טיפול במוסיקה - שיטות תרפיה במוזיקה
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


טיפול במוזיקה - למי זה מתאים?

מהו טיפול במוסיקה?

"אני מת על מוסיקה! מוסיקה היא בסיס החיים, ממש זורמת בעורקיי! האם אני מתאים לטפול במוסיקה? אני לא יודעת לנגן ולא רוצה רק טפול קליני קלאסי? טפול במוסיקה מתאים לי?" ומה זה בעצם טיפול במוסיקה או בלשון המקצועית: מהי תרפיה במוסיקה?

התרפיה במוסיקה היא חלק מכלל הטפולים בתחום ההבעה והיצירה (חלק ממכלול הטפול באמנויות השונות).

טיפול באומנות הוא החיבור שבין הפסיכולוגיה (הטפול האישי והקבוצתי), האומנויות, המחקר, האינטלקט ושני מאפיינים נוספים, שעלולים לנגוד זה לזה: האספקט התיאורטי והאספקט המאוד מעשי.

אלו חוברים יחדיו כדי לקיים את התהליך הטיפולי. הטיפול באמנויות ככלי, קיים כ-100 שנה והיום יש לו מקום מכובד מאד בעולם הטפולי.

זאת ועוד, טיפול באומנויות (או טיפול בהבעה ויצירה) הוא מרחב טיפולי ודרך לביטוי עצמי, אשר מטרותיו הם התפתחות, חידוד תובנות, שינוי והקלה באמצעות האומנויות השונות.

היצירה מהווה נדבך מהותי בתהליך הטיפולי. באמנות עצמה חבוי כח טיפולי רב. משמעות טיפול זה היא השימוש המבוקר והמושכל (בסביבה בטוחה ומוגנת), ע"י המטפל המיומן (פסיכולוג או פסיכיאטר) כדי לאפשר למטופל להשתקם, לשנות, להתקדם ולשמר בריאות נפשית.

מהו קורה במסגרת טיפול במוזיקה

כמובן שבתרפיה במוסיקה, הבסיס של המטפל הוא המוסיקה. על מטפל מושכל, להיות עם בסיס טפולי נרחב אך גם עם בסיס נרחב במוסיקה (כמלחין ו/או כמבצע). טיפול במוסיקה, הוא כלי בסיסי ביותר.

מעת שאנו נולדים - אנו חשופים לצלילים: קול האמהות ברחם, דפיקות הלב של האם ושל העובר עצמו ולאחר הלידה, הקולות והצלילים הסובבים אותנו.

בטיפול במוסיקה, מתייחסים גם לצלילים ולאינטונציות העוטפות אותנו בחיי היום-יום. טיפול במוסיקה יכול להתקיים באמצעות כלי הקשה, כלי נגינה הרמוניים ודיס הרמוניים וכן, שימוש בקול האנושי. 

החיבור לקול ולצליל הוא חיבור חזק מאד ופעמים רבות, האפקט שהוא יוצר חזק יותר מכל חיבור טפולי אחר.

כפי שהזכרנו במאמר הקודם, לכל אמנות ואמנות ישנם מאפיינים, המקושרים אליהם מעצם הוויתם.

כך גם בטיפול במוסיקה: המאפיינים אלו יכולים להיות רגשיים, חברתיים, פיזיים, שכליים (אינטלקטואליים), אסתטיים ואף רוחניים.

מטפל במוסיקה מושכל ומיומן, צריך להיות מודע לאלמנטים אלו ולאפשר (ולעתים לכוון) למטופליו להשתמש בהם, בדרך להשגת המטרה הטיפולית המוצהרת.

על המטפל המיומן להיות רגיש לצורכי המטופל ועליו לבדוק כל העת מה הם האלמנטים שאליו המטופל מתייחס במפגש מסוים (חברתי, אסתטי, רגשי וכדומה).

פעמים רבות הטיפול במוסיקה, נעשה בצד המלים ולעתים, הוא כלי מצויין כאשר אנשים מתקשים או אינם מסוגלים לבטא את עצמם במלים. הצלילים והקולות הם המשך טבעי למילים.

לעתים קל יותר להביע בצליל, תחושות, שאדם מבקש להביע במילים.

בצורה מאד פשטנית, נדגים: נניח שאדם כועס על אמו, מטפל מושכל יכול לבקש ממנו: האם אתה יכול לנגן לי איך נשמעת אמך כשהיא כועסת? מטופל אחד יכול לבחור תוף ענק להביע זאת ואחר – מגדל פעמונים.

מטפל לא יכוון (בד"כ) את המטופל לבחור את הדרך להביע, אלא ייתן לו את המקום להביע ואת המרחב המוגן.

טיפול במוסיקה יכול להיעשות באופן אישי או קבוצתי, בהתאם לצרכים ולרצונות של המטופל. 

אם בכל זאת את/ה חושש/ת או לא בטוח שזה הדבר המתאים ביותר עבורך, תוכל/י להתקשר, לשוחח עם אחד מאנשי הצוות של המרכז, להגיע לפגישית ייעוץ ולהחליט.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה