כיום קיים מגוון רחב של תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, מגוון זה מועיל עבור מי שמגיב לא טוב לתרופה אחת ויכול לקחת אחרת, אך גורם לבלבול בקרב ההורים. אם הינך זקוק לייעוץ תרופתי עבור ילדך או עבורך, פנה אלינו בכל עת והצוות המקצועי של הקליניקה ישמח לקבוע עמך פגישת ייעוץ.
להלן סקירה של תרופות נפוצות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז:
ריטלין - התרופה הנפוצה ביותר בשוק לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, ונחשבת ליעילה ולבטוחה. תרופה זו שייכת למשפחת התרופות המתבססות על החומר הנקרא מתילפנידאט. באופן פרדוקסלי החומר גורם להרגעת הסימפטומים של חוסר מנוחה, חוסר הקשב וההיפראקטיביות על ידי עוררות המוח.
תרופה זו יעילה עבור 77% מהאוכלוסיה ומשך השפעתה הוא 4 שעות. תופעות הלוואי של תרופה זו אינן שכיחות וכוללות ירידה בתיאבון, שינויים במחזורי השינה, כאבי בטן, בחילות וכאבי ראש.
לאורך שנים נעשו מחקרים רבים על ריטלין וכיום ידוע כי ריטלין לא משפיעה על תהליכי הגדילה של ילדים וכן בלקיחת מינון נכון אין סכנת התמכרות משמעותית. תוכל לפנות למרפאה לשם התייעצות על מינון, שעת מתן התרופה ועוד, בכל עת.
ריטלין לטווח ארוך - נוצר על מנת לענות על החסרון במשך פעולתו הקצר של הריטלין הקלאסי. כולל שתי תרופות: ריטלין SR המשפיע למשך 6 עד 8 שעות וריטלין LA המשפיע למשך 8 עד 9 שעות.
יתרון לקיחת תרופה לטווח ארוך הוא השגת רצף התנהגותי ותפקודי טוב יותר של הילד ומניעת שינויים בהתנהגות, המקשים הן על הילד והן על המשפחה, הנובעים מלקיחת התרופה כל כמה שעות. כמו כן ידוע כי תופעות הלוואי קטנות בלקיחת סוג תרופה המשמש לטווח ארוך.
קונסרטה - גם היא שייכת למשפחת המתילפנידאט, בעלת השפעה לטווח ארוך. היתרונות שמנינו בלקיחת ריטלין לטווח ארוך תקפים גם כאן. השפעתה ארוכה עוד יותר מריטלין LA, ונמשכת 12 שעות, כאשר שחרור החומר בגוף הינו הדרגתי לכן ההשפעה נשמרת באופן קבוע ויציב לאורך כל היום, וזהו יתרונה המשמעותי של הקונסרטה על פני סוגי הריטלין השונים.
התרופה מהווה פתרון מוצלח עבור ילדים המתקשים בריכוז הן בבית הספר והן אחה"צ בבית וכן עבור מבוגרים הזקוקים לכך במשך כל שעות העבודה.
לקריאה אודות הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
אדרל - שייכת למשפחת האמתפתאמינים בעלת השפעה מעוררת על המוח אך בתהליך כימי שונה מהריטלין. בעלת השפעה למשך 5-6 שעות וקיימת גם גרסת אדרל XR- בעלת השפעה למשך 12 שעות. התרופה נחשבת לבעלת תופעות לוואי מעטות עוד יותר מהריטלין בשל המינון הנמוך יותר של החומר. כיום היא בשימוש רחב בארה"ב וקנדה אך טרם אושרה לשימוש נרחב בישראל.
סטרטרה - תרופה המהווה תחליף אפשרי לריטלין עבור הורים רבים החוששים מפני הריטלין, שכן אינה שייכת למשפחת המעוררים. יש ליטול את התרופה כל יום באופן עקבי והשפעתה ניכרת רק לאחר כחודש, וזהו חסרונה העיקרי.
תופעות הלוואי דומות לריטלין, אך יש מחקרים הטוענים כי בניגוד לריטלין התרופה לא גורמת לדיכוי בתיאבון ובעיות שינה. התרופה טרם אושרה בישראל וניתן לייבאה באופן אישי בלבד.
תרופות נוספות חדשות נוספות בשוק שטרם הגיעו לארץ אך ניתן לרכוש באופן פרטי: