפקידו של הפסיכיאטר לאחר עריכת האיבחון. לכן חשוב לבחור פסיכיאטר עימו אתם מרגישים נוח וסומכים על המלצותיו.