טיפול פסיכודינמי, או בקיצור טיפול דינמי, הוא טיפול רגשי באמצעות שיחות. הוא נקרא טיפול דינמי, כיוון שהוא מתמקד בדינמיקה הפנימית של הנפש: כוחות פסיכולוגיים בנפש אשר משפיעים על התנהגות, מחשבות ורגשות. כוחות אלה הם לא תמיד מודעים והטיפול הדינמי מאפשר להגיע אליהם, להעלותם למודעות ולהבין אותם.
למידע נוסף קיראו אודות טיפול פסיכולוגי וכן על פסיכותרפיה - טיפול בשיחות.
בתחילת דרכה של הפסיכואנליזה, סבר פרויד כי הכוחות הפועלים ומניעים את האדם הם הכוחות היצריים - יצרים פיזיולוגיים בסיסיים כמו רעב או צמא, ויצרים אינסטינקטואליים כמו יצר המין (הליבידו) ויצר התוקפנות. על פי התיאוריה שלו, היצרים האינסטינקטואליים הינם מולדים והם אלה שמניעים את האנרגיה הנפשית.
פרויד גם פיתח את המודל המבני של הנפש בו שלושה מרכיבים: ה'סתמי', (איד) שאינו מודע ובו נמצאים היצרים, ה'אני העליון' (סופר אגו) המציג את האיסורים, המוסר והמצפון. ו'האני' (האגו) שתפקידו לארגן את העולם הפנימי: לשלוט על הדחפים והאימפולסים, להתייחס לתנאי המציאות ולתווך בין העולם החיצוני לפנימי.
פסיכולוגיית ה'אני' שפותחה ע"י אנה פרויד, התמקדה בחקירה של מנגנוני ההגנה הנמצאים ב'אני' ומאבקם ברצון לפרוק את הדחפים.
במקביל התפתחה ע"י מלאני קליין תיאוריה אחרת, ששמה את המוקד על האינטראקציה בין העצמי לבין האחר. לפי קליין, הקשר עם האובייקט הוא מה שמניע את האדם ולא שחרור הדחף.
בדומה לקליין, גם הפסיכולוג ויניקוט עסק בתיאוריה של יחסי אובייקט, אלא שבניגוד לקליין הוא דיבר על יחסי אובייקט שאינם מופנמים, כלומר היחסים של הילד עם סביבתו המציאותית. הוא שם דגש בעיקר על היחסים בין הילד לאם ועל היכולת של האם לספק את צרכיו הנפשיים של הילד מחד, ולתת לו מרחב לפיתוח העצמי האמיתי שלו, מאידך.
במקביל לויניקוט התפתחה 'פסיכולוגיית העצמי' של פסיכולוג בשם קוהוט, אשר הדגישה את התפקיד של האם כמעין אובייקט בשירות הילד. אובייקט המספק את צרכיו הנרקיסיסטיים על ידי שיקוף, הערכה ואידיאליזציה.
כך, הילד מפתח בטחון עצמי וכן את הערכתו העצמית, גדל להיות אדם בעל שאיפות ואידיאלים, עם תחושת מסוגלות להשיגם.
בשנים האחרונות התפתחה בטיפול הדינמי הגישה ההתייחסותית, הגורסת כי הטיפול מורכב לא רק מהמטופל והמערך האישיותי שלו, ולא רק מהאופן שבו המטפל מגיב או נענה אליו, כי אם גם מהמטפל עצמו ואישיותו. כלומר, בטיפול מתקיים מפגש הדדי בין שני אנשים, שני סובייקטים, שלכל אחד יש אחריות שווה על הטיפול והצלחתו.
רוב המטפלים כיום למדו את כל הגישות התיאורטיות הנ"ל ואחרות, ולוקחים קצת מכל גישה בעבודתם הטיפולית.
הטיפול הדינמי מאפשר למטופל לבטא משאלות או פנטזיות פנימיות ומתייחס אליהן ואל משמעותן.
הטיפול מאתר מנגנוני הגנה שהמטופל מפעיל, ואם הם נוקשים או לא יעילים - הטיפול עובד על הגמשתם. מטרת הטיפול היא להביא לאינטגרציה של תפיסת העצמי והזולת באופן מורכב, שהטוב והרע חיים בו ביחד ולא בתפיסה של "שחור או לבן".
המטפל אמפתי לרגשות המטופל ומספק לו צרכי 'זולת עצמי' של שיקוף והערכה.
רוב הטיפולים כיום, גם אלה שלא נעשים בגישה התייחסותית, נעשים 'בגובה העיניים', כשהמטפל אקטיבי בטיפול ונגיש למטופל.
הטיפול הדינמי מתבצע באמצעות שיחות. בניגוד למודל הפסיכואנליטי המוכר לכולנו של מטופל השוכב על ספה, רוב הטיפולים היום נעשים בישיבה, פנים מול פנים. משך הפגישה הוא חמישים דקות, בתדירות של פעם - פעמיים בשבוע, תלוי בצורך.
טיפול דינמי הוא במקרים רבים טיפול ארוך-טווח (בשונה מטיפול קצר מועד), מתוך ההנחה שלוקח זמן לשנות תהליכים אישיותיים שהתפתחו מהילדות. חשוב לזכור שהמטרה בטיפול כזה היא לא להעלים בעיות ספציפיות, כי אם תהליך של צמיחה והתפתחות אישית, אשר דרושים לו זמן וסבלנות (אך שכרו בצידו).
יחד עם זאת קיימים כיום גם טיפולים קצרי טווח המבוססים על המודל הדינמי - קראו עוד על טיפול דינאמי קצר מועד.
החשוב ביותר בטיפול הוא התאמת הגישה הטיפולית לקושי שעמו מגיע המטופל, לסגנונו האישי ולאישיותו. מחקרים מראים שמה שמוביל לשינוי הגדול ביותר בטיפול, הוא הקשר בין המטפל למטופל, בדגש על קשר שיש בו אמון, קירבה, פתיחות, חום, אכפתיות.
אם רצונך לשפר ולחזק את הדימוי העצמי שלך, להביא לשיפור ביחסים החברתיים והבין אישיים שלך, להעלות את מצב הרוח ובאופן כללי להפוך את עולמך ליציב ובטוח יותר, טיפול דינמי יכול לסייע לך בכך. בקליניקה צוות פסיכולוגים ומטפלים מומחה ורב ניסיון המחויב למענה מקצועי ואמין וכן אדיב ונעים.